Gildiskoma: 12.03.1980
Slag: Lógir

Lov om skibes sikkerhed m.v.)

((Ophævet 1/3 1999 ved 1998-12-16-ÆL.900 (LF 20 98-99), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne


Jf. lovbek. nr. 594 af 26. juni 1996
Ændringer siden seneste lovbek.

Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv nr. 95/21/EF, EF-Tidende 1995 L 157, s. 1, samt Rådets direktiv 94/57/EF, EF-Tidende 1994 L 319, s. 20.

Kapitel 1
Lovens område

§ 1. Loven omfatter danske skibe bortset fra krigsskibe og troppetransportskibe.
    Stk. 2. Erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at loven og de i medfør af denne udstedte forskrifter helt eller delvis skal bringes til anvendelse på udenlandske skibe i dansk havn, på dansk søterritorium og i de eksklusive økonomiske zoner.

Ændringer:
Ændret 1/7 1996 ved 1996-05-22-ÆL.394 (LF 154 95-96), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

Kapitel 2
Bygnings-, udstyrs- og arbejdsforskrifter m.v.

§ 2. Ethvert skib skal være bygget og udstyret således, at menneskeliv på søen er sikret fuldt betryggende, og således, at det er egnet til det formål, det til enhver tid er bestemt for. Der skal tillige tages mest muligt hensyn til beskyttelse af havet mod forurening.
    Stk. 2. Skibet skal være forsynet med navigeringsmidler, maskinanlæg, radioanlæg, redningsmateriel, lægemidler samt brandsikrings- og brandslukningsmidler i et sådant omfang, at de ombordværende, skibet og ladningen er sikret bedst muligt.
    Stk. 3. Skibets arbejdssteder og opholdsrum m.v. skal være indrettet således, at der tages mest muligt hensyn til sikkerheden og sundhedstilstanden om bord, de ombordværendes velbefindende og deres beskyttelse mod støj og andre skadelige påvirkninger.
    Stk. 4. Skibet skal være forsynet med konstruktionsmæssige og tekniske indretninger til beskyttelse af havet mod forurening.
    Stk. 5. Erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om skibes bygning og udstyr m.v. For skibe under 20 BRT eller med en bruttotonnage under 20 og for bevaringsværdige skibe kan der fastsættes lempeligere regler, der helt eller delvis fraviger bestemmelserne i stk. 2-4.
    Stk. 6. Erhvervsministeren kan af hensyn sikkerheden, sundheden og miljøet endvidere fastsætte regler om levering, markedsføring fremstilling af fritidsfartøjer og komponenter hertil, samt om markedsføring af personlige værnemidler m.v.

Ændringer:
Ændret 1/1 1996 ved 1995-11-29-ÆL.902 (LF 40 95-96), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 3. Erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om de krav, der skal stilles til skibes stabilitet, og om lastelinjer og dybgangsmærker.

§ 4. Erhvervsministeren fastsætter regler om, hvilke love, forskrifter, certifikater og skibsbøger, herunder tilsynsbøger, der skal være om bord, og om bøgernes autorisation, indretning og førelse samt om, hvilke opslag der skal være anbragt om bord.

§ 5. Til beskyttelse af personer, som er beskæftiget ved arbejde om bord, og som ikke omfattes af lov om arbejdsmiljø, fastsætter ehvervsministeren regler om de ved sådant arbejde benyttede hjælpemidler og materialer, om disses indretning og mærkning, anvendelse, vedligeholdelse og pasning, og om sikkerhedsarbejdet, herunder om arbejdsgiverens pligter samt de sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold, hvorunder arbejdet om bord skal udføres.
    Stk. 2. Erhvervsministeren fastsætter ligeledes regler om læge- og arbejdsmedicinske undersøgelser, herunder om arbejdsgiverens og arbejdstagerens pligter, og om udgifternes afholdelse i forbindelse hermed.
    Stk. 3. Erhvervsministeren kan endvidere fastsætte regler vedrørende behandling af blindpassagerer om bord m.v.

