Teknisk forskrift for fiskeskibes bygning og udstyr m.v. Søfartsstyrelsens Meddelelser E. Kapitel XXI, 15. marts 1993 (* 4) (* 5)
(Meddelelser E)
KAPITEL XXI
Forebyggelse af forurening med affald fra skibe
Forord
21.100 Forebyggelse af forurening med affald fra skibe
.110 Definitioner
.120 Anvendelse
.130 Bortskaffelse af affald uden for særlige havområder
.140 Særlige krav til bortskaffelse af affald
.150 Bortskaffelse af affald inden for særlige havområder
.160 Undtagelser
.170 Modtageanlæg
Forord
Bestemmelserne i kapitel XXI er udformet på baggrund af bilag V til den internationale konvention om forebyggelse af forurening fra skibe - 1973 MARPOL-konventionen med senere ændringer.
Bestemmelserne trådte generelt i kraft den 31. december 1988. De nye bestemmelser, som er indført i kapitlet, træder internationalt i kraft henholdsvis den 4. april 1993 og den 1. august 1993. Denne dato er endvidere angivet ved en fodnote i forbindelse med den enkelte nyindførte bestemmelse.
Bestemmelserne administreres af Miljøstyrelsen og Søfartsstyrelsen. Alle tekniske installationer i denne forbindelse skal således godkendes af Søfartsstyrelsen.
I kapitlet er de bestemmelser, som administreres af Miljøstyrelsen angivet med et M i margen og de bestemmelser, som administreres af Søfartsstyrelsen med et S i margen.
Endvidere er ikke-konventionsbestemmelser indført med kursiv tekst.
Ved »organisationen« i dette kapitel forstås »International Maritime Organization« (IMO), og ved »konventionen« forstås den internationale konvention om forebyggelse af forurening fra skibe - 1973 MARPOL-konventionen.
Miljøministeriet har sat bestemmelserne i kraft i bekendtgørelse nr. 534 af 21. juni 1992.
KAPITEL XXI
Forebyggelse af forurening med affald fra skibe
21.100 Forebyggelse af forurening med affald fra skibe
M 21.110 Definitioner.
I dette kapitel betyder:
.111
»Affald« - enhver form for levnedsmiddel-, husholdnings- og driftsaffald, med undtagelse af frisk fisk og dele heraf, som fremkommer ved skibets normale drift, og som bliver fortløbende eller periodisk bortskaffet. Affald omfatter ikke de stoffer, som er defineret eller anført i konventionens øvrige bilag.
.112
»Nærmeste kyst«. Udtrykket »fra nærmeste kyst« betyder fra den basislinie, hvorfra det pågældende territoriums ydre territorialfarvand er fastsat i overensstemmelse med international ret, dog således at i dette kapitel betyder »fra nærmeste kyst« ud for Australiens nordøstlige kyst fra en linie trukket fra punktet 11 grader sydlig bredde, 142 grader 08' østlig længde på den australske kyst til punktet 10 grader 35' sydlig bredde, 141 grader 55' østlig længde,
derfra til punktet 10 grader 00' sydlig bredde, 142 grader 00' østlig
længde,
derfra til punktet 9 grader 10' sydlig bredde, 143 grader 52' østlig
længde,
derfra til punktet 9 grader 00' sydlig bredde, 144 grader 30' østlig
længde,
derfra til punktet 13 grader 00' sydlig bredde, 144 grader 00' østlig
længde,
derfra til punktet 15 grader 00' sydlig bredde, 146 grader 00' østlig
længde,
derfra til punktet 18 grader 00' sydlig bredde, 147 grader 00' østlig
længde,
derfra til punktet 21 grader 00' sydlig bredde, 153 grader 00' østlig
længde,
derfra til punktet 24 grader 42' sydlig bredde, 153 grader 15' østlig
længde,
på den australske kyst.
