Gildiskoma: 01.09.2013
Slag: Fráboðan A

Kap. II

Afsnit A Stoffer og materialer

Regel 1 Anvendelse

1 Bestemmelserne omfatter ethvert arbejde med stoffer og materialer, herunder anvendelse, håndtering, oplagring, transport og bortskaffelse samt andet arbejde, som på grund af sin art eller de forhold, hvorunder det foregår, kan indebære en risiko for sikkerhed og sundhed om bord i skibe.

Regel 2 Definitioner

1I disse bestemmelser forstås ved:

1.1 »Stoffer«: Grundstoffer og deres forbindelser.

1.2 »Materialer«: Sammensætninger af to eller flere stoffer, herunder biologiske materialer.

1.3 »Stoffer og materialer, der kan være farlige for eller i øvrigt forringe sikkerhed eller sundhed«:

1.3.1 Stoffer og blandinger, der opfylder kriterierne for klassificering som farlige efter de regler, der er fastsat af Miljøministeriet om klassificering.

1.3.2 Stoffer og materialer, der er optaget i Arbejdstilsynets liste over grænseværdier for stoffer og materialer og bilag hertil.

1.3.3 Materialer, der indeholder 1% eller derover, for gasformige materialer 0,2%, af et stof optaget med en grænseværdi i Arbejdstilsynets liste over grænseværdier for stoffer og materialer.

1.3.4Blandinger, der indeholder 1% eller derover, for gasformige blandinger 0,2%, af et stof, der er klassificeret som sundhedsskadeligt eller miljøfarligt efter Miljø- og Energiministeriets regler om klassificering.

1.3.5 Stoffer og materialer, som på grund af deres fysiske-kemiske, kemiske eller toksikologiske egenskaber og den måde, hvorpå disse anvendes eller forekommer om bord på skibet, kan udgøre en risiko for påvirkninger af arbejdstagernes sikkerhed eller sundhed.

1.4 »Blandinger«: Blanding eller opløsning, der er sammensat af 2 eller flere stoffer.

1.5 »Grænseværdi for stoffer og materialer«: Medmindre andet er anført, grænsen for den tidsvægtede gennemsnitlige koncentration af et stof eller materiale i den luft om bord på skibe, der indåndes af en arbejdstager i relation til en nærmere fastsat referenceperiode.

1.6 »Biologisk grænseværdi«: Grænsen for koncentrationen af et givet stof eller materiale i et givet biologisk miljø, dets nedbrydningsprodukter i organismen (metabolitter) eller effektindikatorer.

Regel 3 Forhandling

Ved indkøb i lande inden for den Europæiske Union kan afmærkning affattes på engelsk, jf. artikel 17, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1272/2008 af 16. december 2008 om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger og om ændring og ophævelse af direktiv 67/548/EØF og 1999/45/EF og om ændring af forordning (EF) nr. 1907/2006 (CLP-forordningen). 

2 Fra 1. juni 2007 må kemiske stoffer og blandinger, som indkøbes i lande uden for det Europæiske Fællesskab, ikke indeholde stoffer, der indgår i fortegnelsen over stoffer jf. REACH1), bilag XIV og XVII, medmindre de i henhold til REACH er godkendt til den planlagte anvendelse eller anvendes med de herefter fastlagte begrænsninger.

3Søfartsstyrelsen kan på begæring, eller når forholdene i øvrigt giver anledning dertil, lade foretage undersøgelser eventuelt ved særligt sagkyndige samt give alle oplysninger, der er nødvendige for at konstatere, om et stof eller materiale har virkninger, som kan indebærer en fare for sikkerhed og sundhed.

Regel 4 Almindelige bestemmelser

1 Bekendtgørelsen indeholder supplerende regler til de tekniske forskrifter om arbejdets udførelse om bord i skibe samt relevante bestemmelser i forskrifterne om sikkerhedsarbejde i skibe.

2Arbejdet med stoffer og materialer skal i alle led planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt ud fra både en enkeltvis og en samlet vurdering af de forhold i arbejdsmiljøet, som på kort eller lang sigt kan have indvirkning på den fysiske eller psykiske sundhed. Herunder skal unødig påvirkning fra stoffer og materialer undgås, jf. de tekniske forskrifter om arbejdets udførelse om bord i skibe.

Regel 5 Arbejdspladsvurderinger (APV’er) mv.

1 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal sørge for, at der udarbejdes skriftlige arbejdspladsvurderinger af sikkerheds- og sundhedsforholdene om bord, navnlig med henblik på at sikre en skriftlig behandlingsmåde i forbindelse med den nærmere planlægning, tilrettelæggelse og gennemførelse af arbejdspladsvurderingen, og at sikre, at resultatet heraf gøres synligt.

2En arbejdspladsvurdering skal udarbejdes under hensyntagen til arbejdets art, de tekniske hjælpemidler, stoffer og materialer, arbejdsmetoder og arbejdsprocesser, der anvendes på skibet, arbejdsstedets indretning, skibets størrelse o.l.

3En arbejdspladsvurdering skal under iagttagelse af de i regel 6, stk. 1 nævnte generelle forebyggelsesprincipper omfatte en stillingtagen til de arbejdsmiljøproblemer, der er på skibet, og hvordan de løses. De nødvendige løsninger skal angives i arbejdspladsvurderingen.

4 En arbejdspladsvurdering skal ajourføres, når der sker ændringer i arbejdet, arbejdsmetoder og arbejdsprocesser mv. som har betydning for arbejdsmiljøet om bord i skibet, dog senest hvert tredje år.

5 En arbejdspladsvurdering skal forefindes om bord i skibet og være til rådighed for rederen, skibsføreren, arbejdsledere, øvrige arbejdstagere og Søfartsstyrelsen.

6 Hvis skibsføreren ikke selv i samarbejde med sikkerhedsorganisationen har fornøden indsigt til at udarbejde arbejdspladsvurderingen, skal rederen eller skibsføreren indhente bistand fra Søfartens Arbejdsmiljøråd eller Fiskeriets Arbejdsmiljøråd eller andre særligt sagkyndige.

7 Hvis der findes farlige stoffer og materialer om bord herunder last skal der udover bestemmelserne i regel 5, stk. 1-6, indgå følgende vurderingselementer i arbejdspladsvurderingen, jf. dog regel 5, stk. 14:

7.1stofferne og materialernes farlige egenskaber,

7.2 eksponeringsgraden, -typen og varigheden,

7.3 omstændighederne ved arbejdet med farlige stoffer og materialer, herunder mængden,

7.4 virkningen af de forebyggende foranstaltninger, der er truffet eller skal træffes,

7.5 hvor det er muligt, konklusioner der kan drages af foretagne arbejdsmedicinske undersøgelser,

7.6 enhver fastsat grænseværdi, og

7.7 oplysninger om sikkerhed og sundhed, der gives af leverandøren eller rederen/skibsføreren.

8 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal fra leverandøren eller andre let tilgængelige kilder skaffe yderligere oplysninger, der er nødvendige for arbejdspladsvurderingen.

9 Vurderingen skal tillige indeholde en fortegnelse over de farlige stoffer og materialer, der bruges på arbejdspladsen med henvisning til de relevante arbejdspladsbrugsanvisninger, jf. regel 10, stk. 1-5.

10 Reparations- og vedligeholdelsesarbejde o.l. om bord i skibe der kan forudses at give anledning til væsentlig påvirkning fra stoffer og materialer, eller som kan forringe sikkerhed og sundhed af andre grunde selv om der er truffet tekniske foranstaltninger, skal medtages i arbejdspladsvurderingen.

11 Hvis arbejdet indebærer risiko for påvirkning fra flere stoffer eller materialer, skal de forskellige stoffer og materialers samlede fare vurderes.

12 I det omfang det følger af ovennævnte vurdering i regel 5, stk. 1-11, at der er fare for arbejdstagernes sikkerhed og sundhed, skal de i regel 8 og 9, nævnte særlige foranstaltninger træffes.

13 Dog er det ikke nødvendigt at træffe disse særlige foranstaltninger, hvis vurderingen viser, at mængden af farlige stoffer og materialer kun indebærer en ringe risiko for påvirkninger.

14 Bestemmelserne i regel 5, stk. 7-11 finder ikke anvendelse, hvis rederen eller i hans sted skibsføreren dokumenterer, at arten og omfanget af påvirkningerne fra de farlige stoffer og materialer er af ubetydelig omfang og at foranstaltninger er unødvendige.

15 Arbejdspladsvurderingen kan resultatet af vurderingen, herunder de foranstaltninger der skal træffes, beskrives ved henvisning til de udarbejdede arbejdspladsbrugsanvisninger efter regel 10, stk. 1-5.

Regel 6 Forebyggelsesprincipper

1I det omfang det følger af ovennævnte vurdering, jf. regel 5, stk. 1-11, skal påvirkning fra stoffer og materialer fjernes eller begrænses mest muligt i forbindelse med arbejdets udførelse, jf. Regel 7, stk. 1-8, og regel 8, stk. 1:

1.1ved at mængden af farlige stoffer og materialer fjernes, erstattes (substitueres) eller begrænses til det minimum, der er nødvendigt for arbejdet,

1.2gennem indretning af arbejdsstedet,

1.3 ved brug af tekniske hjælpemidler,

1.4 ved at begrænse antallet af arbejdstagere, som udsættes eller risikerer at blive udsat for påvirkninger af farlige stoffer og materialer til et minimum,

1.5 passende hygiejneforanstaltninger,

1.6 gennem egnede arbejdsmetoder, herunder sikker håndtering, oplagring, transport om bord i skibe samt bortskaffelse af farlige stoffer og materialer, og

1.7 ved brug af egnede personlige værnemidler.

2 Stk. 1.1 gælder ikke for transport af stoffer og materialer som last.

3 De arbejdstagere, der arbejder med farlige stoffer og materialer skal inden arbejdets udførelse gennemgå en af Søfartsstyrelsen godkendt undervisning. Dette skal kunne dokumenteres.

