Gildiskoma: 01.07.2002
Slag: Fráboðan B

Meddelelser fra Søfartsstyrelsen B, Teknisk forskrift for skibes bygning og udstyr m.v., Kapitel X; Højhastighedsfartøjer

Kapitelhæfter

Erstatter 1. juli 2001 udgivelse

Kapitelhæfte B IX; dateret 1. juli 2002

 

Kapitelhæfte B IX; dateret 1. juli 2002

Regel 1 Definitioner

Følgende gælder for dette kapitel:

1 Koden for højhastighedsfartøjer, 1994 (1994 HSC Code) betyder den Internationale Kode for Sikkerhed i Højhastighedsfartøjer vedtaget af Organisationens Maritime Sikkerhedskomite ved Res. MSC.36(63), som kan ændres af Organisationen, forudsat at sådanne ændringer vedtages, træder i kraft og bringes til virkning i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel VIII i SOLAS konventionen vedrørende de ændringsprocedurer, som finder anvendelse på andre tillæg end kapitel I.

2 Koden for højhastighedsfartøjer, 2000 (2000 HSC Code) betyder den Internationale Kode for Sikkerhed i Højhastighedsfartøjer vedtaget af Organisationens Maritime Sikkerhedskomite ved Res. MSC.97(73), som kan ændres af Organisationen, forudsat at sådanne ændringer vedtages, træder i kraft og bringes til virkning i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel VIII i SOLAS konventionen vedrørende de ændringsprocedurer, som finder anvendelse på andre tillæg end kapitel I.

3 "Højhastighedsfartøj" er fartøjer med en maksimumhastighed i meter pr. sekund (m/s), som er lig med eller større end:

3,73 D0,1667

hvor:

D = volumen af deplacement svarende til konstruktionsvandlinien (m3),

med undtagelse af fartøjer, der befinder sig i en tilstand, hvor skroget ikke er nedsænket (non-displacement mode), men fuldt ud er understøttet fri af vandoverfladen af aerodynamiske kræfter frembragt af luftpudeeffekten.

4 "Fartøj, der er bygget" betyder et fartøj, hvis køl er lagt, eller som befinder sig på et tilsvarende byggestadium.

5 "Et tilsvarende byggestadium" betyder et stadium, hvor:

.1 et byggeri, der kan identificeres med et bestemt fartøj, påbegyndes, og

.2 samling af dette fartøj er påbegyndt og omfatter mindst 50 tons eller 3% af den anslåede samlede skrogmasse, hvad der end er mindst.

Regel 2 Anvendelse 1)

1 Dette kapitel finder anvendelse på højhastighedsfartøjer bygget den 1. januar 1996 eller senere ud fra følgende:

.1 passagerfartøjer, som ikke fortsætter på deres sejlads i mere end 4 timer ved driftshastigheden fra et tilflugtssted, når det er fuldt lastet; og

.2 lastfartøjer med en bruttotonnage på 500 eller mere, som ikke fortsætter deres sejlads mere end 8 timer ved driftshastigheden fra et tilflugtssted, når det er fuldt lastet.

.3 lastfartøjer med en bruttotonnage på under 500 køllagt 1. januar 2002 eller senere, som ikke fortsætter deres sejlads mere end 8 timer ved driftshastigheden fra et tilflugtssted, når det er fuldt lastet.

2 Ethvert fartøj, uanset byggedatoen, som gennemgår reparationer, ombygninger og ændringer, og udrustning i forbindelse dermed skal fortsat som minimum opfylde de krav, som tidligere var gældende for fartøjet. Et sådant fartøj skal, hvis det er bygget før 1. juli 2002, som en hovedregel opfylde kravene til et fartøj, der er bygget på eller efter denne dato, i mindst samme omfang, som det gjorde før, det gennemgik sådanne reparationer, ombygninger eller ændringer eller blev udstyret med sådan udrustning. Reparationer, ombygninger og ændringer af større omfang samt udrustning i forbindelse hermed skal opfylde kravene for fartøjer, der er bygget den 1. juli 2002 eller derefter, i den udstrækning, som Administrationen måtte anse dette for rimeligt og praktisk muligt.

Regel 3 Krav til højhastighedsfartøjer2)3)

1 Uanset bestemmelserne i kapitel I-IV og regel V/18, 19 og 20:

.1 skal et højhastighedsfartøj, der er bygget den 1. januar 1996 eller senere, men før den 1. juli 2002, som opfylder kravene i koden for højhastighedsfartøjer, 1994 i dens helhed, og som er blevet synet og certificeret som krævet i denne kode, anses for at opfylde kravene i kapitel I-IV og regel V/18, 19 og 20. Med hensyn til denne regel skal kravene i den kode betragtes som obligatoriske;

.2 et højhastighedsfartøj, der er bygget den 1. juli 2002 eller senere, som opfylder kravene i koden for højhastighedsfartøjer, 2000 i dens helhed, og som er blevet synet og certificeret som krævet i denne kode, skal anses for at opfylde kravene i kapitel I-IV og regel V/18, 19 og 20.

2 De certifikater og tilladelser, der udstedes i henhold til koden for højhastighedsfartøjer, skal have den samme bindende virkning og samme anerkendelse som certifikater udstedt i henhold til kapitel I.

3 På passagerhøjhastighedsfartøjer udstedes tillige en tilladelse til sejlads med passagerer som angivet i regel I/12.

På lasthøjhastighedsfartøjer udstedes tillige en fartstilladelse som angivet i regel I/12.

Tilladelse til sejlads med passagerer og fartstilladelse for lastfartøjer følger det i regel I/14 angivne med hensyn til gyldighed og gyldighedsperiode.

Noter:

1) Fra den 1. januar 2003 træder der ændringer i kraft til koden for højhastighedsfartøjer 1994. Ændringerne er indeholdt i Resolution MSC.119(74). Der er i disse ændringer indeholdt krav, som skal opfyldes af alle HSC fartøjer, bl.a. krav om Voyage Data Recorder (VDR) og Automatic Identification System (AIS).

2) På mødet i the Maritime Safety Committee (MSC 71) blev MSC/Circ.911 samt MSC/Circ.911/Add.1 vedtaget med fortolkninger til de brandsikkerhedsmæssige bestemmelser i the International Code of Safety for High-Speed Craft (HSC Code). De angivne fortolkninger skal anvendes som vejledning i forbindelse med opfyldelsen af de relevante krav i HSC koden med hensyn til konstruktiv brandsikring samt installationer, arrangementer og udstyr, som installeres om bord på højhastighedsfartøjer efter den 21. maj 1999.

3) Der henvises tillige til: MSC/Circ.1001 Interim Guidelines for a simplified evacuation analysis of high-speed passenger craft.

FMA
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 56 00
fma@fma.fo

 

FAS
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 15 00
fas@fma.fo

Melda til tíðindabræv