Ændringer:
Ændret 1/7 1998 ved 1998-06-03-ÆL.311 (LF 24 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserneog 1/2 1998 ved 1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 6. Erhvervsministeren fastsætter regler om brand- og redningstjenesten om bord og om eftersyn, godkendelse og prøve af materiel, hvoraf skibes og menneskelivs sikkerhed afhænger.

§ 7. Erhvervsministeren kan efter forhandling med miljø- og energiministeren fastsætte regler om

1)  mærkning, lastning, transport og losning af farligt gods,
2)  lastning, transport og losning af anden ladning, der kræver særlige foranstaltninger af hensyn til skibets og menneskelivs sikkerhed og beskyttelse af havet mod forurening.

    Stk. 2. Erhvervsministeren kan endvidere fastsætte regler om transport af levende dyr.

§ 8. Erhvervsministeren kan for skibe, hvis køl er lagt, eller som er på tilsvarende konstruktionsstadium på det tidspunkt, hvor nye regler træder i kraft, fastsætte, at de nye regler ikke eller ikke i fuldt omfang skal finde anvendelse. Der skal herved tages rimeligt hensyn til beskyttelse af havet mod forurening, sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold samt skibets art og anvendelse.

Kapitel 3
Tilsyn m.v.

§ 9. Erhvervsministeren er øverste administrative myndighed i spørgsmål vedrørende denne lov, jf. dog § 18, stk. 4.
    Stk. 2. Henlægger erhvervsministeren sine beføjelser efter loven til Søfartsstyrelsen eller anden myndighed, kan ministeren fastsætte regler om klageadgangen, herunder at klager ikke kan indbringes for højere administrativ myndighed.

Ændringer:
Ændret 1/2 1998 ved 1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 10. Administrationen af denne lov forestås af Søfartsstyrelsen.

§ 11. Søfartsstyrelsen har til opgave at

1)  påse, at loven og de i medfør heraf fastsatte regler, påbud og forbud overholdes,
2)  godkende skibets anvendelse, herunder det tilladte fartsområde og passagerantal, og i forbindelse hermed udstede de fornødne certifikater og anden dokumentation efter regler fastsat af erhvervsministeren,
3)  holde sig orienteret om den tekniske og sociale udvikling inden for lovens område samt medvirke til sikkerheds- og sundhedsmæssige forbedringer af skibe og deres udstyr.

    Stk. 2. Erhvervsministeren kan bemyndige Søfartsstyrelsen til at udøve de beføjelser, der i denne lov er henlagt til erhvervsministeren. Tekniske forskrifter, der i henhold til sådan bemyndigelse fastsættes af Søfartsstyrelsen, kundgøres i "Meddelelser fra Søfartsstyrelsen".

§ 12. Søfartsstyrelsen foretager følgende syn:

1)  fuldstændigt syn af hele skibet (hovedsyn),
2)  delvist eftersyn af skibet (kontrolsyn),
3)  undersøgelse og opmåling til ansættelse af lastelinjer samt kontrol af forhold i forbindelse med fribord (fribordssyn).

    Stk. 2. Erhvervsministeren fastsætter regler for, hvornår og efter hvilke retningslinier et skib skal synes, og om rederens og skibsførerens pligter i forbindelse hermed.

§ 13. Søfartsstyrelsens medarbejdere har i forbindelse med varetagelse af deres hverv adgang til uden retskendelse at gå om bord i ethvert skib, der er omfattet af loven. Det gælder også skibe under bygning.
    Stk. 2. Søfartsstyrelsens medarbejdere skal ved udførelsen af hvervet drage omsorg for, at skibet ikke unødigt opholdes, eller arbejdet om bord unødigt vanskeliggøres.
    Stk. 3. Søfartsstyrelsens medarbejdere skal på forlangende forevise legitimation.
    Stk. 4. Det påhviler skibets reder, fører og maskinchef såvel som enhver, der handler på deres vegne, at yde Søfartsstyrelsen al fornøden bistand ved dens undersøgelser og give enhver oplysning i forbindelse hermed.