Regel 7 Erstatningsstoffer og materialer (substitutionsprincippet)

1 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal sørge for, at farlige stoffer og materialer på arbejdspladsen fjernes, erstattes (substitueres) eller begrænses til et minimum.

2 Stk. 1 gælder ikke for transport af stoffer og materialer som last.

3 Foranstaltninger efter stk. 1 skal navnlig foretages ved at erstatte et farligt stof eller materiale med et ufarligt, mindre farligt eller mindre generende stof eller materiale eller arbejdsproces.

4 Det skal herunder sikres, at stofferne og materialerne anvendes i den form, der medfører mindst risiko for påvirkning ved arbejdet.

5Hvis erstatning ikke kan foretages, skal dette på forlangende dokumenteres over for Søfartsstyrelsen.

6Erstatning skal foretages uanset, at påvirkningerne fra de farlige stoffer og materialer er ubetydelige.

7 Såfremt brugen af erstatningsstof eller materiale vil medføre væsentlige forskelle i tekniske egenskaber eller udgifter, skal der foretages en samlet afvejning af de tekniske og økonomiske konsekvenser over for de sikkerheds- og sundhedsmæssige hensyn.

8 Hvis erstatning ikke kan foretages efter stk. 6 eller undlades fordi en samlet afvejning efter stk. 7 viser, at brugen af et erstatningsstof eller materiale vil medføre urimelige merudgifter for rederen, skal dette på forlangende dokumenteres over for Søfartsstyrelsen.

9 Skibets sikkerhedsorganisation skal inddrages i vurderingen af om erstatning (substitution) kan foretages efter regel 5, stk. 14 og stk. 3-8.

Regel 8 Særlige foranstaltninger

1Hvis det på grund af arbejdets særlige karakter ikke er muligt efter regel 5, 6 og 7 at fjerne påvirkningerne for arbejdstagernes sikkerhed og sundhed, skal rederen eller i hans sted skibsføreren på grundlag af vurderingen i regel 5, stk. 1-11, træffe følgende foranstaltninger i nævnte rækkefølge:

1.1 tilrettelægge arbejdsmetoder, foretage teknisk kontrol samt bruge egnet arbejdsudstyr og egnede materialer for at undgå eller begrænse udslip fra farlige stoffer og materialer,

1.2 anvende kollektive beskyttelsesforanstaltninger ved farekilden, såsom tilstrækkelig ventilation og ved passende tilrettelæggelse af arbejdet, og

1.3 anvende individuelle beskyttelsesforanstaltninger, herunder personlige værnemidler.

2I forbindelse med de særlige foranstaltninger skal der foretages arbejdsmedicinske undersøgelser, hvor det er relevant.

3Medmindre rederen eller i hans sted skibsføreren tydeligt på andre måder kan godtgøre, at der ved de nævnte særlige foranstaltninger er opnået tilstrækkelig beskyttelse, skal rederen eller i hans sted skibsføreren regelmæssigt, og når der sker ændringer i forholdene som kan indebære risiko for påvirkning af arbejdstagernes udsættelse for farlige stoffer og materialer, foretage målinger, især når det skønnes nødvendigt for overholdelse af grænseværdierne.

4 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal tage hensyn til resultaterne af de i stk. 3 nævnte målinger ved udarbejdelse og ajourføring af arbejdspladsvurderingen.

5 Hvis arbejdet er af en sådan art, at det ikke er muligt at forhindre tilstedeværelsen om bord af farlige koncentrationer af brændbare stoffer og materialer eller farlige mængder af kemisk ustabile stoffer og materialer, skal rederen eller i hans sted skibsføreren på grundlag af arbejdspladsvurderingen og de generelle forebyggelsesprincipper træffe foranstaltninger navnlig med henblik på i nævnte rækkefølge:

5.1 at undgå tilstedeværelse af antændingskilder, der kan give anledning til brande og eksplosioner, eller uhensigtsmæssige omstændigheder der kan medføre, at kemisk ustabile stoffer eller materialer fremkalder skadelige fysiske virkninger, og

5.2at mindske de skadelige virkninger for arbejdstagernes sikkerhed og sundhed i tilfælde af brande eller eksplosioner som følge af, at brandbare stoffer eller materialer antændes, eller skadelige fysiske virkninger som følge af kemisk ustabile stoffer eller materialer.

Regel 9 Foranstaltninger i tilfælde af ulykker mv.

1 Hvis anvendelse af farlige stoffer og materialer på arbejdspladsen medfører ulykke, uheld eller overhængende fare herfor, skal rederen eller i hans sted skibsføreren straks træffe foranstaltninger til at imødegå påvirkninger heraf og underrette arbejdstagerne herom.

2 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal sikre, at kun arbejdstagere, hvis arbejde gør det nødvendigt, har adgang til de berørte områder. Disse arbejdstagere forsynes med passende personlige værnemidler, jf. de tekniske forskrifter i kapitel VII, afsnit A, om anvendelse af personlige værnemidler om bord i skibe.

3 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal sikre, at information om nødforanstaltninger vedrørende farlige stoffer og materialer er til rådighed for arbejdstagerne om bord.

4 Informationen skal indeholde oplysning om:

4.1 konstaterede farer ved arbejdet med farlige stoffer og materialer, foranstaltninger til identifikation af farer, så der kan foretages de nødvendige forholdsregler, og

4.2 alle tilgængelige oplysninger om særlige farer, der kan opstå i forbindelse med ulykker og uheld.

Regel 10 Arbejdspladsbrugsanvisning

1 Hvor der beskæftiges arbejdstagere om bord ved arbejde med farlige stoffer og materialer, skal der for hvert enkelt stof eller materiale på baggrund af det fra leverandøren modtagne sikkerhedsdatablad eller tilsvarende oplysninger, jf. bilag 1, udarbejdes en arbejdspladsbrugsanvisning. Rederen eller i hans sted skibsføreren skal sørge for at indhente sikkerhedsdatablade samt sikre, at de ansatte og deres repræsentanter har adgang til oplysningerne i sikkerhedsdatabladet.Udover de i sikkerhedsdatabladet anførte oplysninger skal arbejdspladsbrugsanvisningen suppleres med skibs- og arbejdspladsrelevante oplysninger vedrørende følgende overskrifter i bilag 1:

4. Førstehjælpsforanstaltninger.

5. Brandbekæmpelse, herunder oplysninger om forholdsregler ved brand.

6. Forholdsregler over for udslip ved uheld, herunder oplysninger om sikkerhedsforskrifter ved spild.

7. Håndtering og opbevaring, herunder oplysninger om sikkerhedsforskrifter ved oplagring.

8. Eksponeringskontrol/personlige værnemidler, herunder oplysninger om forholdsregler ved udsættelse for stoffet eller materialet og om særligt arbejdstøj og personlige værnemidler, samt eventuelt forbud mod enegang.

13. Bortskaffelse, herunder oplysninger om forholdsregler ved bortskaffelse, hvor sådanne er indeholdt i sikkerhedsdatablad for det pågældende stof eller blanding.

16. Andre oplysninger, herunder anvendelsesområder.

2 Arbejdspladsbrugsanvisningen skal i fornødent omfang ajourføres.

3 Arbejdspladsbrugsanvisningen skal opbevares tilgængeligt for arbejdstagerne.

4 Arbejdstagere, der er beskæftiget med stoffer og materialer, skal vejledes i brugen heraf og have arbejdspladsbrugsanvisningen udleveret med effektiv instruktion.

5 Arbejdspladsbrugsanvisningen skal være på dansk, og såfremt der anvendes et andet sprog som arbejdssprog, også på dette. Arbejdspladsbrugsanvisningen skal være letforståelig for arbejdstagerne.

6 De i regel 10, stk. 1-5 indeholdte krav til arbejdspladsbrugsanvisning finder ikke anvendelse for stoffer og materialer der transporteres som last, men rederen eller i hans sted skibsføreren skal til brug for arbejdspladsvurderingen, jf. regel 5, stk. 1-11, give tilsvarende oplysninger.

7 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal underrette sikkerhedsorganisationen om relevante grænseværdier for de farlige stoffer og materialer. I skibe, hvor der ikke skal oprettes sikkerhedsorganisation, skal arbejdstagerne på tilsvarende måde underrettes.

Regel 11 Arbejdsmedicinske undersøgelser

1 Rederen skal sikre, at de arbejdstagere, der vurderes at kunne blive udsat for risiko for påvirkning fra stoffer og materialer efter regel 5, stk. 1-11, har adgang til at få foretaget en arbejdsmedicinsk undersøgelse.

2 Undersøgelsen skal foretages efter bestemmelserne i de tekniske forskrifter om arbejdsmedicinske undersøgelser efter lov om sikkerhed til søs, såfremt:

2.1 påvirkningerne er af en sådan art, at identificerbar sygdom eller forringelse af helbredet kan sættes i forbindelse med udsættelsen,

2.2 det er sandsynligt, at sygdommen eller virkningen kan opstå under de særlige forhold arbejdstageren arbejder under,

2.3 den anvendte undersøgelsesmetode kun indebærer ringe risiko for arbejdstageren, og

2.4 der foreligger effektive teknikker til påvisning af indikationer på sygdommen eller virkningen.

3 Søfartsstyrelsen gør rederen og skibet bekendt med, hvorvidt resultaterne af den arbejdsmedicinske undersøgelse giver anledning til nye foranstaltninger, herunder ajourføring af arbejdspladsvurderingen, løbende helbredsundersøgelse af arbejdstagerne samt foranstaltninger i forbindelse med arbejdets planlægning og tilrettelæggelse.

BILAG 1

Oplysning om sikkerhedsdatablad

I dette bilag oplyses om de oplysninger i sikkerhedsdatabladet som REACH1) ) indeholder.

