Prenta

Teknisk forskrift for skibes bygning og udstyr m.v. Meddelelser fra Søfartsstyrelsen B. Kapitel B XIV. Kontrol med skadelige flydende stoffer fra bulk, 1. januar 1996 (* 3) (* 4) (* 5)

 

(Meddelelser B)

Indledning

Bestemmelserne i kapitel XIV er udformet på baggrund af bilag II til den internationale konvention om forebyggelse af forurening fra skibe - 1973 Marpolkonventionen - med de ændringer og tilføjelser, som er indeholdt i 1978 - protokollen til Marpol 73 (Marpol 73/78), samt resolutionerne: MEPC. 16(22) MEPC. 39(29), MEPC 57(33) og konferenceresolution 1 af 3. november 1994, som er angivet ved en streg i margenen og som træder i kraft den 3. marts 1996.

Bestemmelserne administreres således, at de paragraffer, der er markeret med et M i margenen henhører under Miljøministeriet og paragrafferne markeret med et S henhører under Industriministeriet. Bestemmelserne administreres i almindelighed af henholdsvis Miljøstyrelsen og Søfartsstyrelsen.

For at opfylde bestemmelserne i kapitel XIV, har Søfartsstyrelsen og Miljøministeriet udstedt følgende bekendtgørelser:

Søfartsstyrelsen:

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater.

Miljøministeriet:

Bekendtgørelse nr. 525 af 3. december l980 om henlæggelse af opgaver og beføjelser efter lov om beskyttelse af havmiljø til Miljøstyrelsen.

Bekendtgørelse nr. 311 af 12. juni l981 om indberetning i henhold til lov om beskyttelse af havmiljøet.

Bekendtgørelse nr. 168 af 1. april 1987 om ikrafttræden af visse bestemmelser i lov om beskyttelse af havmiljøet.

Bekendtgørelse nr. 167 af 1. april 1987 om modtageordninger i danske havne for rester og blandinger af skadelige stoffer, der transporteres i bulk.

Bekendtgørelse nr. 165 af 1. april 1987 om anvendelse af journal for skadelige flydende stoffer (lastjournal).

Bekendtgørelse nr. 169 af 1. april 1987 om påtegning af lastjournal for skibe, der transporterer skadelige flydende stoffer i bulk.

Bekendtgørelse nr. 166 af 1. april 1987 om klassifikation og kategorisering samt udtømning af flydende stoffer, der transporteres i bulk.

I bestemmelserne angives IMO ved organisationen, MARPOL 73/78 ved konventionen og henholdsvis Miljøstyrelsen og Søfartsstyrelsen ved administrationen.

  

 Regel  1   Definitioner  

 Regel  2   Anvendelse  

 Regel  3   Kategorisering af skadelige, flydende stoffer  

 Regel  4   Andre flydende stoffer  

 Regel  5   Udtømning af skadelige flydende stoffer  

 Regel  5A  Pumper, rør- og lossesystemer  

 Regel  6   Undtagelser  

 Regel  7   Modtageanlæg og arrangementer i losseterminaler  

 Regel  8   Kontrolforanstaltninger  

 Regel  9   Lastjournal  

 Regel 10   Syn  

 Regel 11   Udstedelse af certifikat  

 Regel 12   Certifikatets gyldighedsperiode  

 Regel 12A  Syn og udstedelse af certifikat til kemikalietankskib  

 Regel 13   Krav om begrænsning af forurening ved uheld  

 Regel 14   Transport og udtømning af olielignende stoffer  

 Regel 15   Havnestatskontrol på operationelle krav  

 Tillæg I   Retningslinier for kategorisering af skadelige flydende  

            stoffer  

 Tillæg II  Liste over skadelige flydende stoffer, som føres i bulk  

 Tillæg III Liste over andre flydende stoffer, som føres i bulk  

KAPITEL XIV

 

Regler om kontrol med forurening med skadelige

flydende stoffer i bulk

Regel 1 Definitioner

I dette kapitel betyder:

1 »Kemikalietankskib« - et skib bygget eller indrettet til primært at føre en ladning af skadelige, flydende stoffer i bulk, herunder også et »olietankskib« som defineret i kapitel XIII, når det fører en ladning eller partladning af skadelige, flydende stoffer i bulk.

2 »Ren ballast« - ballast, der føres i en tank, som siden den sidste gang blev anvendt til en ladning indeholdende i et stof under kategori A, B, C eller D er blevet fuldstændig renset og tømt for resterne efter en sådan rensning samt tømt i overensstemmelse med de pågældende bestemmelser i dette kapitel.

3 »Adskilt ballast« - ballastvand tilført en tank, som udelukkende anvendes til at føre ballast eller til at føre andre ladninger end olie eller skadelige, flydende stoffer som defineret forskellige steder i kapitel XIII og XIV.

4 »Nærmeste kyst« - som defineret i kapitel XIII, regel 1, stk. 9.

5 »Flydende stoffer« - de stoffer, hvis damptryk ikke overstiger 280 kPa ved en temperatur på 37,8 grader C.