§ 14. Politi, toldvæsen, arbejdstilsyn og havnemyndighed, som får kendskab til forhold, der strider mod denne lov eller regler fastsat i medfør af loven, skal i henhold til instruks udarbejdet af vedkommende myndighed underrette Søfartsstyrelsen herom.
    Stk. 2. Erhvervsministeren kan i øvrigt efter forhandling med den pågældende minister fastsætte regler om Søfartsstyrelsens samarbejde med andre offentlige myndigheder, og beslutte, at erhvervsministerens og Søfartsstyrelsens beføjelser efter loven udøves af andre offentlige myndigheder.
    Stk. 3. En læge, der konstaterer eller får mistanke om, at en person har været udsat for skadelige påvirkninger i forbindelse med sit arbejde om bord på et skib, skal underrette arbejdstilsynet. Erhvervsministeren kan efter forhandling med arbejdsministeren, indenrigsministeren og socialministeren fastsætte nærmere regler herom.
    Stk. 4. Erhvervsministeren kan fastsætte regler om pligt til anmeldelse af arbejdsulykker, forgiftningstilfælde, erhvervssygdomme og andre forhold af sikkerheds- og sundhedsmæssig betydning.

Ændringer:
Ændret  1/ 2  1998 ved 1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 15. Søfartsstyrelsen kan påbyde, at forhold, der strider mod loven eller regler eller afgørelser i medfør af loven, skal bringes i orden straks eller inden en frist.
    Stk. 2. Søfartsstyrelsen kan endvidere påbyde, at den, der markedsfører et produkt eller et fartøj, der er omfattet af § 2, stk. 6, og som anvendt i overensstemmelse med sin bestemmelse kan frembyde fare for sikkerhed, sundhed eller miljø, skal træffe de nødvendige foranstaltninger til afværgelse heraf. Det kan herunder påbydes:

1)  at levering eller markedsføring af de pågældende produkter/fartøjer skal standses, og
2)  at de pågældende produkter/fartøjer skal tilbagekaldes fra markedet.

§ 16. Er det som følge af fejl eller mangler ved skrog, maskineri, sikkerhedsudstyr, placering af ballast og ladning, bemanding eller af andre grunde forbundet med fare for ombordværendes sikkerhed eller sundhed at lade skibet gå til søs eller fortsætte sejladsen, kan skibet tilbageholdes, medmindre fejlen eller mangelen omgående udbedres.
    Stk. 2. Et skib kan endvidere tilbageholdes, hvis skibet mangler foreskrevne certifikater, eller såfremt rederen, føreren eller den, der handler på deres vegne, lægger Søfartsstyrelsen hindringer i vejen for en forsvarlig udøvelse af dens pligter.
    Stk. 3. Beslutningen om skibets tilbageholdelse skal snarest muligt meddeles føreren eller rederen skriftligt eller telegrafisk med oplysning om grunden til tilbageholdelsen og om de vilkår, hvorunder frigivelse kan finde sted.
    Stk. 4. Endvidere skal tilbageholdelsen, hvis skibet bliver indklareret, anmeldes til det stedlige toldvæsen og om fornødent til politi eller havnemyndighed. Der skal træffes de fornødne forholdsregler til at hindre skibets afgang. I udlandet skal tilbageholdelsen anmeldes til den stedlige danske repræsentation, der så vidt muligt foranlediger, at der træffes de fornødne forholdsregler til at hindre skibets afgang.

Ændringer:
Ændret 1/7 1998 ved 1998-06-03-ÆL.311 (LF 24 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 16 a. Søfartsstyrelsen kan offentliggøre oplysninger om et skib, der er blevet tilbageholdt i medfør af § 16, herunder om navnet på skibets klassifikationsselskab og årsagen til tilbageholdelsen.