.113
»Særligt område« - et havområde, hvor det under hensyn til områdets oceanografiske og økologiske forhold og dets særlige trafik af anerkendte tekniske årsager er nødvendigt at indføre særlige obligatoriske metoder til forhindring af forurening af havet med affald. Særlige områder omfatter dem, der er anført i pkt. 21.150.
M 21.120 Anvendelse.
Bestemmelserne i dette kapitel finder anvendelse på alle skibe.
M 21.130 Bortskaffelse af affald uden for særlige havområder.
131
Bortset fra hvad der følger af bestemmelserne i pkt. 21.140, 21.150 og 21.160:
- a) er bortskaffelse i havet af alle genstande fremstillet af plaststoffer, bl.a. syntetisk tovværk, syntetiske fiskegarn og plastskraldeposer, forbudt;
- b) skal bortskaffelse af følgende typer affald ske så langt som muligt fra nærmeste kyst og er i alle tilfælde forbudt, såfremt afstanden fra nærmeste kyst er mindre end:
- 1) 25 sømil for dunnage, forings- og indpakningsmateriale som kan flyde;
- 2) 12 sømil for levnedsmiddelaffald og alt andet affald, herunder papirsprodukter, klude, glas, metal, flasker, lervarer og lignende affald;
- c) kan bortskaffelse i havet af affald, som er nærmere angivet i dette stykkes pkt. b), nr. 2), ske, når det har passeret gennem et findelings- eller formalingsanlæg, og udtømningen sker så langt som muligt fra land, men er i alle tilfælde forbudt, hvis afstanden fra nærmeste kyst er mindre end 3 sømil. Sådant findelt eller formalet affald skal kunne passere gennem en sigte, hvis maskestørrelse er højst 25 mm.
132
Når affald blandes med andre udtømningsstoffer, for hvilke der gælder forskellige bestemmelser for bortskaffelse eller udtømning, skal de strengeste bestemmelser følges.
M 21.140 Særlige krav til bortskaffelse af affald.
141
Bortset fra hvad der følger af bestemmelserne i pkt. 21.142, er bortskaffelse af ethvert materiale, som er omfattet af dette kapitel, forbudt fra faste eller flydende platforme, der er beskæftiget med undersøgelse, udnyttelse og dermed forbundet bearbejdelse af havbundens mineralske ressourcer, og fra alle andre skibe, når de er fortøjet til eller ligger inden for en afstand af 500 m fra en sådan platform.
142
Bortskaffelse i havet af levnedsmiddelaffald fra sådanne faste eller flydende platforme og fra skibe, der er fortøjet til eller ligger inden for en afstand af 500 m fra en sådan platform, kan, såfremt platformen befinder sig mindst 12 sømil fra land, tillades, når affaldet har passeret gennem et findelings- eller formalingsanlæg. Sådant findelt eller formalet levnedsmiddelaffald skal kunne passere gennem en sigte, hvis maskestørrelse er højst 25 mm.
M 21.150 Bortskaffelse af affald inden for særlige havområder.
151
I dette kapitel omfatter de særlige områder Middelhavsområdet, Østersøområdet, Sortehavsområdet, Rødehavsområdet, Golfområdet, Nordsøområdet, det Antarktiske område og det Storkaraibiske område, som omfatter den Mexicanske Golf og det Karaibiske Hav, der er defineret som følger:
- a) Middelhavsområdet betyder det egentlige Middelhav med de dertil hørende havbugter og have, således at grænsen mellem Middelhavet og Sortehavet udgøres af den 41. nordlige breddegrad og grænsen mod vest af Gibraltarstrædet ved meridianen 5 grader 36' V.
- b) Østersøområdet betyder den egentlige Østersø med Den botniske Bugt, Den finske Bugt og indsejlingen til Østersøen afgrænset i Skagerrak af Skagens breddegrad ved 57 grader 44,8' nordlig bredde.
- c) Sortehavsområdet betyder det egentlige Sortehav, således at den 41. nordlige breddegrad udgør grænsen mellem Middelhavet og Sortehavet.