I følge REACH skal der for en række stoffer og blandinger udarbejdes en kemikaliesikkerhedsrapport, hvor i der skal anføres relevante anvendelses- og eksponeringsscenarier. Disse eksponeringsscenarier skal med som bilag til sikkerhedsdatabladet.

Brugerne skal tillige, hvor det er muligt, melde tilbage til producenten eller importøren, hvis de ved anvendelsen af kemikaliet registrerer andre risici eller helbredskonsekvenser end oplyst i sikkerhedsdatabladet.

Sikkerhedsdatabladet skal have nedenstående 16 overskrifter, indeholde oplysninger herom samt være dateret2).

1 Identifikation af stof eller kemisk blanding..

Oplysninger om handelsnavn, registreringsnummer, vigtigste anvendelsesmuligheder samt beskrivelse af stoffets funktion.Navn, adresse, telefon og e-mail på den ansvarlige for markedsføring og leverandørbrugsanvisning samt nødopkaldsnummer på virksomhed og/eller relevant officielt rådgivende organ.

2 Fareidentifikation

Beskrivelse af farer for mennesker og miljø.

3 Sammensætning/oplysning om indholdsstoffer.

Beskrivelse af indholdsstoffer og deres koncentrationer.

4 Førstehjælpsforanstaltninger.

Kortfattede og letforståelige oplysninger om symptomer, førstehjælp og evt. om lægehjælp er påkrævet.

5 Brandbekæmpelse.

Oplysninger om forholdsregler ved brand.

6 Forholdsregler over for udslip ved uheld.

Oplysninger om forholdsregler ved spild.

7 Håndtering og opbevaring.

Oplysninger om forholdsregler ved håndtering og opbevaring.

8 Eksponeringskontrol/personlige værnemidler.

Oplysninger om forholdsregler ved udsættelse for stoffer eller blandinger, herunder passende arbejdsprocesser, teknisk kontrol, særligt arbejdstøj, personlige værnemidler samt eventuelt forbud mod alenearbejde.

9 Fysisk-kemiske egenskaber.

10 Stabilitet og reaktivitet.

Angivelse af et stofs eller kemisk blandings stabilitet samt muligheden for, at der kan opstå farlige reaktioner under visse anvendelses forhold og ved frigivelse til omgivelserne.

11 Toksikologiske oplysninger (sundhedsfarlige egenskaber).

Oplysninger om evt. symptomer ved indtagelse eller optagelse i organismen

12 Miljøoplysninger

Oplysninger om vigtigste effekter på miljøet.

13 Bortskaffelse

Oplysninger om forholdsregler ved bortskaffelse.

14 Transportoplysninger.

Oplysninger om intern og ekstern transport.

15 Oplysninger om regulering

Oplysning om evt. udført kemikaliesikkerhedsvurdering eller omfattet af særlige fællesskabsbestemmelser.

16 Andre oplysninger

Eventuelt andre oplysninger som fx R-sætninger, rådgivning om uddannelse eller instruktion, aldersbegrænsninger i brugen, væsentligste kilder til udarbejdelse af sikkerhedsdatabladet o.a.

Afsnit B Kodenummererede produkter

Regel 1 Anvendelse

1Bestemmelserne i dette afsnit finder anvendelse for arbejde om bord i skibe med kodenummererede produkter.

2 Det er tilladt at beskæftige unge ved arbejdsprocesser, hvori de stoffer og materialer, der er nævnt i bilag 2, indgår, hvis processerne befinder sig i lukkede systemer, eller de unge på anden lignende måde er sikret mod påvirkningerne.

3 Bestemmelserne i dette afsnit omfatter arbejde med produkter, der er opregnet i bilag 1, og for hvilke der skal fastsættes et kodenummer i henhold til Arbejdstilsynets bekendtgørelse om fastsættelse af kodenumre. Endvidere omfattes produkter, der anvendes til klargøring og afslutning i forbindelse med disse arbejder.

4 Bestemmelserne i dette afsnit omfatter endvidere arbejde med stoffer og materialer, der er omfattet af Arbejdstilsynets bekendtgørelse om epoxyharpikser og isocyanater m.v.

Regel 2 Definitioner

1 »Et kodenummer for et produkt« er en kode bestående af to tal forbundet med en bindestreg, hvor

1.1 »tallet før bindestregen« angiver de sikkerhedsforanstaltninger, der mindst skal træffes mod indånding af dampe fra produktets indhold af flygtige bestanddele, herunder organiske opløsningsmidler, og

1.2»tallet efter bindestregen« angiver de sikkerhedsforanstaltninger, der mindst skal træffes mod kontakt med produktet på hud, i øjne og i luftveje eller mod indtagelse.

Regel 3 Arbejdets udførelse

1Arbejde med produkter, som er omfattet af bestemmelserne i dette afsnit, skal planlægges, tilrettelægges og udføres i overensstemmelse med bestemmelserne i dette afsnit og i øvrigt i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitel I, afsnit A om arbejdets udførelse om bord i skibe.

2For stoffer og materialer der er omfattet af regel 1, stk. 4, skal arbejdet endvidere tilrettelægges og udføres således, at hudkontakt undgås.

Regel 4 Kodenumre

1 Skibsføreren skal sikre, at et produkt, jf. regel 1, stk. 3 og 4, inden det tages i brug, er forsynet med et kodenummer.

2 Et produkts kodenummer skal anføres tydeligt på emballagen eller på anden måde oplyses skriftligt. Årstallet for ikrafttrædelse for den af Arbejdstilsynet gældende bekendtgørelse, efter hvilken kodenummeret er fastsat, skal angives sammen med kodenummeret.

3 Kodenummeret skal oplyses i den arbejdspladsbrugsanvisning, der skal udarbejdes efter bestemmelserne i kapitel II, afsnit A om stoffer og materialer, der anvendes om bord i skibe.

4 For stoffer og materialer, der er omfattet af regel 1, stk. 4, gælder endvidere, at leverandør- og arbejdspladsbrugsanvisningen skal indeholde oplysninger om, hvorvidt stoffet og materialet indeholder epoxyharpikser, monomere epoxyforbindelser, reaktive opløsningsmidler eller isocyanater samt om stoffets eller materialets udhærdningstid.

5 Skibsføreren skal sikre sig, at der for et produkt, hvor der foreskrives blanding af flere komponenter eller tilsætning af fortyndingsmiddel, er fastsat et kodenummer både for produkterne alene og for den brugsklare blanding.

6 For et produkt, hvor der foreskrives brug ved en bestemt temperatur, skal der fastsættes et kodenummer både for produktet ved rumtemperatur og for produktet ved den foreskrevne temperatur.

7 Emballagen eller meddelelsen om kodenummeret skal tillige indeholde oplysning om, at åndedrætsværnet skal være luftforsynet, hvis et produkt indeholder lavtkogende væsker (stoffer med kogepunkt mindre end 65º C samt en række andre stoffer, der absorberer dårligt på kulfiltre), og hvis der ved arbejdet med produktet skal anvendes åndedrætsværn som beskyttelse mod indåndingsfaren.

Regel 5 Produkters anvendelse

1 Et produkt, herunder den brugsklare blanding, må ikke anvendes, uden at kodenummeret for produktet er oplyst. Oplysningen herom skal være tilgængelig for arbejdstagerne.

2 Såfremt de nødvendige oplysninger om fastsættelse af kodenummer ikke kan fremskaffes, vil kravene til omgang med produktet svare til de højeste kodenumre.

3 For stoffer og materialer, der er omfattet af regel 1, stk. 4, gælder endvidere, at påføring ikke må foretages ved sprøjtning (aerosol/forstøvning), men kun manuelt ved hjælp af spartel, pensel, malerrulle, fugepistol eller lignende.

4 Personer med eksem, konstateret epoxyallergi, astma, kroniske lungelidelser, konstateret hud- eller luftvejsallergi eller kraftig håndsved (hyperhidrosis manuum) må ikke arbejde med stoffer og materialer, der er omfattet af regel 1, stk. 4.

5 Arbejdstagere, der arbejder med stoffer og materialer, der er omfattet af bestemmelserne i dette afsnit, skal inden arbejdets udførelse gennemgå en af Søfartsstyrelsen godkendt undervisning.

6 Skibsføreren eller den, der træder i hans sted, skal påse, at den i stk. 5 nævnte undervisning finder sted.

7 Ved arbejdsprocesser må ikke anvendes produkter, der i brugsklar stand har højere tal i kodenummeret end det, der er angivet i skema 2.1 i bilag 2.

8 Bestemmelserne i stk. 7 kan fraviges, når der i medfør af anden lovgivning stilles særlige krav til overfladens egenskaber eller til det færdige arbejde.

9 Et produkt må ikke anvendes, hvis det til den påtænkte anvendelse kan erstattes af et ufarligt, mindre farligt eller mindre generende produkt. Der skal derfor normalt anvendes et produkt med lavest muligt kodenummer i brugsklar stand.

10 Når brugen af et erstatningsprodukt vil medføre ikke uvæsentlige forskelle i tekniske egenskaber eller udgifter, skal der foretages en samlet afvejning af de tekniske og økonomiske konsekvenser over for de sikkerheds-, sundheds- og miljømæssige hensyn.

11 Skibets sikkerhedsorganisation skal inddrages i vurderingen af, om erstatning kan foretages.

12 Hvis erstatning ikke kan foretages efter stk. 9, eller brugen af produktet ikke kan undlades, fordi en samlet afvejning efter stk. 10 viser, at brugen af et erstatningsprodukt vil medføre urimelige merudgifter for rederen/arbejdsgiveren, skal dette på forlangende dokumenteres over for Søfartsstyrelsen.