6 »Skadeligt, flydende stof« - et hvilket som helst stof, der er opført i tillæg II til dette kapitel eller som i henhold til bestemmelserne i regel 3, stk. 4, midlertidigt er fastsat til at høre under kategori A, B, C eller D.

7 »Særligt område« - et havområde, hvor det under hensyn til områdets oceanografiske og økologiske forhold og dets særlige trafik af anerkendt tekniske årsager er nødvendigt at indføre særlige obligatoriske metoder til at forhindre forurening af havet med skadeligt flydende stoffer.

Særlige områder er:

8 »Østersøområdet« - dette havområde som defineret i regel 10, stk.

1, pkt. b), i kapitel XIII.

9 »Sortehavsområdet« - dette havområde som defineret i regel 10, stk. 1, pkt. c), i kapitel XIII.

9A »Det Antarktiske område« - havområdet syd for 60 grader sydlig

bredde.

10. International Bulk Chemical Code' betyder den internationale

kode for konstruktion og udrustning af skibe, som fører farlige

kemikalier i bulk, vedtaget af organisationens komite til beskyttelse

af havmiljøet ved Resolution MEPC 19(22), med eventuelle ændringer

fra organisationen, forudsat at sådanne ændringer vedtages og bringes

til virkning i overenstemmelse med bestemmelserne i

MARPOL-konventionens artikel 16 vedrørende ændringsprocedurer, der

gælder for et tillæg til et bilag.

11. Bulk Chemical Code' betyder kode for konstruktion og udrustning

af skibe, som fører farlige kemikalier i bulk, vedtaget ved

Resolution MEPC 20 (22) af organisationens komite til beskyttelse af

havmiljøet, med eventuelle ændringer foretaget af organisationen,

forudsat, at sådanne ændringer vedtages og bringes til virkning i

overenstemmelse med bestemmelserne i MARPOL-konventionens artikel 16

vedrørende ændringsprocedurer, der gælder for et tillæg til et bilag.

12. Skib bygget' betyder et skib, hvis køl er lagt eller som

befinder sig på et lignende byggestadium. Et skib, der er ombygget

til kemikalietankskib, uanset byggedato, skal behandles som et

kemikalietankskib, der er bygget på den dato, hvor en sådan ombygning

påbegyndtes. Denne bestemmelse ombygning gælder ikke for en ændring

på et skib, som opfylder alle følgende betingelser:

13. Lignende byggestadium' betyder det stadium på hvilket:

14. Årsdagen' betyder den dag og måned i året, som svarer til datoen for udløbet af det internationale certifikat om forebyggelse af forurening ved transport af skadelige flydende stoffer i bulk.

Regel 2 Anvendelse

1 Medmindre andet udtrykkeligt er bestemt, gælder bestemmelserne i dette kapitel for alle skibe, der fører skadelige, flydende stoffer i bulk.

2 Når en ladning, der er omfattet af bestemmelserne i kapitel XIII, føres i et lastrum i en kemikalietanker, gælder tillige de pågældende bestemmelser i kapitel XIII.

3 Regel 13 i dette kapitel gælder kun for skibe, der fører stoffer, som af hensyn til kontrollen med stoffernes udtømning er kategoriseret under kategori A, B eller C.

4 For skibe, der er bygget før 1. juli l986, gælder bestemmelserne i regel 5, i dette kapitel med hensyn til kravet om udtømning under vandlinjen og maximum koncentration i kølvandet fra 1. januar 1988.

5 Administrationen kan give tilladelse til montering af alle former for udstyr, materialer, indretninger eller apparater i et skib som alternativ til, hvad der kræves i henhold til dette kapitel, såfremt udstyret, materialerne, indretningerne eller apparaterne er mindst lige så effektive, som hvad der kræves i henhold til dette kapitel. Denne bemyndigelse til administrationen skal ikke udstrække sig til at erstatte konstruktionsmæssige krav med operationelle procedurer i forbindelse med kontrollen med udtømning af skadelige flydende stoffer, som foreskrevet i bestemmelserne i dette kapitel.

6 Administrationen, som i henhold til stk. 5 i denne regel tillader udstyr, materialer, indretninger eller apparater som alternativer til kravene i dette kapitel, skal tilstille organisationen nærmere oplysninger herom, som skal videresendes til konventionsparterne til underretning og eventuel videre foranstaltning.

7 a) Hvor en ændring til dette kapitel og til den internationale kode om konstruktion og udstyr af skibe, som fører farlige kemikalier i bulk, medfører ændringer af konstruktion eller udstyr og installationer på grund af forøgede krav til transport af visse stoffer, kan Administrationen for et specificeret tidsrum modificere eller udsætte indførelsen af kravene i sådanne ændringer for skibe, som er bygget før ikrafttrædelsen af den pågældende ændring, hvis den umiddelbare håndhævelse af en sådan ændring synes urimelig eller uigennemførlig. Sådanne lempelser skal vurderes i forhold til hvert stof, idet der skal tages hensyn til de retningslinier, som er udarbejdet af Organisationen(* 1).