- d) Rødehavsområdet betyder det egentlige Rødehav med Suezgolfen og Aqababugten, afgrænset mod syd af kompaslinien mellem Ras si Ane (12 grader 8,5' nordlig bredde, 43 grader 19,6' østlig længde) og Husn Murad (12 grader 40,4' nordlig bredde, 43 grader 30,2' østlig længde).
- e) Golfområdet betyder havområdet nordvest for kompaslinien mellem Ras al Hadd (22 grader 30' nordlig bredde, 59 grader 48' østlig længde) og Ras al Fasteh (25 grader 04 » nordlig bredde, 61 grader 25« østlig længde).
- f) Nordsøområdet betyder havområderne:
- 1) Nordsøen, syd for 62 grader nordlig bredde og øst for 4 grader
vestlig længde,
- 2) Skagerak, begrænset øst for Skagen mod syd ved 57 grader 44,8'
nordlig bredde, og
- 3) Den Engelske Kanal og adgangsvejene hertil øst for 5 grader
vestlig længde og nord for 48 grader 30' nordlig bredde.
- g) Det Antarktiske område betyder havområdet syd for 60 grader sydlig bredde.
- h) Det Storkaraibiske område (* 1), som defineret i artikel 2,
paragraf 1 i »Convention of the Wider Caribbean Region (Cartegenea de
Indias, 1983)», betyder den Mexicanske Golf og det egentlige
Karaibiske Hav med bugter og have og den del af Atlanterhavet inden
for grænsen 30 grader nordlig bredde fra Florida og mod øst til 77
grader 30« vestlig længde derfra en kompaslinie, som krydser 7 grader
20' nordlig bredde og 50 grader vestlig længde derfra af en
kompaslinie, som er trukket mod sydvest til den østlige grænse af
Fransk Guiana.
152
Bortset fra hvad der følger af bestemmelserne i pkt. 21.160:
- a) er bortskaffelse i havet af følgende forbudt:
- 1) alle genstande fremstillet af plaststoffer, bl.a. syntetisk tovværk, syntetiske fiskegarn og plastskraldeposer; og
- 2) alt andet affald, herunder papirsprodukter, klude, glas, metal, flasker, lervarer, dunnage og forings- og indpakningsmaterialer;
b)(* 2) skal, undtagen som anført i litra c) i dette stykke, bortskaffelse af levnedsmiddelaffald ske så langt fra land som muligt, men i intet tilfælde mindre end 12 sømil fra nærmeste kyst.
c)(* 2) skal bortskaffelse af levnedsmiddelaffald, som har passeret gennem et finfordeling- eller formalingsanlæg, ske så langt fra land som muligt i det Storkaraibiske område, men i intet tilfælde i en afstand af mindre end 3 sømil fra nærmeste land, dog kun såfremt bortskaffelsen ikke er omfattet af regel 21.140. Sådant finfordelt eller formalet levnedsmiddelaffald skal kunne passere gennem en si med åbninger, som ikke er større end 25 mm.
153
Når affald blandes med andre udtømningsstoffer, for hvilke der gælder forskellige bestemmelser for bortskaffelse eller udtømning, skal de strengeste bestemmelser følges.
154
Modtageanlæg inden for særlige områder:
- a) Regeringen for hvert enkelt konventionsland, hvis kystlinie grænser op til et særligt område, påtager sig at sørge for, at der så snart som muligt i alle havne inden for et særligt område tilvejebringes tilstrækkelige modtageanlæg i overensstemmelse med pkt. 21.170 under hensyntagen til de specielle behov hos skibe, der besejler disse områder.
- b) Regeringen for hver af de pågældende lande skal underrette organisationen om de foranstaltninger, de har truffet i overensstemmelse med pkt. a). Efter at have modtaget fyldestgørelse meddelelser skal organisationen fastsætte en dato, fra hvilken bestemmelserne i denne regel med hensyn til det pågældende område skal træde i kraft. Organisationen skal mindst tolv måneder inden den dato underrette alle parter om den således fastsatte dato.