Regel 6 Beskyttelsesforanstaltninger

1 Ved arbejde med produkterne, herunder klargøring og afslutning af arbejdet, skal der træffes foranstaltninger, der sikrer, at personer, der arbejder med produkterne, beskyttes mest muligt mod udsættelse for de anvendte produkter. Primært skal dette ske ved tekniske foranstaltninger, jf. forebyggelsesprincipperne i bestemmelserne i kapitel I, afsnit A om arbejdets udførelse om bord i skibe.

2 Ved arbejde med produkterne skal der endvidere træffes foranstaltninger til beskyttelse af det omgivende miljø.

3 Hvor de i stk. 1 nævnte tekniske foranstaltninger ikke med rimelighed kan gennemføres, eller hvor forholdene i øvrigt ikke sikrer mod risiko for unødig påvirkning, skal de i bilagene 2-4 nævnte sikkerhedsforanstaltninger som minimum træffes.

4 Ved arbejde på varme flader med en temperatur over 35º C, fastlægges sikkerhedsforanstaltningerne ud fra kodenummeret, idet tallet før bindestregen forhøjes til nærmeste højere tal. Derudover skal der altid mindst benyttes åndedrætsværn i form af helmaske.

5 Efter afslutningen af det enkelte arbejde med produkterne og indtil de påførte produkter er tørrede eller udhærdede i en sådan grad, at faren for sundhedsfarlige påvirkninger er ophørt, skal sikkerhedsforanstaltningerne efter regel 5, stk. 9-12 fortsat følges.

6 Hvor det er nødvendigt, at flere beskæftigede samtidig udfører arbejde med produkterne så nær hinanden, at der er fare for sundhedsfarlig påvirkning ud over den, der kan henføres til eget arbejde, skal der træffes tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger til imødegåelse af sundhedsfaren.

7 Andre end de, der udfører arbejdet med produkterne eller nødvendigt arbejde i forbindelse hermed, må ikke opholde sig så nær arbejdet, at de kan blive udsat for sundhedsfarlig påvirkning.

8 For stoffer og materialer, der er omfattet af regel 1 stk. 4, skal der endvidere opsættes advarselstavle, jf. bestemmelserne i kapitel VIII, afsnit A om signalgivning, sikkerhedsskiltning, afmærkning og tegngivning.

9 Arbejde med åndedrætsværn må for den enkelte arbejdstager ikke overstige enten 6 timer på en arbejdsdag, når der anvendes luftforsynet åndedrætsværn, eller 3 timer på en arbejdsdag, når der anvendes filtrerende åndedrætsværn. I særligt belastende situationer som følge af arbejdets art, temperaturforhold eller lignende skal tiden nedsættes. Arbejde med åndedrætsværn må ikke foregå uafbrudt.

10 Skønnes det ved arbejdets tilrettelæggelse, at arbejdstagerens beskæftigelse med filtrerende åndedrætsværn vil vare over det i stk. 9 fastsatte tidsrum, skal der anvendes luftforsynet åndedrætsværn allerede fra arbejdets begyndelse. Hvis arbejdet er så fysisk anstrengende, at vejrtrækningen gennem en filtermaske bliver vanskelig på grund af modstanden, skal der anvendes luftforsynet åndedrætsværn.

11 Hvor der arbejdes med stoffer og materialer, skal der være tilstrækkeligt relevant førstehjælpsudstyr, herunder øjenskylleflaske.

Regel 7 Opbevaring og hygiejne

1 Stoffet og materialet skal opbevares forsvarligt.

2 For stoffer og materialer, der er omfattet af regel 1, stk. 4, gælder endvidere, at spild, rester, tom emballage, kasseret arbejdstøj og brugte engangshåndklæder skal lægges i særlige affaldsbeholdere, der skal være tydeligt mærket med indholdet.

3 Ved arbejde med kodenummererede produkter skal personlige værnemidler opbevares i ventilerede skabe, rum eller andre områder på skibet uden for besætningens opholdsrum.

4 Personer, der arbejder med stoffer og materialer, der er omfattet af regel 1, stk. 4, skal have særskilte omklædningsrum. Almindelig beklædning og arbejdstøj skal opbevares adskilt, og der skal endvidere være adgang til bruserum med varmt og koldt vand.

5 Der skal være adgang til håndvaske med varmt og koldt vand. Ved arbejde med stoffer og materialer, der er omfattet af regel 1, stk. 4, må vandhanerne ikke være håndbetjente.

6 I forbindelse med vaskefaciliteterne skal der være egnet rensemiddel, mild sæbe, bløde engangshåndklæder og egnede hudcremer til påsmøring efter vask samt affaldsbeholder.

Regel 8 Andre bestemmelser

1 For stoffer og materialer, der er omfattet af regel 1, stk. 4, gælder endvidere, at arbejdstagerne skal gennemføre en omhyggelig personlig hygiejne.

2 Såfremt hænderne eller andre dele af kroppen har været i kontakt med stofferne eller materialerne, skal de straks rengøres med egnet rensemiddel. Derefter skal de vaskes grundigt med sæbe og vand og indsmøres med egnede hudcremer.

3 Indtagelse af mad og drikke med videre samt rygning på arbejdsstedet må ikke finde sted.

4 Arbejdstøj, som anvendes ved arbejdet med stofferne og materialerne, må ikke bæres under indtagelse af måltider.

5 Skibsføreren eller den, der træder i hans sted, skal sørge for, at der føres effektivt tilsyn med, at reglerne i stk. 1-4, overholdes af arbejdstagerne.

BILAG 1

Kodenummerpligtige produkter, jf. regel 1, stk. 3 - 4

1 Malevarer og malevarerlignende overfladebelægninger.

2 Lime (klæbemidler), herunder organiske opløsningsmidler og udfyldningsmidler, herunder fugemidler, tætnings- og spartelmasser samt kit, der anvendes til sammenføjning ved reparationsarbejde f.eks. i apteringen.

13 Fortyndingsmidler, der anvendes til ovennævnte produkter, og produkter, der bruges ved klargøring og afslutning ved arbejde med ovennævnte produkter, herunder affedtningsmidler, afvaskemidler og farvefjernere.

4 Produkter, der bruges ved klargøring og afslutning ved arbejde med ovennævnte produkter, herunder afvaskemidler og farvefjernere.

BILAG 2

Arbejde indendørs

1 Bilagets område

1.1 Arbejde med produkter indendørs på skibe og på »almindelige« installationer i disse områder, som f.eks. rør, installationslemme og skabe.

2 Forbudsskema

2.1 I skema 2.1 angives det højest tilladte tal før bindestregen for malevarer i brugsklar blanding for visse malearbejder.

3 Definitioner

3.1 »Lette overdækninger« er udført af presenninger eller andet teltduglignende materiale, som muliggør en vis luftcirkulation gennem åbninger og utætheder.

3.2 »Arbejdsrum med installeret mekanisk ventilation« er arbejdsrum, som kan accepteres til arbejde på store emner, og som er udstyret med tilstrækkelig mekanisk ventilation.

4 Sikkerhedsforanstaltninger

4.1 Ventilation

4.1.1 Der skal etableres mekanisk ventilation, som angivet i skema 2.2.

4.2 Personlige værnemidler

4.2.1 De personlige værnemidler, der skal anvendes ved det enkelte arbejde, findes ved hjælp af skema 2.3. Værnemidler, der er anført for såvel tallet før som efter bindestregen i kodenummeret, skal medtages eller sammensættes efter principper i bilag 4.

Noterne findes ligeledes i bilag 4.

Skema 2.1

Højeste tilladte tal før bindestregen i kodenummeret for malevarer i brugsklar blanding til malearbejde indendørs

 

lofter/vægge (dæk)/(skotter)

Gulv (dørk)

A. Almindelige påvirkninger og funktionskrav

Eksempler:

Opholdsrum og soverum, kabys og proviantrum.

Kontorer og spiserum.

Trapper og gange.

Motionsrum og fritidsrum.

Passagerers opholdsrum.

Spiserum.

Toiletter.

Maskinrum og vogndæk (dæk/skotter)

-1

-1

B. Store påvirkninger og store funktionskrav

De overflader, hvor der sker store påvirkninger, eller hvor der stilles store krav.

Eksempler:

Overflader i kabys og baderum.

Omklædningsrum.

Toilet og vaskerum.

Maskinrum og vogndæk (dørk).

(De overflader, der ikke er udsat for store påvirkninger, hører under A).

-2

-2

C. Specielle påvirkninger og specielle funktionskrav

De overflader, hvor der sker specielle påvirkninger, eller hvor der stilles specielle krav.

Eksempler:

Overflader i sygerum/hospital, vådrum.

Maskinrumstanktop samt flader i maskinrummet, der udsættes for udstødning (4-), vogndæk (dørk), der males i drift p.g.a. meget kort tørretid.

(De overflader, der ikke er udsat for specielle påvirkninger, hører under A eller evt. B).

-2

-4

 

 

 

 

Skema 2.2

Krav til etablering af ventilation indendørs

Kodenr.

Lette overdækninger (udført med presenninger og andet teltduglignende materiale)

Rum med installeret mekanisk ventilation

Tallet før stregen

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

00-

Ingen

Mekanisk ventilation

Ingen

Ventilation i drift

0-

Ingen

Mekanisk ventilation

Ingen

Ventilation i drift

1-

Ingen

Mekanisk ventilation

Ventilation i drift B)

Ventilation i drift

2-

Mekanisk ventilation A)

Mekanisk ventilation

Ventilation i drift B)

Ventilation i drift

3-

Mekanisk ventilation A)

Mekanisk ventilation

Ventilation i drift B)

Ventilation i drift

4-

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation

Ventilation i drift B)

Ventilation i drift

5-

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation

Ventilation i drift

Ventilation i drift

Skema 2.2 fortsat

Krav til etablering af ventilation indendørs

Kodenr.

