Gildiskoma: 01.02.2002
Slag: Fráboðan

Meddelelser fra Søfartsstyrelsens E, 1. februar 2002

I medfør af §§ 3-5, § 17, stk. 5, og § 32 i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 554 af 21. juni 2000 og i medfør af § 2, stk. 5, §§ 3-8, § 11, stk. 2, § 12, stk. 2, og § 28 i lov nr. 98 af 12. marts 1980 om skibes sikkerhed m.v., med senere ændringer, efter samråd med Færøernes Landsstyre og Grønlands Hjemmestyre, samt efter bemyndigelse fra erhvervsministeren fastsættes:

§ 1. Forskriften gælder for fiskeskibe med en længde 2 på 15 meter og derover, samt for fiskeskibe med et dimensionstal på 100 eller derover. Dimensionstallet udregnes ved at multiplicere længden over alt, som er afstanden i lige linie mellem det forreste punkt på forstævnen til det agterste punkt på agterstævnen, med den største bredde, således som disse mål fremgår af fiskeskibets målebrev.

§ 2. De nærmere regler om fiskeskibes bygning og udstyr m.v. er optrykt som bilag til denne forskrift.

Stk. 2. Bilagene, bilagenes kapitler og tillæg er:

Bilag 1:

Bestemmelser vedrørende fiskeskibes konstruktion og udstyr mv.

E I

Almindelige bestemmelser, dateret 1. februar 1999 (Gælder alene for Færøerne og Grønland).

E I

Almindelige bestemmelser, dateret 1. februar 2002 (Gælder ikke for Færøerne og Grønland).

E II

Konstruktion, vandtæthed og udstyr, dateret 1. februar 1999.

E III

Stabilitet og sødygtighed, dateret 1. februar 1999.

E IV

Maskineri og elektriske installationer, periodisk ubemandede maskinrum, dateret 1. februar 1999.

E V (1 2)

Brandsikring, opdagelse og slukning af brand, dateret 1. februar 1999.

E VI

Beskyttelse af besætningen (arbejdsmiljø og sikkerhed m.v.), dateret 1. februar 1999.

E VII (1)

Redningsmidler og -arrangementer, dateret 1. februar 1999 (Gælder alene for Færøerne og Grønland).

E VII (1)

Redningsmidler og -arrangementer, dateret 1. februar 2002 (Gælder ikke for Færøerne og Grønland).

E VII (2)

Redningsmidler og -arrangementer, dateret 1. februar 1999.

E VIII

Foranstaltninger i nødsituationer, mønstring og øvelser, dateret 1. februar 1999.

E IX

Radiokommunikation, dateret 1. februar 1999 (Gælder alene for Færøerne og Grønland).

E IX

Radiokommunikation, dateret 1. februar 2002 (Gælder ikke for Færøerne og Grønland).

E X

Navigationsudstyr i skibe, dateret 1. februar 1999.

E XI

Regionale og lokale bestemmelser (direktivets bilag III), dateret 1. februar 1999.

E XII

Opholdsrum m.v., dateret 1. februar 1999.

E XIII-XIX

er reserveret til senere brug

E XX

Behandling og opbevaring af kloakspildevand, dateret 1. februar 1999.

E XXI

Forebyggelse af olieforurening fra skibe, dateret 1. februar 1999.

E XXII og XXIII

er reserveret til senere brug

E XXIV

Forebyggelse af forurening med affald, dateret 1. februar 1999.

E Tillæg

Certifikater, formularer og udstyrsfortegnelser, dateret 1. februar 1999.

E Bilag 2

Rådets direktiv 97/70/EF af 11. december 1997 om etablering af harmoniserede sikkerhedsforskrifter for fiskeskibe med en længde på 24 meter og derover, dateret 1. februar 1999.

E Bilag 3

Torremolinos Protokollen 1993 der relaterer sig til den internationale konference om fiskeskibes sikkerhed, 1977, dateret 1. februar 1999.

E Tillæg 2

1993 Protokollen til Torremolinos Konventionen, Tillæg 2, Resolutioner fra konferencen, dateret 1. februar 1999.

E Tillæg 3

1993 Protokollen til Torremolinos Konventionen, Tillæg 3, Konferencens rekommandationer, dateret 1. februar 1999.

§ 3. Bilag 1, kapitlerne I-X er udformet på baggrund af tillæg 1 til 1993 Protokollen til Torremolinos Konventionen 1977, som ændret ved Rådets direktiv 97/70/EF af 11. december 1997. Kapitel IX, regel 7, stk. 4, er udformet på baggrund af Kommissionens direktiv 99/19/EF, som ændrer direktiv 97/70/EF. Kapitel VI indeholder endvidere bestemmelser, som gennemfører Rådets direktiv nr. 89/391/EF om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet og nr. 93/103/EF om sikkerhed og sundhed under arbejdet om bord på fiskerfartøjer.

Stk. 2. Bilag 1, kapitel XI og tillægget er udformet på baggrund af Rådets direktiv 97/70/EF af 11. december 1997 om etablering af harmoniserede sikkerhedsforskrifter for fiskeskibe med en længde på 24 meter og derover.