- c) Efter den således fastsatte dato skal skibe, der anløber havne i disse særlige områder, også hvor sådanne anlæg endnu ikke er disponible, fuldt ud overholde denne regels bestemmelser.
155
Uanset bestemmelserne i stk. 21.140 finder følgende bestemmelser anvendelse for det Antarktiske område:
- a) Regeringen i hvert enkelt konventionsland, til hvis havne skibe er bestemt for at anløbe eller som kommer fra det Antarktiske område, er forpligtet til så hurtigt som muligt, at sørge for at modtagefaciliteter er til stede til opbevaring af affald fra alle skibe uden at forårsage unødig forsinkelse, og i overensstemmelse med det behov de skibe har, som skal anvende dem.
S b) Regeringen i hvert konventionsland skal sørge for, at alle skibe, som er registreret i det pågældende land, før det besejler det Antarktiske område, har tilstrækkelig kapacitet til opbevaring af alt affald under sejlads i området samt at der er indgået aftale om, at affaldet kan leveres til en modtagefacilitet forinden området forlades.
S 156 (* 3)
Opbevaring af affald om bord og skiltning:
- a) Ethvert skib skal være forsynet med tilstrækkelige affaldsfaciliteter til opbevaring af fast affald og levnedsmiddelaffald.
- b) I ethvert skib, som er omfattet af dette regelsæt og som hovedsageligt besejler Nordsøen og Østersøområdet, skal der på et synligt sted og så vidt muligt ved affaldsfaciliteter ne/kabys/kogested være opsat et holdbart skilt på 20 cm x 12,5 cm med følgende tekst i sort på hvid baggrund:
DET ER FORBUDT AT KASTE AFFALD I HAVET
Alt affald, som består af eller som indeholder metal, træ, papir, plastik, syntetisk net og tovværk samt materialer af tilsvarende karakter, skal opbevares om bord, indtil det kan anbringes i en affaldscontainer i land.
Det er kun tilladt at kaste levnedsmiddelaffald (men ikke plastskraldeposer) i havet, når afstanden minimum er 12 sømil fra nærmeste kyst.
M 21.160 Undtagelser.
Pkt. 21.130, 21.140 og 21.150 finder ikke anvendelse på:
- a) bortskaffelse af affald fra et skib, når dette er nødvendigt af hensyn til skibets og de ombordværendes sikkerhed eller for at redde menneskeliv på havet, eller
- b) udslip af affald som følge af skade på et skib eller dets udstyr under forudsætning af, at der før og efter skadens indtrængen er blevet iagttaget alle rimelige forholdsregler med henblik på at forhindre udslippet eller begrænse det mest muligt, eller
- c) hændeligt tab af syntetiske fiskegarn (ved uheld) under forudsætning af, at alle rimelige forholdsregler er blevet iagttaget for at undgå et sådant tab.
M 21.170 Modtageanlæg.
171
Regeringen i hvert enkelt konventionsland påtager sig at sørge for, at der i havne og ved terminaler tilvejebringes anlæg til modtagelse af affald og i overensstemmelse med behovet hos de skibe, der benytter dem, uden at forårsage unødig forsinkelser for dem.
172
Hvert konventionsland skal underrette organisationen om alle tilfælde, hvor de anlæg, der er tilvejebragt i henhold til denne regel, påstås at være utilstrækkelige, således at den kan underrette de pågældende lande herom.
Officielle noter
(* 1) Blev vedtaget på det 30. MEPC-møde og træder i kraft den 4.
april 1993.
(* 2) Blev vedtaget på det 31. MEPC-møde og træder i kraft den 4.
april 1993.
(* 3) Blev vedtaget på det 43. møde i Fiskeskibsudvalget og træder i kraft den 1. august 1993.