Rum uden installeret mekanisk ventilation

Indvendigt i tanke, cofferdamme og lignende

Tallet før stregen

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

00-

Ingen

Mekanisk ventilation

Ingen

Ventilation i drift

0-

Ingen

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation A)

Ventilation i drift

1-

Ingen

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation A)

Ventilation i drift

2-

Mekanisk ventilation A)

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation A)

Ventilation i drift

3-

Mekanisk ventilation A)

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation

Ventilation i drift

4-

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation

Ventilation i drift

5-

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation

Ventilation i drift

Brug af mekanisk ventilation kan undlades, hvor det samlede forbrug af malevarer maksimalt udgør 1 liter pr. dag.

Det kræves ikke, at ventilation er i drift, hvor det samlede forbrug af malevarer maksimalt udgør 1 liter pr. dag.

Skema 2.3

Personlige værnemidler og særligt arbejdstøj

Arbejde med produkter i forbindelse med maling, malevarelignende overfladebelægning, limning, klæbning og fugning indendørs

Kodenr.

Lille flade*)

Stor flade

Tallet før stregen

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

00-

Ingen særlige

Helmaske med kombifilter 9)

Ingen særlige8)

Helmaske med kombifilter9)

0-

Ingen særlige

Helmaske med kombifilter 9)

Ingen særlige8)

Helmaske med kombifilter9)

1-

Ingen særlige7)

Luftforsynet halvmaske2), 6)øjenværn

Gasfiltermaske9)

Luftforsynet halvmaske2), 6)øjenværn

2-

Ingen særlige7)

Luftforsynet helmaske2)

Luftforsynet halvmaske

Luftforsynet helmaske2)

3-

Gasfiltermaske9)

Luftforsynet helmaske2)

Luftforsynet helmaske

Luftforsynet helmaske

4-

Gasfiltermaske9)

Luftforsynet helmaske2)

Luftforsynet helmaske

Luftforsynet helmaske

5-

Luftforsynet helmaske

Luftforsynet helmaske

Luftforsynet helmaske

Luftforsynet helmaske

Skema 2.3 fortsat

Personlige værnemidler og særligt arbejdstøj

Arbejde med produkter i forbindelse med maling, malevarelignende overfladebelægning, limning, klæbning og fugning indendørs

Kodenr.

Lille flade*)

Stor flade

Tallet før stregen

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

1-

Handsker 3), 4), 5)

Helmaske med kombifilter, overtræksdragt, handsker, hætte

Handsker 3), 4), 5)

Helmaske med kombifilter, overtræksdragt, handsker

2-

Handsker 3), 4), 5)

Luftforsynet halvmaske1), 6),øjenværn, overtræksdragt, handsker, hætte

Handsker 3), 4), 5)

Luftforsynet halvmaske1), 6),øjenværn, overtræksdragt, handsker

3-

Handsker 3), 4), 12)

Luftforsynet helmaske, overtræksdragt, handsker, hætte

Handsker 4), 5)

Luftforsynet helmaske, overtræksdragt, handsker

4-

Handsker ansigtsskærm, hætte, beskyttelsesdragt11), 13)

Luftforsynet helmaske, beskyttelsesdragt, handsker, hætte

Handsker, ansigtsskærm, hætte, beskyttelsesdragt 11), 13)

Luftforsynet helmaske, beskyttelsesdragt, handsker

5-

Handsker ansigtsskærm, hætte, beskyttelsesdragt11), 13)

Luftforsynet helmaske, beskyttelsesdragt, handsker, hætte

Handsker, ansigtsskærm, hætte, beskyttelsesdragt 11), 13)

Luftforsynet helmaske, beskyttelsesdragt, handsker

6-

Handsker ansigtsskærm, hætte, beskyttelsesdragt11), 13)

Luftforsynet helmaske, beskyttelsesdragt, handsker, hætte

Handsker, ansigtsskærm, hætte, beskyttelsesdragt 11), 13)

Luftforsynet helmaske, beskyttelsesdragt, handsker

Små flader er overflader, der hver for sig ikke er større end 4m2, og som tilsammen udgør 1/10 af den samlede overflade i et rum.

BILAG 3

1 Bilagets område

1.1 Arbejde med produkter udendørs på skibe, herunder f.eks. arbejde på: dæk, skot, antenner og master, fast installerede maskiner m.v.

1.2 Udendørs arbejde skal så vidt muligt foregå med effektiv naturlig ventilation eller under lette overdækninger med installeret mekanisk ventilation.

2 Sikkerhedsforanstaltninger

2.1 Personlige værnemidler.

2.2 Det er angivet i skema 3.1, hvilke personlige værnemidler der skal anvendes ved det enkelte arbejde.

2.3 Værnemidler, der er anført for såvel tallet før som efter bindestregen i kodenummeret, skal medtages eller sammensættes efter principper i bilag 4.

Noterne findes ligeledes i bilag 4.

Skema 3.1

Personlige værnemidler og særligt arbejdstøj ved udendørs arbejde

Kodenr.

Udendørs

Tallet før/efter stregen

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

00-

Ingen særlige

Helmaske med kombifilter9)

0-

Ingen særlige

Helmaske med kombifilter9)

1-

Ingen særlige

Øjenværn, luftforsynet halvmaske2), 6)

2-

Ingen særlige10)

Øjenværn, luftforsynet halvmaske2), 6)

3-

Gasfiltermaske0), 9)

Øjenværn, luftforsynet halvmaske2), 6)

4-

Øjenværn, luftforsynet halvmaske1), 6

Luftforsynet helmaske2)

5-

Luftforsynet helmaske

Luftforsynet helmaske

Kodenr.

Udendørs

Tallet efter stregen

Spartel, pensel, rulle o.lign.

Sprøjte

-1

Handsker3), 4), 5)

Helmaske med kombifilter, hætte, handsker, overtræksdragt

-2

Handsker3), 4), 5)

Luftforsynet halvmaske2), 6) øjenværn, hætte, handsker, overtræksdragt

-3

Handsker 4), 5)

Luftforsynet helmaske2), 6) øjenværn, hætte, handsker, beskyttelsesdragt

-4

Handsker, ansigtsskærm, hætte eller hjelm, beskyttelsesdragt

Luftforsynet helmaske, hætte, handsker, beskyttelsesdragt

-5

Handsker, ansigtsskærm, hætte eller hjelm, beskyttelsesdragt

Luftforsynet helmaske, hætte, handsker, beskyttelsesdragt

-6

Handsker, ansigtsskærm, hætte eller hjelm, beskyttelsesdragt

Luftforsynet helmaske, hætte, handsker, beskyttelsesdragt

BILAG 4

Valg af personlige værnemidler

1 Noter til skema 2.3 og 3.1 om personlige værnemidler

0) Ved pletning og efterreparation af mindre flader, hvor det samlede forbrug er højst 1 liter produkt pr. dag, kan der uden for nicher og lign. arbejdes uden åndedrætsværn.

1) Ved kortvarigt arbejde, f.eks. pletning og efterreparation i begrænset omfang (maksimalt 1 time pr. dag), kan der anvendes gasfiltermaske. Dog skal der anvendes luftforsynet åndedrætsværn ved arbejde med produkter, der indeholder lavtkogende væsker.

2) Ved kortvarigt arbejde, f.eks. pletning og efterreparation i begrænset omfang (maksimalt 1 time pr. dag), kan der anvendes kombinationsfiltermaske. Hvis kombinationsfiltermaske erstatter helmaske, skal der også anvendes øjenværn. Dog skal der anvendes luftforsynet åndedrætsværn ved arbejde med produkter, der indeholder lavtkogende væsker.

3) Hvis hænderne ikke tilsmudses af produktet, kan der arbejdes uden handsker.

4) Ved stænkende arbejde skal anvendes ansigtsskærm samt enten hætte, hjelm eller kasket med stor skygge. Eventuelt anvist øjenværn falder bort.

5) Overtræksdragt skal anvendes, hvor der sker tilsmudsning i en sådan grad, at almindeligt arbejdstøj ikke beskytter mod hudkontakt med produktet.

6) Hvis halvmaske og andre krævede værnemidler ikke let lader sig anvende samtidigt, skal der anvendes luftforsynet helmaske i stedet for halvmaske.

7) I nicher og lignende skal anvendes samme personlige værnemidler som ved »stor flade«.

8) Gasfiltermaske eller hensigtsmæssig ventilation skal anvendes, når produktet påføres i et dårligt ventileret rum. Dog skal et eventuelt åndedrætsværn være luftforsynet, når der arbejdes med produkter, der indeholder lavtkogende væsker.

9) Luftforsynet halvmaske skal anvendes, hvis der arbejdes med produkter, som indeholder lavtkogende væsker.

10) I stillestående luft skal der anvendes samme åndedrætsværn som ved udendørs arbejde med produkter kodet 3-.

11) Ved arbejde med limpistol eller limtube kan der arbejdes uden ansigtsskærm og hætte.

12) Ved arbejde med limpistol eller limtube kan der arbejdes uden handsker, hvis hænderne ikke tilsmudses af produktet. Handsker skal anvendes ved skift af limpatron.

13) Ved arbejde med limpistol eller limtube kan der arbejdes uden beskyttelsesdragt, hvis tøjet ikke tilsmudses af produktet.

2 Valg mellem noter

1 Hvis der anføres ingen værnemidler eller ens værnemiddel til samme formål med forskellige noter, skal skærpende noter (4) - 10)) altid medtages. Lempende noter (0) - 3) og 11) - 13)) skal falde bort.

3 Valg mellem personlige værnemidler

1Hvis sammensætningen medfører, at der skal vælges mellem to forskellige personlige værnemidler med samme formål, skal det endelige værnemiddel vælges således:

1.1 Luftforsynet helmaske går forud for

– luftforsynet halvmaske,

– kombinationsfiltermaske,

– gasfiltermaske,

– støvfiltermaske,

– øjenværn og

– ansigtsskærm.

1.2 Luftforsynet halvmaske går forud for

– kombinationsfiltermaske,

– gasfiltermaske og

– støvfiltermaske.