M Regel 3 Kategorisering af skadelige, flydende stoffer

1 For anvendelsen af dette kapitels regler skal flydende stoffer inddeles i følgende fire kategorier:

2 Retningslinier til brug ved klassifikationen af skadelige, flydende stoffer er givet i tillæg I til dette kapitel.

3 I tillæg II til dette kapitel er anført en liste over de skadelige, flydende stoffer, der føres i bulk, som allerede er kategoriseret som kategori A, B, C eller D, og som er omfattet af bestemmelserne i dette kapitel.

4 Hvis et flydende stof, som ikke er blevet klassificeret i henhold til stk. 1 i denne regel eller vurderet som anført i regel 4, stk. 1, agtes ført i bulk, skal regeringerne i de konventionslande, som berøres af den påtænkte transport, foretage og enes om en midlertidig vurdering af den påtænkte transport på grundlag af de i denne regels stk. 2 omtalte retningslinier. Indtil der er opnået fuld enighed mellem de berørte regeringer, så hurtigt som muligt, men ikke senere end 90 dage efter den første transport, skal den pågældende administration underrette organisationen og stille detaljerede oplysninger vedrørende stoffet og den midlertidige vurdering til rådighed, således at disse straks kan tilstilles alle kontraherende parter til underretning og overvejelse. Hvert konventionslands regering skal have en periode på 90 dage, inden for hvilken den kan fremsende sine bemærkninger til organisationen med hensyn til vurderingen af stoffet.

M Regel 4 Andre flydende stoffer

1 De stoffer, der er anført i tillæg III til dette kapitel, er blevet vurderet og anset for at falde uden for kategorierne A, B, C og D som defineret i regel 3, stk. 1, fordi de på indeværende tidspunkt skønnes ikke at frembyde nogen fare for den menneskelige sundhed, havenes ressourcer, rekreative værdier eller anden retmæssig udnyttelse af havet, når de udtømmes i havet ved tankrensning eller udtømning af ballast.

2 Ingen af disse bestemmelser finder anvendelse på udtømning af rendestens- eller ballastvand eller andre rester eller blandinger, der kun indeholder stoffer, som er anført i tillæg III til dette kapitel.

3 Ingen af disse bestemmelser finder anvendelse på udtømning i havet af ren ballast eller adskilt ballast.

M Regel 5 Udtømning af skadelige flydende stoffer

Stoffer under kategorierne A, B, og C uden for særlige områder og stoffer under kategori D i alle områder

Med forbehold af bestemmelser i stk. 14 i denne regel samt i regel 6:

1 Udtømning i havet af stoffer, der hører under kategori A som defineret i regel 3, stk. 1, pkt. a, eller af stoffer, der midlertidigt er vurderet som hørende under kategori A, eller af ballastvand, tankskyllevand eller andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt. Hvis tanke, der indeholder sådanne stoffer eller blandinger, skal renses, skal de herved fremkomne rester udtømmes i et modtageanlæg, indtil koncentrationen af stoffet i udløbet til et sådant anlæger på eller under 0,1% (vægt) og indtil tanken er tom med undtagelse af hvidt eller gult forsvor, hvor restkoncentrationen skal være på eller under 0,01% (vægt). Vand der efterfølgende påfyldes tanken kan udtømmes i havet, når alle følgende betingelser er opfyldt:

2. Udtømning i havet af stoffer, der hører under kategori B som defineret i regel 3, stk. 1, pkt. b, eller af de stoffer, der midlertidigt er vurderet som hørende under kategori B eller af ballastvand, tankskyllevand eller af andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt, medmindre følgende betingelser alle er opfyldt:

3 Udtømning i havet af stoffer, der hører under kategori C som defineret i regel 3, stk. 1, pkt. c, eller af de stoffer, der midlertidigt er vurderet som hørende under kategori C, eller af ballastvand, tankskyllevand eller af andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt, medmindre følgende betingelser alle er opfyldt:

4 Udtømning i havet af stoffer, der hører under kategori D som defineret i regel 3, stk. 1, pkt. d, eller af de stoffer, der midlertidigt er vurderet som hørende under kategori D, eller af ballastvand, tankskyllevand eller af andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt, medmindre følgende betingelser alle er opfyldt:

5 Udluftning foretaget efter en af administrationen godkendt fremgangsmåde kan benyttes til fjernelse af ladningsrester fra en tank. En sådan fremgangsmåde skal være baseret på normer, der er udformet af organisationen. Vand der efterfølgende påfyldes tanken skal anses for værende rent og er ikke under iagttagelse af denne regels stk. 1, 2, 3 eller 4.

6 Udtømning i havet af stoffer, som ikke er klassificeret eller midlertidigt bedømt eller vurderet som omtalt i regel 4, stk. 1, eller af ballastvand, tankskyllevand eller andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt.