Stk. 3. Bilag 1, kapitel XII er udformet på baggrund af ILO konvention om opholdsrum i fiskeskibe.

Stk. 4. Bilag 1, kapitel XX, XXI og XXIV er udformet på baggrund af den internationale konvention om forebyggelse af forurening til søs.

Stk. 5. Bilag 1, kapitlerne XIII-XIX, XXII og XXIII er reserveret til senere brug.

Stk. 6. I bilag 1 er danske regler, som udfylder eller udbygger de internationale bestemmelser, trykt i kursiv skrifttype. I enkelte tilfælde er de internationale bestemmelser overstreget for at tydeliggøre afvigelsen. Tekst, der stammer fra direktivet, er trykt i skrifttypen "Arial".

Stk. 7. Bilag 2 er en gengivelse af Rådets direktiv 97/70/EF af 11. december 1997 om etablering af harmoniserede sikkerhedsforskrifter for fiskeskibe med en længde på 24 meter og derover.

Stk. 8. Bilag 3 er en gengivelse af 1993 Protokollen til Torremolinos Konventionen 1977.

Stk. 9 . Bilag 3, tillæg 1 er identisk med bilag 1 og derfor ikke gentaget her.

§ 4 . Udstyr til fiskeskibe specificeret i bilagene til forskriften kan erstattes af udstyr, som er overensstemmelsesmærket i henhold til teknisk forskrift om udstyr i skibe.

§ 5. Overtrædelse af denne forskrift straffes med bøde eller fængsel i indtil 1 år.

Stk. 2 . Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis der

1) ved overtrædelsen er sket skade på liv eller helbred eller fremkaldt fare herfor,

2) tidligere er afgivet forbud eller påbud for samme eller tilsvarende forhold eller

3) ved overtrædelsen er opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre.

Stk. 3. Det skal betragtes som en særlig skærpende omstændighed, at der for unge under 18 år er sket skade på liv eller helbred eller fremkaldt fare herfor, jf. stk. 2, nr. 1.

Stk. 4. Sker der ikke konfiskation af udbytte, som er opnået ved overtrædelsen, skal der ved udmåling af bøde, herunder tillægsbøde, tages særligt hensyn til størrelsen af en opnået eller tilsigtet økonomisk fordel.

Stk. 5. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Stk. 6. Såfremt forholdet er omfattet af anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om sikkerhed til søs, kan der fastsættes foranstaltninger i henhold til kriminalloven for Grønland. Er overtrædelsen begået af et aktie- eller anpartsselskab, en forening, fond eller lignende, kan selskabet, foreningen, fonden mv. som sådan pålægges bødeansvar. Er overtrædelsen begået af staten, Grønlands Hjemmestyre, en kommune, et kommunalt fællesskab eller en bygdebestyrelse, kan der pålægges staten, Grønlands Hjemmestyre, kommunen, det kommunale fællesskab eller bygdebestyrelsen bødeansvar.

Stk. 7 . Såfremt forholdet er omfattet af lov om skibes sikkerhed m.v., kan der idømmes straf af bøde eller hæfte.

§ 6. Forskriften træder i kraft den 1. februar 2002.

Stk. 2. Kapitlerne E I, E VII (1) og E IX, dateret 1. februar 2002 gælder ikke for Færøerne og Grønland. Her gælder kapitlerne E I, E VII (1) og E IX, dateret 1. februar 1999.

Stk. 3. De konstruktionsmæssige krav i de hidtidige bestemmelser gælder fortsat for eksisterende skibe, medmindre andet bestemmes i denne forskrift.

Stk. 4. Eksisterende skibe med en bruttotonnage under 20, der hidtil har været omfattet af Skibstilsynets Meddelelser F, vil fortsat være omfattet af Skibstilsynets Meddelelser F.

Søfartsstyrelsen, den 24. september 2001

Christian Breinholt

/Hans Aage Nielsen

Bilag

Indledning

Følgende ændringer er foretaget i forhold til Meddelelser fra Søfartsstyrelsen E af 23. november 2000:

Kapitlerne E I Almindelige bestemmelser, E VII (1) Redningsmidler og E IX Radiokommunikation er ændret. Ændringerne gælder ikke for Færøerne og Grønland.

Fra den 1. februar 2002 finder kapitel E IX anvendelse på alle nye og eksisterende fiskeskibe omfattet af dette regelværk. Fiskeskibe, der har begrænset deres fartsområde til havområde A1, kan dog udskyde opfyldelsen af kravene til den 1. februar 2005. Eventuelle undtagelser er anført i slutningen af hver regel. En oversigt over kravene om udstyr i disse skibe er vist i et anneks.

Dette regelværk består af en kort teknisk forskrift og tre bilag.

Forskriften indeholder hjemmel, anvendelse, en liste over bilagenes indhold, straf og ikrafttræden. Bilagene er opdelt i hæfter. Et kapitel kan være delt op i flere hæfter. På forsiden af hvert hæfte er anført bogstavet E (for Meddelelser fra Søfartsstyrelsen E), bilagets nr., kapitlets nr., dato, emne og indholdsfortegnelse.