1.3 Kombinationsfiltermaske går forud for

– gasfiltermaske og

– støvfiltermaske.

1.4 Hvor der angives støvfiltermaske og gasfiltermaske samtidigt, skal der benyttes kombinationsfiltermaske.

1.5 Hvor der angives ansigtsskærm og øjenværn samtidigt, skal der benyttes ansigtsskærm.

2 Bortvælges et værnemiddel efter ovenstående, falder de noter bort, der er knyttet til det bortvalgte værnemiddel.

Afsnit C Kræftfremkaldende stoffer og materialer herunder asbest samt mutagener

Regel 1 Anvendelse

1 Bestemmelserne i dette afsnit omfatter arbejde med, herunder anvendelse, håndtering og mærkning af:

1.1 kræftfremkaldende stoffer og materialer, der fremgår af bilag 1, herunder asbest,

1.2 materialer med det i bilag 1 angivne procentindhold eller derover,

1.3 arbejdsprocesser, der afgiver et sådant stof, der er angivet i bilag 1 ud for det enkelte stof, og

1.4 de mutagener, der fremgår af bilag 1.

2 Med undtagelse af bestemmelserne i regel 2 gælder forskriften også for de i bilag 1 angivne stoffer og materialer, der transporteres som last.

3 Dette afsnit indeholder bestemmelser, som er udformet på baggrund af Rådets direktiv nr. 2004/37/EF af 29. april 2004 om beskyttelse af arbejdstagerne mod risici for under arbejdet at være udsat for kræftfremkaldende stoffer eller mutagener (sjette særdirektiv i henhold til artikel 16, pkt. 1, i Rådets direktiv 89/391/EØF) (kodificeret udgave), EF-Tidende 2004, L 158, s. 50.

Rådets direktiv nr. 83/477/EØF af 19. september 1983 om beskyttelse af arbejdstagere mod farerne ved under arbejdet at være udsat for asbest, EF-Tidende L 263 af 327, s. 25, som er ændret ved Rådets direktiv 91/382/EØF af 25. juni 1991 og ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/18/EF af 27. marts 2003 L 97, s.48.

Rådets direktiv 98/24/EF af 7. april 1998 om beskyttelse af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet mod risici i forbindelse med kemiske agenser (fjortende særdirektiv i henhold til direktiv 89/391/EØF), L 131, s. 11.

Rådets direktiv 83/478/EØF af 19. september 1983 om femte ændring (asbest) af direktiv 76/769/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om begrænsning af markedsføringen og anvendelse af visse farlige stoffer og præparater. Rådets direktiv 85/610/EØF af 20. december 1985 om syvende ændring af direktiv 76/769/EØF, Kommissionens direktiv 91/659/EØF af 3. december 1991 om tilpasning til den tekniske udvikling af bilag I til Rådets direktiv 76/769/EØF og Kommissionens direktiv 99/77/EF af 26. juli 1999 om sjette tilpasning til den tekniske udvikling af bilag I til Rådets direktiv 76/769/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om begrænsning af markedsføring og anvendelse af visse farlige stoffer og præparater (asbest), EF-Tidende L 207 s. 18.

Regel 2 Almindelige bestemmelser for anvendelse

1 Dette afsnit indeholder supplerende bestemmelser til kapitel I, afsnit A om arbejdets udførelse og afsnit A i dette kapitel om stoffer og materialer.

2 Stoffer og materialer, som er omfattet af dette afsnit, anses for at kunne være farlige for eller i øvrigt være forringende for sikkerhed og sundhed. Derfor gælder i sin helhed bestemmelserne om stoffer og materialer, der anvendes om bord i skibe, jf. afsnit A i dette kapitel. Endvidere gælder de særlige krav, som følger af lovgivningen om sikkerhed til søs i øvrigt, som f.eks. om epoxyharpikser og isocyanater m.v. i bestemmelserne i kapitel II, afsnit B om arbejde med kodenummererede produkter om bord i skibe.

3 Et stof eller materiale må ikke anvendes, hvis det kan erstattes med et ufarligt eller mindre farligt stof eller materiale, jf. bestemmelserne om erstatning (substitution) i kapitel II, afsnit A, regel 7.1 og 7.3-7.9.

4 Arbejdspladsbrugsanvisninger for stoffer og materialer, som udarbejdes til de ansatte efter bestemmelserne i afsnit A, regel 3 og 10 i dette kapitel, skal foruden de heri nævnte oplysninger indeholde oplysninger om, at arbejde med stoffet eller materialet kan udgøre en kræftrisiko. Arbejdspladsbrugsanvisningerne for materialer skal tillige oplyse om navnene på stofferne. Der skal anvendes de navne, hvormed stofferne og materialerne betegnes i bilag 1.

5 Arbejdspladsbrugsanvisningerne efter stk. 4 skal oplyse om eventuelle forholdsregler ved brug af personlige værnemidler efter regel 3, stk. 10 og 12.

6 Affald, der indeholder kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, skal samles, opbevares og bortskaffes i egnede lukkede beholdere eller, hvor dette ikke er praktisk muligt, på anden betryggende måde. Beholdere skal være mærket som angivet i bilag 3.

Regel 3 Almindelige bestemmelser for anvendelse og transport af last

1 Dette afsnit indeholder supplerende regler til kapitel I, afsnit A om arbejdets udførelse om bord i skibe.

2 Der skal ved anvendelse af kræftfremkaldende stoffer eller mutagener anvendes arbejdsprocesser, arbejdsmetoder og værktøj, der udelukker eller begrænser udvikling af dampe og støv, dannelse af røg og aerosoler m.v. samt sprøjt og stænk fra stofferne og materialerne så meget, som det er rimeligt under hensyntagen til den tekniske udvikling.

3 Hvor der er risiko for udsættelse for kræftfremkaldende stoffer eller mutagener fra lasten, skal der anvendes arbejdsmetoder, der udelukker eller begrænser udsættelsen. Dette gælder ved arbejdsprocesser som f.eks. lastning, losning, tankrensning, ullage- og temperaturmåling, prøvetagning, på- og afmontering af slanger og andet arbejde på dækket. Udsættelsen kan omfatte udvikling af dampe og støv, dannelse af røg og aerosoler m.v. samt sprøjt og stænk fra stofferne og materialerne. Valg af arbejdsmetoder skal foretages under hensyntagen til den tekniske udvikling.

4 Recirkulation af luft med indhold af kræftfremkaldende stoffer eller mutagener må ikke finde sted.

5 Ved lokaludsugning af luft med indhold af kræftfremkaldende stoffer eller mutagener skal den udsugede luft altid føres til det fri.

6 Ventilationssystemer, der er installeret for at beskytte arbejdstagerne, og tekniske anlæg, der anvendes ved arbejde med kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, skal forsynes med hensigtsmæssigt virkende overvågningsanordninger, der afslører og alarmerer ved unormale driftsforhold og ved uheld.

7 I tilknytning til overvågningsanordninger skal der være udarbejdet skriftlig instruktion, der angiver, hvilke forholdsregler der skal følges ved unormale driftsforhold og ved uheld om bord.

8 Arbejdstagerne skal underrettes om unormale driftsforhold og om ethvert uheld, der kan medføre risiko for påvirkning af kræftfremkaldende stoffer eller mutagener eller fra arbejdsprocesser, hvor sådanne produkter kan udvikles.

9 Så længe den øgede risiko er til stede, må der inden for det pågældende område kun beskæftiges personer i det omfang, det er nødvendigt for genoprettelsen af normale forhold. For at modvirke den øgede risiko for påvirkning af kræftfremkaldende stoffer eller mutagener skal der indlægges passende pauser, arbejdet skal fordeles mellem arbejdstagerne, og arbejdet skal begrænses til det strengt nødvendige. De personer, der er beskæftiget inden for det pågældende område, skal være effektivt beskyttet mod påvirkninger.

10 Hvis arbejdet ikke på anden måde kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, skal der ved arbejdet med kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, anvendes egnede personlige værnemidler.

11 De personlige værnemidler:

11.1 må ikke bæres under spisepauser,

11.2 skal opbevares adskilt fra andet tøj,

11.3 skal opbevares og bortskaffes i lukket emballage, mærket som angivet i bilag 3, når de skal til destruktion eller rengøring, og

11.4 skal rengøres særskilt med udstyr egnet til formålet.

12 For brugen af de personlige værnemidler ved det omhandlede arbejde gælder i øvrigt bestemmelserne i kapitel VII om anvendelse af personlige værnemidler om bord i skibe.

13 I de områder, hvor der er risiko for udsættelse for kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, må der ikke ryges, spises eller drikkes, ligesom opbevaring af tobak, mad og drikkevarer ikke må finde sted.

Regel 4 Vurdering af sikkerheds- og sundhedsforholdene

1 Hvis der findes farlige stoffer og materialer på arbejdspladsen, skal der i arbejdspladsvurderingen efter bestemmelserne i afsnit A, regel 5, stk. 1-6 i dette kapitel tillige indgå følgende vurderingselementer:

1.1 Stoffernes og materialernes farlige egenskaber,

1.2 eksponeringsgraden, typen og varigheden,

1.3 omstændighederne ved arbejdet med farlige stoffer og materialer,

1.4 virkningen af de forebyggende foranstaltninger, der er truffet eller skal træffes,

1.5 hvor det er muligt, de konklusioner der kan drages af foretagne arbejdsmedicinske undersøgelser,

1.6 grænseværdier fastsat af Arbejdstilsynet og

1.7 oplysninger om sikkerhed og sundhed, der gives af leverandøren eller rederen/skibsføreren.

2 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal fra leverandøren eller andre tilgængelige kilder skaffe yderligere oplysninger, der er nødvendige for arbejdspladsvurderingen.