Stoffer under kategorierne A, B og C inden for særlige områder

Under forbehold af bestemmelserne stk. 14 samt i regel 6:

7 Udtømning i havet af stoffer under kategori A som defineret i regel 3, stk. 1, pkt. a, eller af de stoffer, der midlertidigt er vurderet som hørende under kategori A, eller af ballastvand, tankskyllevand eller af andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt. Hvis tanke, der rummer sådanne stoffer eller blandinger, skal renses, skal de herved fremkomne rester udtømmes i et modtageanlæg, som de stater, der grænser op til det særlige havområde, skal oprette i overensstemmelse med regel 7, indtil koncentrationen afstoffet i udløbet til modtageanlægget er nede på eller under 0,05% (vægt) og indtil tanken er tom med undtagelse at hvidt og gult fosvor, hvor restkoncentrationen skal være på eller under 0,005% (vægt). Vand der efterfølgende påfyldes tanken kan udtømmes i havet, når samtlige følgende betingelser er opfyldt.

8 Udtømning i havet af stoffer under kategori B som defineret i regel 3, stk. 1, pkt. b, eller af de stoffer, der midlertidigt er vurderet som hørende under kategori B, eller af ballastvand, tankskyllevand eller af andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt, medmindre følgende betingelser er opfyldt:

9 Udtømning i havet af stoffer under kategori C som defineret i regel 3, stk. 1, pkt. c, eller af de stoffer, som midlertidigt er vurderet som hørende under kategori C, eller ballastvand, tankskyllevand eller af andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt, medmindre følgende betingelser alle er opfyldt:

10. Udluftningen, som foretages efter en af administrationen godkendt fremgangsmåde, kan benyttes til fjernelse af ladningsrester fra en tank. En sådan fremgangsmåde skal være baseret på normer, der er udformet af organisationen. Vand der efterfølgende påfyldes tanken skal anses for værende rent og er ikke omfattet af denne regels stk. 7, 8 eller 9.

11. Udtømning i havet af stoffer, som ikke er blevet klassificeret, midlertidigt bedømt eller vurderet som anført i regel 4, eller af ballastvand, tankskyllevand eller af andre rester eller blandinger, der indeholder sådanne stoffer, er forbudt.

12. Intet i denne regel forbyder et skib at beholde resterne fra en ladning af stoffer hørende under katagori B eller C om bord og at udtømme sådanne rester i havet uden for et særligt område i overensstemmelse med stk. 2 henholdsvis stk. 3 i denne regel.

13. a) Regeringerne i de konventionslande, hvis kyster grænser op til

et givet særligt område, skal sammen enes om at fastsætte dato,

hvorpå kravet i regel 7, stk. 1, skal være opfyldt, og fra hvilken

kravene i stk. 7, 8, 9 og 10 i denne regel skal træde i kraft for det

påglædende områdes vedkommende, og underrette organisationen om den

således fastsatte dato mindst seks måneder i forvejen. Organisationen

skal derpå straks give alle parter meddelelse om denne dato.

14 I det Antarktiske område er udledning af skadelige flydende

stoffer eller sådanne blandinger ikke tilladt.

S Regel 5A Pumper, rør- og lossesystemer

1 Alle skibe, der er bygget den 1. juli 1986 eller senere, skal forsynes med pumpe- og rørsystemer som ved afprøvning under gunstige pumpebetingelser sikrer, at hver enkelt tank, der er beregnet til at føre et kategori B-stof, ikke indeholder en restmængde, der overstiger 0,1 kb i tanken og dens tilhørende rørsystem og i umiddelbar nærhed af den pågældende tanks sugested.

2 a) Regeringerne i de konventionslande, hvis kyster grænser op til

et givet særligt område, skal sammen enes om at fastsætte dato,

hvorpå kravet i regel 7, stk. 1, skal være opfyldt, og fra hvilken

kravene i stk. 7, 8, 9 og 10 i denne regel skal træde i kraft for det

pågældende områdes vedkommende, og underrettes organisationen om den

således fastsatte dato mindst seks måneder i forvejen. Organisationen

skal derpå straks give alle parter meddelelse om denne dato.

3 Alle skibe, der er bygget den 1. juli 1986 eller derefter, skal forsynes med pumpe- og rørsystemer, som ved afprøvning under gunstige pumpebetingelser sikrer, at hver enkelt tank, der er beregnet til at føre et kategori C-stof, ikke indeholder en restmængde, der overstiger 0,3 (m3) i tankens tilhørende rørsystem og i umiddelbar nærhed af den pågældende tanks sugested.

4 a) Med forbehold af bestemmelserne i dette stykkes pkt. b) skal

alle skibe, der er bygget før 1. juli 1986, forsynes med pumpe- og

rørsystemer, som ved afprøvning under gunstige pumpebetingelser

sikrer, at hver enkelt tank, der er beregnet til at føre kategori

C-stoffer ikke indeholder en restmængde, der overstiger 0,9 (m3) i

tankens tilhørende rørsystem og i umiddelbar nærhed af den pågældende

tanks sugested.

5 De pumpebetingelser, der er henvist til i stykkerne 1, 2, 3 og 4 i denne regel, skal godkendes af administrationen og skal være baseret på normer, der er udformet af organisationen. De pumpeprøver, der er henvist til i denne regels stykke 1, 2, 3 og 4, skal benytte vand som prøvemedium og skal godkendes af administrationen samt skal være baseret på normer, der er udformet af organisationen. De restmængder på lasttankoverflader, der er henvist til i denne regels stk. 2.b) og 4.b) skal fastsættes på basis af normer, der er udformet af organisationen.