§ 16 b. I tilslutning til en tilbageholdelse efter § 16 kan Søfartsstyrelsen udstede forbud mod, at et skib anløber danske havne, såfremt

1)  skibet afsejler eller fortsætter sin sejlads trods tilbageholdelsen,
2)  skibet undlader at anløbe et reparationsværft, som udpeges efter aftale med Søfartsstyrelsen, med henblik på at udbedre de forhold, som førte til tilbageholdelsen eller
3)  et skib, der er tilbageholdt alene som følge af manglende ISM-certificering, får ophævet tilbageholdelsen uden at være certificeret.

    Stk. 2. Ligeledes kan Søfartsstyrelsen efter anmodning fra et andet land udstede forbud mod anløb af danske havne, når et skib mangler foreskrevet ISM-certifikat eller har overtrådt bestemmelser for en tilbageholdelse, som er meddelt af det pågældende land.
    Stk. 3. Når der er udstedt et anløbsforbud over for et skib, kan Søfartsstyrelsen give tilladelse til anløb af en bestemt dansk havn, hvis skibets fortsatte sejlads indebærer risiko for tab af menneskeliv, skade på havmiljøet, bydende nødvendige sikkerhedshensyn gør det påkrævet eller med henblik på at afhjælpe fejl og mangler.
    Stk. 4. Søfartsstyrelsen ophæver et anløbsforbud, når de forhold, som førte til anløbsforbudet, er bragt i orden, jf. dog § 21, stk. 2.
    Stk. 5. Søfartsstyrelsen kan informere andre lande om udstedelse og ophævelse af forbud imod anløb af danske havne med henblik på iværksættelse af tilsvarende tiltag i disse lande.

Ændringer:
Ændret 1/7 1998 ved 1998-06-03-ÆL.311 (LF 24 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne. Indsat 1/1 1996 ved 1995-11-29-ÆL.902 (LF 40 95-96), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 17. Kun de medarbejdere under Søfartsstyrelsen, som er bemyndiget dertil, kan tilbageholde skibe, jf. § 16, stk. 1 og 2.
    Stk. 2. Havnefogder (havnemestre) kan dog på tilsvarende måde af Søfartsstyrelsen bemyndiges til foreløbigt at tilbageholde et skib.

§ 18. Erhvervsministeren nedsætter et tilbageholdelsesnævn, der består af en formand, der skal opfylde de almindelige betingelser for udnævnelse til dommer, samt af 4 andre medlemmer med teknisk eller nautisk sagkundskab. For hvert af medlemmerne kan udpeges stedfortrædere.
    Stk. 2. Erhvervsministeren fastsætter nævnets forretningsorden.
    Stk. 3. Søfartsstyrelsens beslutning om tilbageholdelse af et skib efter denne lov og forbud mod anløb af dansk havn efter § 16 b, stk. 1 eller stk. 2, kan af vedkommende rederi indbringes for tilbageholdelsesnævnet.
    Stk. 4. Tilbageholdelsesnævnets afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Ændringer:
Ændret 1/1 1996 ved 1995-11-29-ÆL.902 (LF 40 95-96), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 19. Erhvervsministeren kan bemyndige Søfartsstyrelsen til på nærmere angivne vilkår at autorisere klassifikationsselskaber, andre virksomheder eller enkeltpersoner til på Søfartsstyrelsens vegne og med ansvar over for denne at foretage syn af skibe, herunder at foretage beregninger, undersøgelser og opmålinger af skibe samt at udstede certifikater.
    Stk. 2. Erhvervsministeren kan bemyndige Søfartsstyrelsen til på nærmere angivne vilkår at autorisere virksomheder eller enkeltpersoner til med ansvar over for Søfartsstyrelsen at foretage godkendelsesarbejde samt undersøgelser af og prøver med skibe, skibsudstyr og andre komponenter, der skal være godkendt af Søfartsstyrelsen.
    Stk. 3. Søfartsstyrelsen er ikke forpligtet til selv at udføre syn og foretage godkendelser, der er omfattet af en autorisation, som er udstedt i medfør af stk. 1 eller 2.
    Stk. 4. Når der udstedes autorisation i medfør af stk. 1 eller stk. 2, kan Søfartsstyrelsen, såfremt den, der autoriseres, ønsker det, indgå aftale om begrænsning af den autoriseredes ansvar for skader, der indtræffer på grund af simpel uagtsomhed under udførelse af de opgaver, som autorisationen omfatter.