3 Vurderingen skal tillige indeholde en fortegnelse over de farlige stoffer og materialer, der bruges på arbejdspladsen, med henvisning til de relevante arbejdspladsbrugsanvisninger.

4 Reparations- og vedligeholdelsesarbejder o.l. om bord i skibe, der kan forudses at give anledning til væsentlig påvirkning fra farlige stoffer og materialer, eller som kan forringe sikkerhed og sundhed af andre grunde, selv om der er truffet tekniske foranstaltninger, skal medtages i vurderingen.

5 Hvis arbejdet indebærer risiko for påvirkninger fra flere farlige stoffer eller materialer, skal de forskellige stoffers og materialers samlede fare vurderes.

6 Vurderingen skal ajourføres, når der sker betydende ændringer i arbejdsforholdene, dog mindst hvert tredje år.

7 Ved anvendelse af de i stk. 1 nævnte stoffer og materialer skal arbejdet planlægges og tilrettelægges under hensyntagen til denne vurdering, og det skal herunder sikres, at der om nødvendigt træffes sådanne særlige foranstaltninger som angivet i regel 6, stk. 1 og stk. 5-19.

8 Ved transport som last af kræftfremkaldende stoffer eller mutagener skal arbejdet planlægges og tilrettelægges under hensyn til denne vurdering.

Regel 5 Særlige bestemmelser for anvendelse og transport som last

1 Bestemmelserne i regel 6 og 7 finder kun anvendelse i det omfang, det følger af angivelserne i bilag 1 ud for det enkelte stof, materiale eller arbejdsproces eller af en vurdering i henhold til regel 4.

2 Ved transport som last af de i bilag 1 nævnte stoffer og materialer gælder de særlige bestemmelser i regel 4, regel 6, stk. 2-6, stk. 13-19, stk. 21, samt regel 7, stk. 2-4. Foregår transporten som pakket farligt gods, gælder regel 6 ikke.

Regel 6 Særlige foranstaltninger

1 I det omfang, det følger af den i regel 4 nævnte vurdering, skal arbejde med de omhandlende stoffer og materialer foregå i lukkede anlæg, hvis det er teknisk muligt.

2 I det omfang, det fremgår af bilag 1 samt af bestemmelsen i regel 5, stk. 2, må arbejdsprocesser, hvori kræftfremkaldende stoffer eller mutagener indgår, kun foregå i lukkede anlæg eller på anden måde, der hindrer frigørelse af stofferne og materialerne, således at enhver påvirkning herfra udelukkes.

3 Hvis det ikke er teknisk muligt at opfylde stk. 2, skal de kræftfremkaldende stoffer eller mutagener ved andre tekniske foranstaltninger fjernes, således at risikoen for udsættelse nedsættes mest muligt.

4 Hvis det ikke er teknisk muligt at fjerne risikoen for udsættelse, skal egnede personlige værnemidler anvendes.

5 I det omfang, det følger af den i regel 4 nævnte vurdering, skal arbejdspladser, hvor der arbejdes med kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, være afgrænset og mærket med advarsels- og sikkerhedsskiltning, herunder skilte om rygeforbud.

6 Sådanne foranstaltninger skal altid træffes i det omfang, det fremgår af bilag 1 samt af bestemmelsen i regel 5, stk. 2.

7 I det omfang, det følger af den i regel 4 nævnte vurdering, må arbejde med kræftfremkaldende stoffer eller mutagener kun udføres på arbejdspladser, som er effektivt adskilt fra andre arbejdspladser, og kun arbejdstagere, hvis arbejde gør det nødvendigt, må have adgang til disse områder.

8 Sådanne foranstaltninger skal altid træffes i det omfang, det fremgår af bilag 1.

9 I det omfang, det følger af den i regel 4 nævnte vurdering, at der er risiko for tilsmudsning ved anvendelse og transport som last, skal bade- og omklædningsfaciliteterne i henhold til bestemmelserne i Meddelelser fra Søfartsstyrelsen B, kapitel II-3, omfatte to adskilte omklædningsrum, henholdsvis for almindelig beklædning og arbejdstøj.

10 Omklædningsrummet for arbejdstøjet skal være indrettet og udstyret, så der på forsvarlig måde kan foretages pakning af arbejdstøjet i tæt emballage, inden det fjernes til vask. Benyttes engangsbeklædning eller -udstyr, skal der findes lukkede, hensigtsmæssige affaldsbeholdere hertil.

11 Omklædningsrummet for arbejdstøj må ikke være til benyttelse for andre end dem, der er udsat for den pågældende forurening.

12 Bade- og omklædningsfaciliteterne skal altid indrettes i det omfang, det fremgår af bilag 1.

13 I det omfang, det følger af den i regel 4 nævnte vurdering, skal arbejdsgiveren sørge for, at der i kontrollen med arbejdsmiljøet efter kapitel I, afsnit A om arbejdets udførelse indgår måleprogrammer.

14 Måleprogrammerne skal være anerkendte og skal altid indgå i kontrollen i det omfang, det fremgår af bilag 1 samt af bestemmelsen i regel 5, stk. 2.

15 Rederne skal føre en ajourført liste over de arbejdstagere, der efter regel 4 samt af bestemmelsen i regel 5, stk. 2, vurderes at kunne være eller have været udsat for risiko ved arbejde med kræftfremkaldende stoffer eller mutagener med angivelse af påvirkningen.

16 Arbejdstagerne skal have adgang til de oplysninger, der for deres egen person er indført i listen. Arbejdstagerne og deres repræsentanter skal have adgang til de kollektive og anonyme oplysninger i listen.

17 Listen skal opbevares i 40 år. Er der udstedt certifikat i henhold til koden om sikker skibsdrift skal listen opbevares hos den, som certifikatet er udstedt til. Ved rederiophør eller bortfald af certifikatet i henhold til koden om sikker skibsdrift skal listen sendes til Søfartsstyrelsen.

18 Rederen skal sikre, at arbejdstagerne, der efter regel 4 vurderes at kunne være udsat for risiko for påvirkning fra kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, før ansættelsen og herefter mindst én gang hvert 3. år har adgang til at få foretaget en arbejdsmedicinsk undersøgelse. Undersøgelsen skal foretages efter bestemmelserne i kapitel IX i afsnit A om arbejdsmedicinske undersøgelser.

19 I det omfang, det fremgår af bilag 1 samt af bestemmelsen i regel 5, stk. 2, skal arbejdstagerne have adgang til at få foretaget arbejdsmedicinske undersøgelser.

20 I det omfang, det fremgår af bilag 1, skal kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, inden de tages i anvendelse på skibet, være forsynet med mærkning efter reglerne i bilag 3.

21 Ved transport som last af kræftfremkaldende stoffer og materialer eller mutagener må arbejdet hermed kun udføres af personer, der har gennemgået en særlig uddannelse, som er godkendt af Søfartsstyrelsen.

Regel 7 Anvendelsesbegrænsninger og meddelelse

1 I det omfang, det fremgår af bilag 1, er anvendelse af kræftfremkaldende stoffer eller mutagener ikke tilladt.

2 I det omfang, det fremgår af bilag 1 samt af bestemmelsen i regel 5, stk. 2, skal ethvert uheld, der kan medføre risiko for, at personer udsættes for sundhedsfare ved påvirkninger fra kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, meddeles Søfartsstyrelsen.

3 Meddelelsen skal omfatte beskrivelse af uheldet, herunder navnene på de pågældende kræftfremkaldende stoffer eller mutagener, samt oplysninger om udslippets skønnede mængde.

4 Meddelelsen skal omfatte en angivelse af den mulige årsag til uheldet samt en redegørelse for, hvordan lignende uheld kan imødegås for fremtiden.

Regel 8 Asbest

For asbest gælder de særlige detaljerede bestemmelser i bilag 2 ud over de foregående bestemmelser.

BILAG 1

Kræftfremkaldende stoffer og materialer samt mutagener

Bilag 1 består af to afsnit: Afsnit A og afsnit B.

Afsnit A indeholder en specifik opregning af stoffer og materialer.

Afsnit B indeholder en henvisning til Miljøministeriets liste over farlige stoffer.

Et stof vil kunne være omfattet af regel 1-8 i kraft af både afsnit A og afsnit B. Hvis dette er tilfældet, er det de særlige krav ifølge afsnit A, der gælder. Såfremt stoffet allerede er optaget i afsnit A med særlige bestemmelser eller med en anden procentangivelse, skal disse følges.

Afsnit A

Kolonnen »UN.nr.« angiver stoffets eller materialets UN.nr., som anvendes ved transport. Stoffer med * findes i Mehrblätter Gefährliche Arbeitsstoffe (1998), øvrige i Hommel Handbuch der gefährlichen Güten (2005).

Det skal understreges, at det ikke er muligt at gå »modsat« ind i ovenstående; sådan at forstå at f.eks. UN 2810 ikke kun er »1-Vinyl-2-pyrrolidon« og dermed kræftfremkaldende. Flere af ovenstående UN numre dækker også over mange stoffer, som ikke er kræftfremkaldende.

Kolonnen »CAS.nr.« angiver et stofs identifikationsnummer i Chemical Abstract Service. Kolonnen »stof« angiver stofferne på nedenstående liste. I kolonnen »stof« forekommer også materialer samt stoffer, der afgives ved en arbejdsproces.

Kolonnen »procentindhold i materialer« fastsætter den procent af stoffet, et materiale skal indeholde, for at materialet omfattes af denne tekniske forskrift.

Kolonnen »særlige bestemmelser« henviser til regel 5-8 i bestemmelserne, som ud over bestemmelsernes regel 2-4 gælder for arbejde med det pågældende stof eller materiale.

I kolonnen »uddybende bemærkninger og begrænsninger« præciseres det, i hvilket omfang de angivne særlige bestemmelser skal finde anvendelse på stoffet/materialet. Endvidere fastsættes eventuelle begrænsninger i den tekniske forskrifts anvendelse på stoffet/materialet.

| foran et stof betyder, at der er ændringer i forhold til det tidligere bilag 1.