6 a) Med forbehold af dette stykkes pkt. b), behøver bestemmelserne i stk. 2 og 4 i denne regel ikke at findes anvendelse på skibe, der er bygget før 1. juli l986, der er beskæftiget i begrænsede farter som fastlagt af administrationen mellem: (i) havne eller terminaler inden for en stat, der har tiltrådt konventionen eller (ii) havne eller terminaler i stater, der har tiltrådt konventionen.

7 Såfremt et skib, hvis bygning og drift er indrettet således, at der ikke kræves ballast i lasttanke, og lasttankrensning kun kræves i tilfælde af reparation eller tørdokning, kan administrationen give tilladelse til dispensation fra bestemmelserne i denne regels stykker 1, 2, 3 og 4, forudsat at samtlige følgende betingelser opfyldes:

M Regel 6 Undtagelser

Regel 5 i dette kapitel finder ikke anvendelse på:

M Regel 7 Modtageanlæg og arrangementer i losseterminaler

1. Hver konventionsparts regering forpligter sig til at sørge for, at der efter nedenstående retningslinier tilvejebringes modtageanlæg i det omfang, det er nødvendigt for de skibe, der benytter dens havne, terminaler eller reparationshavne:

2 Hver konventionspart skal træffe bestemmelse om de typer anlæg, der skal tilvejebringes i hver enkelt laste- og lossehavn, terminal og skibsreparationshavn for at opfylde stk. 1 i denne regel, og underrette organisationen derom.

3 Hver konventionsparts regering forpligter sig til at sikre, at losseterminaler har arrangementer der gør det muligt, at anvende det i disse regler krævede strippesystem i skibe, der losser farlige, flydende stoffer i disse terminaler. Lastslanger og rørsystemer i terminalen, indeholdende farlige, flydende stoffer, som modtages fra skibe, der losser disse stoffer i terminalen, må ikke ledes tilbage til skibet.

4 Hver part skal til organisationen til videreforanstaltning til de berørte parter, meddele om alle tilfælde hvor de anlæg, der kræves i henhold til denne regels stk. 3, påstås at være utilstrækkelige.

S Regel 8 Kontrolforanstaltninger

1 a) Hver konventionsparts regering skal udpege eller bemyndige inspektører med det formål at gennemføre denne regel. Inspektørerne skal udføre kontrol i overensstemmelse med kontrolprocedurer, der er udformet af organisationen.

Kategori A-stoffer i alle områder

2 Med hensyn til kategori A-stoffer gælder følgende bestemmelser i alle områder:

3 Hvis tanken skal renses i overensstemmelse med denne regels pkt. 2 a) skal restmængden fra tankskylningen udtømmes til et modtageanlæg, i det mindste indtil koncentrationen af stoffet målt ved analyser af prøver af restmængdenudtaget af inspektøren, er faldet til den pågældende restkoncentration, der er fastsat i regel 5, stk. 1 eller stk. 7 til dette kapitel. Når den foreskrevne restkoncentration er nået, skal det resterende tankskyllevand forsat udtømmes til modtageanlægget, indtil tanken er tom. Oplysninger herom skal indføres i lastjournalen og attesteres af inspektøren, der er henvist til under denne regels stk. 1, pkt. a).

4 Såfremt modtagerlandets regering finder godtgjort, at det er

umuligt at måle stofkoncentrationen i restmængden, uden at dette

medfører unødig forsinkelse af skibet, kan den godkende en alternativ

fremgangsmåde som svarende til denne regels stk. 3, forudsat:

Kategori B og C-stoffer uden for særlige områder

5 For så vidt angår kategori B og C-stoffer, gælder følgende bestemmelser uden for særlige områder:

Kategori B-stoffer inden for særlige områder

6 Med hensyn til kategori B-stoffer, gælder følgende bestemmelser inden for særlige områder:

Kategori C-stoffer inden for særlige områder

7 Med hensyn til katagori C-stoffer, gælder følgende bestemmelser inden for særlige områder:

Kategori D-stoffer i alle områder

8 Med hensyn til kategori D-stoffer skal en tank, der er blevet

losset enten renses og det fremkomne skyllevand udtømmes til et

modtageanlæg eller de tilbageværende rester i tanken skal fortyndes

og udtømmes i havet i overensstemmelse med regel 5, stk. 4.

Udtømning fra en sloptank

9 Alle rester, som bibeholdes om bord i en sloptank, herunder rester fra pumperumsrendestene, som indeholder et kategori A-stof, eller inden for et særligt område, enten et kategori A-stof eller et kategori B-stof skal udtømmes til et modtageanlæg i overensstemmelse med bestemmelserne i regel 5, stk. 1, 7 eller 8, som finder anvendelse på det enkelte tilfælde.