Ændringer:
Ændret 1/2 1998 ved 1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserneog 1/1 1996 ved 1995-11-29-ÆL.902 (LF 40 95-96), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 19 a. Erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at skibe med en længde på 45 m og derover skal være optaget i registeret hos et af Søfartsstyrelsen autoriseret klassifikationsselskab.

Ændringer:
Indsat 1/2 1998 ved 1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

Kapitel 4
Betaling og sikkerhedsstillelse i forbindelse med afholdelse af syn og tilbageholdelser

§ 20. Syn af skibe, der foretages af Søfartsstyrelsen, er gratis, jf. dog stk. 2 og 4 samt § 21, 2. pkt.
    Stk. 2. Stk. 1 omfatter ikke

1)  syn og godkendelser m.v., som foretages af Søfartsstyrelsen, selv om de er omfattet af en autorisation meddelt i henhold til § 19,
2)  syn, som foretages af Søfartsstyrelsen, fordi der er givet fritagelse fra regler fastsat i medfør af § 19 a om optagelse i klassifikationsselskabers registre,
3)  syn, der efter anmodning udføres uden for sædvanlig arbejdstid,
4)  første fuldstændige syn af skibe, som foretages i udlandet, samt andre syn, der efter anmodning foretages i udlandet, eller
5)  aftalte syn, der ikke har kunnet påbegyndes, må afbrydes eller ikke har kunnet afsluttes inden for en fastsat normtid på grund af værftets, rederiets eller dets befuldmægtigedes forhold.

    Stk. 3. De i § 19 og § 19 a nævnte klassifikationsselskaber, andre virksomheder og enkeltpersoner kan opkræve betaling for deres arbejde.
    Stk. 4. Såfremt der ved inspektion af et udenlandsk skib er konstateret fejl, som gør tilbageholdelse af skibet berettiget, opkræver Søfartsstyrelsen betaling for inspektionen. Tilbageholdelsen ophæves ikke, før der er sket fuldstændig betaling eller stillet sikkerhed herfor.

Ændringer:
Ændret sammen med kapiteloverskrift 1/2 1998 ved 1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne. Ændret 1/1 1996 ved 1995-11-29-ÆL.902 (LF 40 95-96), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

§ 21. Erhvervsministeren fastsætter regler om normtider for lovpligtige syn af skibe og om betaling for de i § 20, stk. 2 og 4, nævnte syn m.v. Erhvervsministeren fastsætter endvidere regler om betaling for ikke lovpligtige syn og syn, der efter anmodning foretages på udenlandske skibe, samt om betaling for godkendelse af skibsudstyr eller af fartøjer.

Ændringer:
Ændret 1/2 1998 ved 1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserneog 1/1 1996 ved 1995-11-29-ÆL.902 (LF 40 95-96), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

Kapitel 5
Skibstilsynsrådet

§ 22. Erhvervsministeren nedsætter et Skibstilsynsråd, der skal

1)  rådgive Erhvervsministeriet og Søfartsstyrelsen i spørgsmål inden for lovens område,
2)  følge den tekniske udvikling inden for lovens område og
3)  fremsætte ønsker og forslag vedrørende lovgivningen om skibes sikkerhed m.v. og den dertil knyttede administration.

