Vejledning om prototypeprøver for åbne, lette kystredningsfartøjer
Prototypen for hver type let kystredningsfartøj skal underkastes følgende prøver med tilfreds stillende resultat i overværelse af Søfartsstyrelsen.
Søfartsstyrelsens tekniske forskrift nr. 8 af 6. august 1993 om åbne, lette kystredningsfartøjer er i denne vejledning benævnt >forskriften<.
1 Startprøve med kold motor
1.1
Motoren kan tages ud af fartøjet til denne prøve.
1.2
Dog skal den være udstyret med alt tilbehør og transmission, som anvendes i fartøjet.
1.3
Motoren skal anbringes i et rum ved en temperatur på minus 15 C og efterlades, indtil temperaturen på alle motorens enkeltdele har nået rumtemperaturen.
1.4
Temperaturen på brændstof, smøreolie (sammen med en separat prøve af hver) og eventuel kølervæske skal måles til denne prøve.
1.5
Motoren skal startes 3 gange. De første 2 gange skal motoren have lov til at løbe længe nok til at demonstrere, at den løber med operationshastigheden.
1.6
Efter de første 2 starter skal motoren have lov til at stå, indtil alle dele igen har nået rumtemperatur minus I 5 C.
1.7
Efter den 3. start skal motoren have lov til at fortsætte med at løbe i mindst 10 minutter, og under denne periode skal transmissionen afprøves i alle gearstillinger.
1.8
Motorvarmeren må ikke være indkoblet under ovennævnte prøver.
2 Prøve med motoren ude af vandet
2.1
Hvis motoren er vandkølet, skal man i mindst 5 minutter lade motoren løbe i tomgang under forhold, der simulerer at fartøjet er ude af vandet.
2.2
Motoren må ikke beskadiges som resultat af denne prøve.
3 Prøve med motoren nedsænket i vand
3.1
Motoren skal løbe i mindst 5 minutter nedsænket i vand, der med motoren stående vandret når op i niveau med krumtapakslens centerlinie.
3.2
Motoren må ikke beskadiges som resultat af denne prøve.
4 Motorinversionsprøve (værkstedsprøve)
4.1
Motoren og dens brændstoftank skal monteres på en drejelig ramme indrettet til at lade motoren dreje om en akse, som svarer til fartøjets langskibsakse.
4.2
En bakke anbringes under motoren til opsamling af enhver form for olie, som måtte lække fra motoren, således at denne kan måles.
4.3
Følgende fremgangsmåde skal følges:
4.3.1
start motoren og kør med fulde omdrejninger i 5 minutter,
4.3.2
stop motoren og drej den gennem 360' i retning med uret,
4.3.3
start motoren igen og kør med fulde omdrejninger i 10 minutter,
4.3.4
stop motoren og drej den gennem 360' i retning mod uret,
4.3.5
start motoren igen, kør med fulde om drejninger i 10 minutter, stop derpå motoren,
4.3.6
lad motoren køle af,
4.3.7
start motoren og kør med fulde omdrejninger i 5 minutter,
4.3.8
drej den arbejdende motor i retning med uret gennem 180', stands op i 180' stillingen i 10 sekunder, drej derpå motoren yderligere 180' i retning med uret for at fuldføre en hel omdrejning,
4.3.9
lad motoren køre med fulde omdrejninger i 10 minutter,
4.3.10
lad motoren køle af,
4.3.11
gentag proceduren i pkt. 4.3.8 ved at dreje motoren i retning mod uret,
4.3.12
gentag procedurerne i pkt. 4.3.10 og 4.3.11,
4.3.13
drej motoren i retning med uret gennem 180 og stands motoren, drej yderligere 180 for at fuldføre en om drejning med uret,
4.3.14
start motoren igen, kør med fulde omdrejninger i 10 minutter,
4.3.15
gentag proceduren i pkt. 4.3.14 ved at dreje motoren i retning mod uret,
4.3.16
start motoren igen, kør med fulde omdrejninger i 10 minutter, stop derpå motoren,
4.3,17
stil motoren på hovedet i mindst 8 minutter, herefter skal den opret kunne startes og køre *), og
4.3.18
skil motoren ad for undersøgelse i nødvendigt omfang.
4.4
Under prøverne i pkt. 4.3.1- 4.3.18 må motoren ikke blive overophedet, ikke fejlfunktionere og ikke lække mere end 250 mml olie ved hver enkelt inversion. Når motoren er afmonteret, må den ikke vise tegn på overophedning eller forøget slitage.
5 Opdriftsmaterialeprøve
5.1
Fast opdriftsmateriale skal underkastes prøverne foreskrevet i del 1, afsnit 2.7 i IMO Resolution A.689(17) "Testing of Life-saving Appliances<, med den undtagelse, at dieselolie erstattes af højoktan benzin i pkt. 2.7.6.3.
5.2
Ud over prøverne i 5.1 skal to prøveemner nedsænkes i hver af følgende væsker
i en periode af 14 dage under 100 mm væsketryk:
5.2.1
råolie,
5.2.2
brændselsolie,
5.2.3
dieselolie,
5.2.4
højoktan benzin, og
5.2.5
petroleum.
5.3
Disse prøveemner skal afprøves som leveret, idet prøverne udføres ved normal rumtemperatur ca. I 8 C'. Yderligere 2 prøveemner, som allerede har været underkastet temperaturcyklusprøverne, skal afprøves overfor renset benzin og derpå gennemgå vandabsorptionsprøven foreskrevet i IMO Resolution A,689( 17), del I, pkt. 2.7,5 2.7.8.