M Regel 9 Lastjournal

1 I ethvert skib, der omfattes af dette kapitel, skal der enten som

en del af skibsdagbogen eller som en selvstændig bog forefindes en

lastjournal for skadelige stoffer, udformet som angivet af

organisationen.

2 Lastjournalen skal føres for hver tank for sig, når der i skibet foretages en af følgende operationer, der omfatter et skadeligt flydende stof:

3 I tilfælde af udtømning af en i konventionens artikel 8 og dette kapitels regel 6 omhandlede art af et skadeligt, flydende stof eller en blanding med indhold af et sådant stof, skal der, hvad enten udtømningen er tilsigtet eller ej, i lastjournalen gives oplysning herom med angivelse af omstændighederne ved udtømningen og begrundelsen herfor.

4 En inspektør, der af et konventionslands regering er udpeget eller autoriseret til at føre tilsyn med handlinger, der omfattes af dette kapitel, skal efter inspektion af et skib indføre oplysning herom i skibets lastjournal.

5 Enhver handling, der omfattes af denne regels stk. 2 og 3, skal straks indføres i lastjournalen, således at alle indførsler i journalen vedrørende den pågældende handling er afsluttet. Hver indførsel skal underskrives af den eller de officerer, der har ansvaret for den pågældende operation, og hver side underskrives af skibets fører. Indførslerne i lastjournalen skal udfærdiges på det officielle sprog i den stat, hvis flag skibet er berettiget til at føre, og for skibe, der har et internationalt certifikat om forebyggelse af forurening for transport af skadelige flydende stoffer i bulk eller et certifikat, som henvist til i regel 12A på engelsk eller fransk. Indførslen på et sprog, som er officielt i det land, hvis flag skibet er berettiget til at føre, skal have forret i tilfælde af tvister eller uoverensstemmelser.

6 Lastjournalen skal opbevares på et sådant sted, at den er let tilgængelig for eftersyn og skal, bortset fra ubemandede skibe under bugsering, opbevares om bord. Journalen skal opbevares indtil tre år efter sidste indførsel.

7 Den kompetente myndighed under et konventionslands regering har ret til at efterse lastjournalen om bord på ethvert skib, som omfattes af dettes kapitel, medens skibet ligger i dets havn, og til at tage en afskrift af enhver indførsel i journalen samt til at forlange, at føreren attesterer afskriftens rigtighed.

Enhver sådan afskrift, der er blevet bekræftet af føreren som værende en rigtig afskrift af en indførsel i skibets journal for skadelige stoffer, skal kunne fremlægges i enhver retssag som bevis for de kendsgerninger, der er angivet i indførslen. Den kompetente myndigheds eftersyn af lastjournalen og udfærdigelsen af en bekræftet afskrift skal udføres så hurtigt som muligt og må ikke medføre unødig forsinkelse for skibet.

S Regel 10 Syn

1 Skibe, der fører skadelige flydende stoffer i bulk skal underkastes nedenfor anførte syn:

2 a) Syn af skibe, der foretages med henblik på håndhævelsen af bestemmelser i dette kapitel, skal udføres af administrationens embedsmænd. Dog kan administrationen overdrage synene til inspektører, der er udnævnt til formålet eller til organisationer, der er anerkendt af den.

3 a) Skibets stand med tilhørende udstyr skal opretholdes, således at det er i overensstemmelse med bestemmelser i dette kapitel, for at sikre at skibet i alle henseender forbliver egnet til at fortsætte til søs uden at frembyde nogen urimelig fare for skade på havmiljøet.

S Regel 11 Udstedelse og påtegning af certifikat

1 Efter at der har været afholdt syn i overenstemmelse med bestemmelserne i regel 10, skal der udstedes et internationalt certifikat om forebyggelse af forurening ved transport af skadelige flydende stoffer i bulk, til ethvert skib, der fører disse stoffer i bulk, og som går i fart til havne eller terminaler under andre konventionslandes jurisdiktion.

2 Et sådant certifikat udstedes af administrationen eller af en

person eller organisation, som er behørigt bemyndiget af denne. I

alle tilfælde påtager administrationen sig det fulde ansvar for

certifikatet.

3 a) Et konventionslands regering kan efter anmodning fra administrationen lade afholde syn på et skib og, hvis den finder det godtgjort, at dette kapitels bestemmelser er overholdt, skal den udstede eller give bemyndigelse til udstedelse af et internationalt certifikat om forebyggelse af forurening ved transport af skadelige, flydende stoffer i bulk til skibet i overensstemmelse med dette kapitel.

4 Det internationale certifikat om forebyggelse af forurening ved transport af skadelige flydende stoffer i bulk skal udformes i overensstemmelse med den model, der er angivet af organisationen. Hvis det anvendte sprog hverken er engelsk eller fransk, skal teksten indeholde en oversættelse til et af disse sprog.

5 Uanset enhver anden bestemmelse i ændringerne til dette kapitel,

som er vedtaget af IMO's miljøkomite (MEPC) ved resolution MEPC. 39

olieforurening, som er gyldigt, når disse ændringer træder i kraft,

vedblive med at være gyldigt indtil det udløber under dette kapitels

betingelser før ændringerne trådte i kraft.