    Stk. 2. Skibstilsynsrådet består af en af ministeren udnævnt formand samt i øvrigt af et af ministeren nærmere fastsat antal medlemmer omfattende repræsentanter for rederne, de søfarende og skibsværfterne. Ministeren kan udpege repræsentanter for andre erhverv som medlemmer.
    Stk. 3. Rådets forretningsorden fastsættes af ministeren.

Kapitel 5 a
Arbejdsmiljøråd og arbejdsmiljøtjenester

§ 22 a. Erhvervsministeren bemyndiges til at oprette arbejdsmiljøråd, som har til formål at fremme de ansattes sundhed og sikkerhed om bord. Arbejdsmiljørådene sammensættes med et ligeligt antal repræsentanter for arbejdstagere om bord og arbejdsgivere for disse. Skibstilsynsrådet fastlægger proceduren for udvælgelse af medlemmer til arbejdsmiljørådene.
    Stk. 2. Til varetagelse af sundheds- og sikkerhedsarbejdet for personer, der arbejder om bord, opretter arbejdsmiljørådene en arbejdsmiljøtjeneste under deres område.
    Stk. 3. Erhvervsministeren yder tilskud til konsulenttjeneste for arbejdsmiljørådene samt til arbejdsmiljøtjenesternes rejser til skibe, som befinder sig uden for Danmark.
    Stk. 4. Erhvervsministeren fastsætter regler om arbejdsmiljørådenes og arbejdsmiljøtjenesternes opbygning, opgaver, funktioner og finansiering.

Kapitel 6
Almindelige pligter

§ 23. Rederen skal sørge for, at fejl eller mangler, som han bliver bekendt med, udbedres og skal påse, at skibet gennemgår de lovpligtige syn og er forsynet med gyldige certifikater. Rederen skal tillige sikre, at skibsføreren har mulighed for at opfylde de forpligtelser, der påhviler ham.

§ 23 a. Erhvervsministeren fastsætter regler om forhold, som afsenderen skal iagttage ved transport af gods til søs.

§ 24. Skibsføreren skal sørge for, at skibet er i sikkerheds- og sundhedsmæssig forsvarlig stand, og at arbejdet om bord kan tilrettelægges således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Han skal tillige sørge for, at foreskrevne konstruktionsmæssige og tekniske indretninger til beskyttelse af havet mod forurening er i forsvarlig stand og kan benyttes efter formålet.

§ 25. Den, der leder arbejdet om bord, skal sørge for, at de ansatte er tilstrækkeligt beskyttet mod ulykkestilfælde og sundhedsfarlig påvirkning og skal ved instruktion og tilsyn sikre, at arbejdet udføres på forsvarlig måde under hensyn til ulykken og sundhedsrisikoen.

§ 26. De ansatte om bord skal medvirke til, at de foranstaltninger, der er truffet for at sikre mod ulykker eller skadelige påvirkninger, virker efter deres hensigt.

§ 27. Det påhviler enhver ombordværende at respektere de sikkerhedsforanstaltninger, som træffes om bord af hensyn til skibets sødygtighed og de ombordværendes sikkerhed.

Kapitel 7
Straffebestemmelser

§ 28. Med bøde, hæfte eller fængsel i indtil 1 år straffes den, der overtræder § 13, stk. 4, § 23 og §§ 24-27, og den, der ikke efterkommer påbud i henhold til § 15 eller forbud mod sejlads efter § 16, stk. 1 eller stk. 2 eller forbud mod anløb af dansk havn efter § 16 b, stk. 1 eller stk. 2.
    Stk. 2. Straffen kan stige til hæfte eller fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed.
    Stk. 3. Ved straffens udmåling efter stk. 1 og 2 skal det betragtes som en skærpende omstændighed,

1)  at der ved overtrædelsen er sket skade på liv eller helbred eller fremkaldt fare herfor,
2)  at der tidligere er afgivet påbud efter § 15 for samme eller tilsvarende forhold, eller
3)  at der ved overtrædelsen er opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre.