Ved fremtidige ændringer i kapitlerne vil det hæfte, der ændres i, blive udskiftet. Kapitlet vil blive sat i kraft ved udstedelse af en ny forskrift.

Medmindre andet er anført i det enkelte kapitel, skal eksisterende fiskeskibe alene opfylde de krav til konstruktion, der eksisterede på skibets byggetidspunkt. Afvigelser herfra kan dog være anført i senere udstedte regler. Udskiftede hæfter bør derfor ikke kasseres.

Orientering om regelværket

Forskriften gennemfører i Danmark

2)

Rådets direktiv 97/70/EF om etablering af harmoniserede sikkerhedsforskrifter for fiskeskibe med en længde på 24 m og derover, samt

dele af Rådets direktiv nr. 93/103/EF om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed under arbejdet om bord i fiskefartøjer.

Forskriften er udformet som en kort teknisk forskrift med tre bilag. Det vil i langt de fleste tilfælde være tilstrækkeligt at læse bilag 1, der indeholder de tekniske bestemmelser for fiskeskibe.

Bilag 1 henvender sig til konstruktører, værfter og rederier m.fl. og indeholder følgende:

Kapitlerne I-V og VII-X indeholder bestemmelser for fiskeskibes bygning og udstyr og er udformet på baggrund af tillæg 1 til 1993 Protokollen til Torremolinos Konventionen 1977, som ændret ved Rådets direktiv 97/70/EF.

3)

Kapitel VI indeholder bestemmelser udformet på baggrund af dele af Rådets direktiv nr. 93/103/EØF om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed under arbejdet om bord i fiskerfartøjer.

Kapitel XI og tillægget indeholder tillægsbestemmelser for skibe, der sejler i den nordlige del af Europa, og er udformet på baggrund af Rådets direktiv 97/70/EF om etablering af harmoniserede sikkerhedsforskrifter for fiskeskibe med en længde på 24 m og derover.

Kapitel XII indeholder bestemmelser for opholdsrum og drikkevandsanlæg og er udformet på baggrund af ILO konvention om opholdsrum i fiskeskibe.

Kapitel XX, XXI og XXIV indeholder bestemmelser om forureningsforebyggende foranstaltninger og er udformet på baggrund af den internationale konvention om forebyggelse af forurening til søs

 

(MARPOL).

Kapitlerne XIII-XIX, XXII og XXIII anvendes ikke.

I bilag 1 er danske regler, som udfylder eller udbygger de internationale bestemmelser, trykt i kursiv skrifttype. I enkelte tilfælde er de internationale bestemmelser overstreget for at tydeliggøre afvigelsen. Tekst, der stammer fra direktivet, er trykt i skrifttypen "Arial".

Bilag 2 er en gengivelse af Rådets direktiv 97/70/EF af 11. december 1997 om etablering af harmoniserede sikkerhedsforskrifter for fiskeskibe med en længde på 24 m og derover. Direktivet indeholder 5 bilag i form af ændringer og tillæg til 1993 Protokollen til Torremolinos Konventionen 1977. Direktivets bilag er indeholdt i forskriftens bilag 1.

Bilag 3 er en gengivelse af 1993 Protokollen til Torremolinos Konventionen 1977, inklusive tillæg 2 og 3.

Protokollens tillæg 2 indeholder konferencens resolutioner, der henvender sig til regeringer.

Protokollens tillæg 3 indeholder en række væsentlige anbefalinger af teknisk karakter, hvoraf nogle gøres obligatoriske i forskriftens bilag 1.

Rådets direktiv 96/98/EF af 20. december 1996 om udstyr på skibe er i Danmark gennemført ved teknisk forskrift om udstyr i skibe. Direktivet og dermed forskriften gælder for udstyr krævet i

Den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv til søs (SOLAS),

Den internationale lasteliniekonvention, 1966 (LL66),

De internationale søvejsregler 1972 (COLREG),

Den internationale konvention om forebyggelse af forurening til søs 1973 (MARPOL).

Konventionerne finder kun i begrænset omfang anvendelse på fiskeskibe. Disse er omfattet af 1993 Protokollen til Torremolinos Konventionen 1977, som indeholder selvstændige standarder for udstyr til fiskeskibe. Hvor det er relevant, kan udstyr til fiskeskibe imidlertid erstattes af udstyr, som er EU-overensstemmelsesmærket.

Noter:

1Forskriften indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv nr. 97/70/EF om etablering af harmoniserede sikkerhedsforskrifter for fiskeskibe med en længde på 24 meter og derover, EF-Tidende 1998 L 34, s. 1, som ændret af Kommissionens direktiv 99/19/EF, EF-Tidende 1999 L 83, s. 48, og dele af Rådets direktiv nr. 93/103/EØF om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed under arbejdet om bord i fiskerfartøjer EF-Tidende 1993 L307, s. 1.

2Forskriften har som udkast været notificeret i overensstemmelse med Europaparlamentets og Rådets direktiv 98/34/EF (informationsproceduredirektivet), som ændret senest ved direktiv 98/48/EF.

FMA
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 56 00
fma@fma.fo

 

FAS
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 15 00
fas@fma.fo

Melda til tíðindabræv