S Regel 12 Certifikatets gyldighedsperiode

1 Administrationen skal udstede et internationalt certifikat om forebyggelse af forurening ved transport af skadelige, flydende stoffer i bulk for en af den nærmere fastsat periode, der ikke må overstige 5 år fra udstedelsesdatoen.

2 a) Uanset bestemmelserne i stk. 1 i denne regel skal, selv om det periodiske syn er udført inden for 3 måneder før det eksisterende certifikats udløbsdato, det nye certifikat være gyldigt fra den dato, hvor det periodiske syn blev afholdt til en dato, som ikke må overstige 5 år fra udløbsdatoen af det eksisterende certifikat.

3 Hvis et certifikat er udstedt med en løbetid, som er mindre end 5 år, kan administrationen forlænge certifikatets gyldighedsperiode til den maksimumsperiode, som er angivet i stk. 1 i denne regel forudsat, at de syn, som der er omtalt i regel 10, stk. 1, punkt c) og d) i dette kapitel, afholdes, når certifikatet udstedes med en gyldighedsperiode på 5 år.

4 Hvis et periodisk syn er afholdt og et nyt certifikat ikke kan udstedes eller anbringes ombord i skibet før det eksisterende certifikat udløber, kan den person eller organisation, som er autoriseret af administrationen, forlænge det eksisterende certifikat. Et sådant certifikat skal anerkendes som værende gyldigt for den angivne periode, som ikke må overstige 5 år.

5 Hvis et skib befinder sig i en havn, hvor syn ikke kan afholdes og certifikatet er udløbet, kan administrationen forlænge certifikatets gyldighedsperiode, men denne forlængelse må kun tillades med det formål, at tillade skibet at fuldføre rejsen til den havn, hvor synet kan finde sted, og da kun i tilfælde hvor det anses for forsvarligt og rimeligt at gøre det. Intet certifikat må forlænges ud over en periode på 3 måneder, og et skib, som har fået tilladt en sådan forlængelse, må ikke i kraft af forlængelsen forlade den havn, hvor synet skulle finde sted, uden et nyt certifikat. Når det periodiske syn er afholdt, må det udstedte certifikats gyldighedsperiode ikke overstige 5 år fra den dato det eksisterende certifikat udløb før forlængelsen blev tilladt.

6 Et certifikat, som er udstedt til et skib, der foretager korte rejser, og som ikke er blevet forlænget i medfør af de tidligere bestemmelser, kan forlænges af administrationen i en periode op til en måned fra den udløbsdato, som er angivet på det. Når det periodiske syn er foretaget, må det nye certifikat være gyldigt til en dato, som ikke overstiger 5 år fra den dato det eksisterende certifikat udløb før forlængelsen blev tilladt.

7 I særlige tilfælde, som afgøres af administrationen, behøver et nyt certifikats gyldighedsperiode ikke at løbe fra det eksisterende certifikats udløbsperiode, som krævet i henhold til stk. 2, punkt b) og stk. 5 og 6 i denne regel. I disse særlige tilfælde må det nye certifikats gyldighedsperiode ikke overstige 5 år fra den dato, det periodiske syn blev afholdt.

8 Hvis et årligt eller mellemliggende syn er afholdt før den periode, som er anført i regel 10, så skal,

9 Et certifikat, som er udstedt i henhold til regel 5 og 6 i dette kapitel, skal anses for ikke at være gyldigt i enhver af følgende tilfælde:

10 Når et skib overføres til et andet lands flag, må et nyt

certifikat kun udstedes, når regeringen, der udsteder det nye

certifikat, finder det godtgjort, at skibet fuldt ud opfylder kravene

i regel 10, stk. 3, pkt. a) og b). Når det drejer sig om en

overførsel mellem konventionslande, skal den regering, hvis flag

skibet tidligere var berettiget til at føre, såfremt anmodning

fremsættes inden tre måneder, efter at overførslen har fundet sted,

hurtigst muligt indstille den nye administration en kopi af det

certifikat, som skibet havde inden overførslen, og hvis den er til

rådighed, en kopi af den pågældende synsrapport.

S Regel 12A Syn og udstedelse af certifikat til kemikalietankskibe

Uanset bestemmelserne i regel 10, 11 og 12, skal kemikalietankskibe, der er blevet synet og som har fået udstedt certifikat af et konventionsland i henhold til bestemmelser i »International Bulk Chemical Code« eller »Bulk Chemical Code«, anses for at have opfyldt bestemmelserne i dette kapitel, og det certifikat, der er udstedt i henhold til den pågældende kode, skal have samme gyldighed og nyde samme anerkendelse som et certifikat, der er udstedt i henhold til regel 11.

S Regel 13 Krav om begrænsning af forurening ved uheld

1 Konstruktionen, bygningen, udstyret og driften af skibe, der fører skadelige, flydende stoffer af kategori A, B eller C i bulk, skal være indrettet på en sådan måde, at ukontrolleret udtømning i havet af sådanne stoffer bliver mindst mulig.