    Stk. 4. Det skal betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at der for unge under 18 år er sket skade på liv eller helbred eller fremkaldt fare herfor, jf. stk. 3, nr. 1.
    Stk. 5. Sker der ikke konfiskation af udbytte, som er opnået ved overtrædelsen, skal der ved udmåling af bøde, herunder tillægsbøde, tages særligt hensyn til størrelsen af en opnået eller tilsigtet økonomisk fordel.
    Stk. 6. I forskrifter, der udstedes i medfør af loven, kan der fastsættes straf af bøde, hæfte eller fængsel i indtil 1 år. Det kan endvidere bestemmes, at straffen kan stige til hæfte eller fængsel i indtil 2 år under tilsvarende omstændigheder som anført under stk. 2.
    Stk. 7. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Ændringer:
Ændret 1/2 1998 ved 1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserneog 1/1 1996 ved 1995-11-29-ÆL.902 (LF 40 95-96), jf. ikrafttrædelsesbestemmelserne.

Kapitel 8
Ikrafttræden m.v.

§ 29. Loven træder i kraft den 1. juli 1980.
    Stk. 2.

Lov nr. 117 af 28. marts 1951 om tilsyn med skibe, jf. lovbekendtgørelse nr. 336 af 31. august 1965, ophæves. De i medfør af loven udstedte regler forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af regler udstedt i medfør af denne lov.


    Stk. 3. Certifikater og andre dokumenter udstedt i medfør af den i stk. 2 nævnte lov bevarer deres gyldighed indtil udløbet af den i dokumentet fastsatte frist.
    Stk. 4. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige færøske og grønlandske forhold tilsiger. (Trådt i kraft 1/6 1981 for Grønland, jf. 1981-05-21-A.229). (Trådt i kraft 1/1 1985 for Færøerne, jf. 1984-11-22-A.577).


Diverse ikrafttrædelsesbestemmelser

1998-12-16-ÆL.900 (LF 20 98-99) indeholder følgende bestemmelser:

§ 33. Loven træder i kraft den 1. marts 1999.§ 34. Lov om skibes sikkerhed m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 594 af 26. juni 1996 ophæves samtidig.


   Stk. 2. Regler udstedt i medfør af den i stk. 1 nævnte lov forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af regler udstedt i medfør af denne lov.
   Stk. 3. Overtrædelse af de i stk. 2 nævnte regler straffes efter de hidtil gældende regler.
   Stk. 4. Certifikater og andre dokumenter udstedt i medfør af den i stk. 1 nævnte lov bevarer deres gyldighed indtil udløbet af den i dokumentet fastsatte frist.

1998-06-03-ÆL.311 (LF 24 97-98) indeholder følgende bestemmelser:

§ 2. Loven træder i kraft den 1. juli 1998.§ 3. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige færøske eller grønlandske forhold tilsiger.

1997-12-03-ÆL.887 (LF 10 97-98) indeholder følgende bestemmelser:

§ 2. Loven træder i kraft den 1. februar 1998.§ 3. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige færøske eller grønlandske forhold tilsiger.

1996-05-22-ÆL.394 (LF 154 95-96) indeholder følgende bestemmelser:

§ 4. Loven træder i kraft den 1. juli 1996.§ 5. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for Færøerne og Grønland med de ændringer, der følger af de særlige færøske og grønlandske forhold.

1994-11-29-ÆL.902 indeholder følgende bestemmelser:

§ 3. Loven træder i kraft den 1. januar 1996.§ 4. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige færøske og grønlandske forhold tilsiger.


Følgende ændringer er indarbejdet:

Lov nr. 900 af 16. december 1998 (LF 20 98-99),

Lov nr. 311 af 3. juni 1998 (LF 24 97-98) og

Lov nr. 887 af 3. december 1997 (LF 10 97-98).

FMA
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 56 00
fma@fma.fo

 

FAS
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 15 00
fas@fma.fo

Melda til tíðindabræv