6 Stabilitetsprøve
6.1
Det skal demonstreres, at fartøjet har positiv stabilitet i vandet, nr. det er lastet med vægte svarende til antallet af personer, der kan være om bord jf. siddeplads prøven, og den totale udrustning. Vægtene skal fordeles i fartøjet som ved siddepladsprøven.
6.2
Fartøjet skal også have positiv stabilitet i sin ovennævnte lastede tilstand, når det er fyldt med vand svarende til den vandfyldning, som indtræffer, når fartøjet gennemhulles et hvilket som helst sted på skroget og/eller fenderlisten, hvis denne indgår i opdriften. Det forudsættes at opdriftsmaterialet ikke går tabt eller an den skade opstår.
6.3
Det kan være nødvendigt at gennemføre adskillige prøver, såfremt huller i forskellige områder vil afstedkomme forskellige bordfyldte konditioner.
7 Stødprøve
7.1
Det fuldt udrustede fartøj med motorinstallation skal lastes med vægte svarende til vægten af antal personer angivet i forskriftens pkt. 4.2.
7.2
Med fartøjet i en frithængende stilling skal det trækkes sideværts til en position, hvorfra det - når det frigøres - vil svinge og ramme en fast lodret flade med en hastighed på 3,5 m/sek.
7.3
Fartøjet skal derpå frigøres for at støde mod den faste lodrette flade.
7.4
Efter prøven m fartøjet ikke ise tegn p6 beskadigelse, som vil have indflydelse pa dets effektive funktion.
8 Faldprøve
8.1
Det fuldt udrustede fartøj med motorinstallation skal lastes med vægte svarende til vægten af antal personer angivet i forskriftens pkt. 4.2.
8.2
Det lastede fartøj hænges op over vandet, således at afstanden fra fartøjets laveste punkt til vandoverfladen er 3 meter. Fartøjer, der kan sejle over 30 knob, skal ophænges 4 meter over vandoverfladen jf. forskriftens pkt. 5.3.
8.3
Fartøjet skal derefter frigøres, s6 det falder frit i vandet.
8.4
Fartøjet må ikke herved beskadiges, så det ikke kan bruges.
9 Siddepladsprøve
9.1
I det fuldt udrustede fartøj skal placeres det maksimale antal personer iført redningsveste. En person skal ligge ned på bårepladsen og de øvrige skal være placeret i henhold til forskriftens pkt. 5.7.
9.2
Fartøjet skal derefter manøvreres og alt ombordværende udrustning skal afprøves for at demonstrere, at det kan betjenes uden vanskelighed eller forstyrrelse for de ombordværende.
10 Fribord og stabilitetsprøve
10.1
Det fuldt udrustede fartøj skal lastes med vægte eller personer svarende til halvdelen af det antal personer, fartøjet er beregnet til, jf. siddepladsprøven. Personerne eller vægtene skal være korrekt placeret på den samme side af centerlinien.
10.2
Afstanden målt fra vandlinien til over- kanten af dæk, faste fendere eller opdriftslanger, skal på det laveste sted være mindst 1,5 % af fartøjets længde, dog mindst 100 mm.
11 Manøvre-, bjærge- og fartsprøve
11.1
Fartøjet skal lastes med vægte svarende til vægten af dets udrustning og det antal personer, det er beregnet til, jf. siddepladsprøven.
11.2
Motoren skal startes, og fartøjet skal derefter manøvreres i et tidsrum af mindst 4 timer for at demonstrere, at det fungerer tilfredsstillende.
11.3
Det skal demonstreres, at 2 personer i fartøjet med lethed kan hjælpe en tredje person, der skal foregive at være bevidstløs, op af vandet og ind i fartøjet.
11.4
Det skal demonstreres, at en person i vandet, iført redningsvest og beskyttelsesdragt, ved egen hjælp kan entre fartøjet.
11.5
Fartøjet skal, lastet med fuld udrustning samt med besætningen på 3 personer, kunne sejle med en hastighed på minimum 25 knob i et tidsrum, der er tilstrækkeligt til at fastslå brændstofforbruget.
11.6
Fartøjet skal fuldt udrustet og med 3 personer om bord og med fuld motorydelse have en operationstid på minimum 4 timer.
11.7
Fartøjet med udrustning og 3 personer skal sejles hårdt i vindstyrke 5 til 6 Beaufort i mindst 30 minutter.
11.8
Fartøjet skal i forbindelse med søprøverne underkastes tilfredsstillende selvlænseprøver stilleliggende.
11.9
Fartøjet mb efter sejladsen og efter en grundig undersøgelse ikke vise tegn på beskadigelse, som kan påvirke dets videre effektive funktion.
12 Opretningsprøve
12.1
Fartøjer, der er bygget som automatisk selvoprettende.
12.1.1
Udrustningen skal fastgøres på dens normale plads i fartøjet.
12.1.2
Ved anvendelse af passende midler til at tørne fartøjet omkring dets lang- skibs akse til en hvilken som helst krængningsvinkel og derpå udløse det, skal fartøjet tørnes til gradvis stigende krængningsvinkler op til og med 180 og skal, når det udløses, altid vende tilbage på ret køl uden hjælp.
12.2
Fartøjer, der er bygget med et manuelt betjent oprettersystem
12.2.1
Med fartøjet fuldt udrustet, men uden personer om bord, skal det godtgøres, at det er muligt at bringe fartøjet på ret køl efter en 180 krængning ved hjælp af oprettersystemet.
12.2.2
Tidsforløbet fra aktivering af oprettersysternet til fartøjet ligger på ret køl må ikke overstige 5 minutter.
12.3
Genstart af motoren
12.3.1
Det skal konstateres, at motorerne efter at have ligget i omvendt position i 8 minutter umiddelbart kan genopstartes med fartøjet på ret køl.