2 Kemikalietankskibe, der er bygget den 1. juli l986 eller senere, skal opfylde bestemmelserne i »International Bulk Chemical Code«.

3 Kemikalietankskibe, der er bygget før 1. juli l986, skal opfylde følgende krav:

4 Med hensyn til skibe, bortset fra kemikalietankskibe, der fører skadelige flydende stoffer af kategori A, B eller C i bulk, skal administrationen etablere behørige foranstaltninger, baseret på retningslinier, der er udformet af organisationen, for at sikre at bestemmelserne i denne regels stk. 1 overholdes.

S Regel 14 Transport og udtømning af olielignende stoffer

Uanset bestemmelserne i andre regler i dette kapitel, kan skadelige flydende stoffer, som er angivet i tillæg II til dette kapitel, og som falder ind under kategori C eller D, og som er angivet af organisationen som olielignende stoffer under de kriterier, der er udformet af organisationen, føres på et olietankskib som defineret i kapitel XIII i dette regelsæt og udtømmes i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitel XIII, forudsat at alle følgende betingelser overholdes:

S Regel 15 Havnestatskontrol på operationelle krav(* 2)

1 Et skib, som befinder sig i et andet konventionslands havn, kan underkastes inspektion af en person, som er behørigt autoriseret af konventionslandet, når der er klare grunde til at tro, at skibets fører eller besætning ikke er fortrolige med væsentlige skibsprocedurer i forbindelse med forebyggelse af forurening med olie.

2 På baggrund af omstændighederne i stk. 1 skal konventionslandet

tage sådanne skridt, der vil sikre, at skibet ikke afsejler før

forholdene er bragt i orden i henhold til bestemmelserne i dette

bilag.

3 Den procedure for havnestatskontrol, som er foreskrevet i artikel 5 i MARPOL-konventionen, skal anvendes i forbindelse med håndhævelsen af denne regel.

4 Intet i denne regel skal opfattes som en begrænsning i de rettigheder og forpligtelser et konventionsland har i forbindelsemed udførelsen af kontrol af operationelle krav, som specifikt er foreskrevet i MARPOL-konventionen.

TILLÆG I

Retningslinier for kategorisering af skadelige flydende stoffer

Kategori A: Stoffer, som bioakkumuleres og kan frembringe fare for livet i havet eller den menneskelige sundhed; eller som er stærkt giftige for livet i havet (som udtryk ved fareklasse 4, defineret ved en TLm under 1 ppm); og tillige visse stoffer, som er jævnt giftige for livet i havet (som udtrykt ved fareklasse 3, defineret ved TLm på 1 eller derover, men under 10 ppm), når der lægges særlig vægt på yderligere faktorer i fareprofilen eller til særlige egenskaber ved stoffet.

Kategori B: Stoffer, som bioakkumuleres med en kort retentionsperiode på en uge eller derunder, eller som kan frembringe fordærvelse af føden i havet; eller som er jævnt giftige for livet i havet (som udtrykt ved fareklasse 3, defineret ved en TLm på 1 ppm eller derover men under 10 ppm); og tillige visse stoffer, som er let giftige for livet i havet (som udtrykt ved fareklasse 2, defineret ved en TLm på 10 ppm eller derover, men under 100 ppm), når der lægges særlig vægt på yderligere faktorer i fareprofilen eller til særlige egenskaber ved stoffet.

Kategori C: Stoffer, som er let giftige for livet i havet (som udtrykt ved fareklasse 2, defineret ved en TLm på 10 ppm eller derover, men under 100 ppm), og tillige visse stoffer, som er praktisk taget ugiftige for livet i havet (som udtrykt ved fareklasse 1, defineret ved en TLm på 100 ppm eller derover, men under 1.000 ppm), når der lægges særlig vægt på yderligere faktorer i fareprofilen eller til særlige egenskaber ved stoffet.

Kategori D: Stoffer, som er praktisk taget ugiftige for livet i havet (som udtrykt ved fareklasse 1, defineret ved en TLm på 100 ppm eller derover, men under 1.000 ppm); eller som forårsager en aflejring på havbunden med et stort biokemisk iltforbrug (BOD); eller er yderst farlige for den menneskelige sundhed med en LD 50 på mindre end 5 mg/kg, eller bevirker en let forringelse af rekreative værdier på grund af nedbrydelighedsforhold, lugt eller giftige eller irriterende egenskaber, som muligvis indvirker på benyttelsen af strande; eller jævnt farlige for den menneskelige sundhed med en LD 50 på 5 mg/kg eller derover, men under 50 mg/kg og bevirker en let forringelse af rekreative værdier.

Andre flydende stoffer (for anvendelsen af regel 4 i dette kapitel): Andre stoffer end dem, der er kategoriserede under kategorierne A, B, C og D herover.

TILLÆG II

Liste over skadelige flydende stoffer i bulk.

Der henvises til kapitel 17 og 18 i »International Bulk Chemical Code.«

TILLÆG III

Liste over andre flydende stoffer.

Der henvises til kapitel 17 og 18 i »International Bulk Chemical Code.«