Se bilag for tabel

Afsnit B

Miljøministeriets bestemmelser om klassificering, emballering og mærkning af farlige kemiske stoffer fastsættes i en bekendtgørelse, der løbende revideres i overensstemmelse med ændringerne i Rådets direktiv 67/548/EØF om klassificering, emballering og etikettering af farlige stoffer.

Endvidere udgives Miljøministeriets liste over farlige stoffer i en bekendtgørelse, der ligeledes revideres løbende i overensstemmelse med nævnte direktiv. Henvisningen i afsnit B til klassificeringsreglerne og til listen over farlige stoffer gælder de til enhver tid gældende bekendtgørelser heraf.

Stof

Stoffer, der opfylder kriterierne for klassificering som kræftfremkaldende kategori 1 og 2 (Carc 1 og Carc 2) eller som mutagene kategori 1 og 2 (Mut 1 og Mut 2) efter Miljøministeriets regler for klassificering.

Stoffer, der er klassificeret som kræftfremkaldende kategori 3 (Carc 3) på Miljøministeriets liste over farlige stoffer.

Procentindhold i materialer

0,1

1

Særlige bestemmelser

Uddybende bemærkninger og begrænsninger

Såfremt stoffet allerede er opført i bilag 1, afsnit A med særlige bestemmelser eller med en anden procentangivelse, skal disse følges.

Såfremt stoffet allerede er opført i bilag 1, afsnit A med særlige bestemmelser eller med en anden procentangivelse skal disse følges.

BILAG 2

Særlige bestemmelser for asbest

Anvendelsesområde og definitioner

1 I dette bilag fastsættes regler for anvendelse og bortskaffelse af asbest eller asbestholdige materialer, ethvert arbejde hermed samt ethvert arbejde i øvrigt, der er forbundet med fare for påvirkninger fra støv fra asbest eller asbestholdige materialer på skibe.

Der fastsættes desuden regler for import af skibe med asbest samt import af udstyr, der indeholder asbest til brug om bord i skibe.

eglerne omfatter ikke forhold, som omfattes af arbejdsmiljøloven.

2 Ved asbest forstås følgende silikater med fiber struktur:

1) Actinolit, CAS-nr. 77536-66-4.

2) Asbestgrunerit (amosit), CAS-nr. 12172-73-5.

3) Anthophyllit, CAS-nr. 77536-67-5.

4) Chrysotil, CAS-nr. 12001-29-5.

5) Crocidolit, CAS-nr. 12001-28-4.

6) Tremolit, CAS-nr. 77536-68-6.

Forbud

3.1 Det er forbudt at importere, herunder at indkøbe skibe indeholdende asbest samt at anvende eller arbejde med asbest eller asbestholdige materialer under enhver form, jf. dog pkt. 3.2.

3.2 Nedtagningsarbejde samt arbejde med reparation og vedligeholdelse af skibe eller dele heraf samt tekniske hjælpemidler, hvortil der er anvendt asbestholdige materialer, er tilladt.

Almindelige bestemmelser

4.1 Arbejdet skal tilrettelægges og udføres på en sådan måde, at det i videst muligt omfang sikres, at personer på arbejdspladsen og i omgivelserne ikke udsættes for eller kan blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdige materialer. Antallet af personer, der udsættes for eller kan blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdige materialer skal begrænses til et minimum jf. regel 6.7.

4.2 Værktøj, der frembringer asbestholdigt støv, må kun undtagelsesvis anvendes. I disse tilfælde skal værktøjet være forsynet med effektiv udsugning.

4.3 Højtryksspuling af asbestholdige materialer er forbudt.

5.1 Arbejdet med asbest eller asbestholdige materialer må ikke finde sted, medmindre luftforureningen i indåndingszonen er søgt fjernet, normalt ved hjælp af mekanisk ventilation.

5.2 Hvis det undtagelsesvis ikke er muligt at fjerne luftforureningen efter pkt. 5.1, skal egnet åndedrætsværn anvendes i overensstemmelse med bestemmelserne pkt. 11-14.

6 Arbejdstagerne skal ved ansættelsen have grundig information om de sundhedsmæssige risici, der er forbundet med arbejdet. Herunder nødvendigheden af at undlade at ryge. Forinden arbejdet udføres, skal arbejdstagerne instrueres omhyggeligt i, hvorledes dette kan udføres på farefri måde, herunder om hvilke tekniske hjælpemidler og personlige værnemidler der skal anvendes, og om reglerne for bortskaffelse af asbestaffald, herunder bortskaffelse af emballage. Arbejdstagerne skal endvidere informeres om gældende grænseværdier og om nødvendigheden af, at der foretages kontrolmåling af luften.

7 I arbejdspladsvurderingen efter regel 4 skal der for hvert arbejdsområde, hvor der er risiko for at blive udsat for støv fra asbestholdigt materiale, tages stilling til hvordan og i hvilket omfang de ansatte kan blive udsat for dette støv. Denne vurdering skal revideres, når der opstår tvivl, om den er korrekt, eller når der sker en materiel ændring af arbejdsforholdene.

8 Ved arbejde, som kun medfører risiko for kortvarige og lave påvirkninger fra asbest, og hvor påvirkningen vurderes klart at ligge under grænseværdien for asbest i luften finder pkt. 17.2 og 25-26ikke anvendelse for følgende arbejde:

8.1 Kortvarige, ikke-kontinuerlige vedligeholdelsesopgaver, hvor der kun arbejdes med asbestmateriale, der ikke er letsmuldrende.

8.2 Arbejde med fjernelse af ubeskadiget asbestmaterialer uden at materialerne ødelægges, og hvor asbestfibrene er bundet tæt sammen i en matrice.

8.3 Arbejde med indkapsling og indpakning af asbestholdigt materiale, som er i god stand.

8.4 Arbejde med overvågning og kontrol af luften samt indsamling af prøver for at fastslå, om et givet materiale indeholder asbest.

9.1 Hvis der udføres støvende arbejde med asbest eller asbestholdigt materiale, gælder regel 6.9-6.11.

9.2 Ved ikke-støvende arbejde med asbest eller asbestholdigt materiale skal der i umiddelbar nærhed af arbejdsstedet være adgang til lokaler til opbevaring af personlige værnemidler adskilt fra dagligdagstøj samt håndvask med varmt og koldt vand. Der skal herudover være adgang til bruserum med varmt og koldt vand.

9.3 Der skal være adgang til messe, der ikke må anvendes til arbejdsmæssige formål.

10 På arbejdssteder, hvor der kan være risiko for påvirkning fra asbest eller asbestholdige materialer, skal lokaler og udstyr kunne rengøres og vedligeholdes effektivt. Rengøring og vedligeholdelse skal kunne ske sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og skal foretages regelmæssigt og så ofte, at der ikke opstår risiko for støvforurening, såvel under arbejdet som efter dets ophør.

Personlige værnemidler, arbejdstidsbegrænsning, afskærmning af arbejdssteder og advarselsskiltning mv.

11.1 Hvor der er risiko for påvirkning fra asbeststøv jf. pkt. 7, skal arbejdstagerne anvende personlige værnemidler i form af støvafvisende arbejdstøj og hovedbeklædning og om nødvendigt anvende åndedrætsværn, hvis luftforureningen ikke er fjernet i henhold til pkt. 5.1

11.2 Alle arbejdstagere skal have udleveret en egnet filtrerende åndedrætsværn (støvmaske), uanset at luftforureningen er søgt fjernet i henhold til pkt. 5.1.

12.1 Personlige værnemidler skal skiftes hyppigt. Personlige værnemidler må ikke bæres uden for det sted, hvor arbejdet med asbest foregår. Før arbejdstøjet tages af, skal det rengøres for støv.

13.1 Når der under arbejdet anvendes personlige værnemidler, skal disse efter brugen kontrolleres og rengøres og anbringes på et nærmere angivet sted.

13.2 Når personlige værnemidler kasseres, skal det samles i støvtæt emballage og bortskaffes som asbestholdigt affald, jf. pkt. 23 .

13.3 Personlige værnemidler skal vaskes adskilt fra andet tøj. Det skal ved transport til vask være pakket i støvtæt emballage, der er tydelig påmærket, at indholdet kan afgive asbestholdigt støv.

14.1 Hvis anvendelsen af personlige værnemidler medfører fysiske eller psykiske belastninger som følge af arbejdets art, temperaturforhold eller lignende, skal beskæftigelsen ved det omhandlede arbejde begrænses, f.eks. ved særlige hvilepauser under arbejdet.

14.2 Arbejdet med åndedrætsværn med luftforsyning må for den enkelte arbejdstager ikke overstige 6 timer pr. dag.

14.3 Ved nedtagningsarbejde må arbejde med luftforsynet åndedrætsværn ikke overstige 4 timer pr. dag. Der skal holdes passende hvilepauser senest efter 2 timers uafbrudt arbejde.

14.4 Arbejdet med filtrerende åndedrætsværn (støvmaske) må for den enkelte arbejdstager ikke overstige 3 timer pr. dag.

14.5 Hvis der for den enkelte arbejdstager forekommer arbejde af forskellig art inden for samme arbejdsdag, jf. pkt. 14.2-14.4, skal den tid, den ansatte må arbejde med de beskrevne åndedrætsværn, nedsættes forholdsmæssigt.

15.1 På arbejdsstedet må andre personer end dem, der udfører arbejdet med asbest eller asbestholdige materialer eller nødvendigt arbejde i forbindelse hermed, ikke opholde sig så nær arbejdet, at de udsættes for sundhedsfarlig påvirkning.

15.2 Ved nedtagningsarbejder, hvor støv fra asbest forekommer i væsentlig omfang, skal det pågældende arbejdssted afskærmes fra omgivelserne ved hjælp af et telt eller lignende, der er uigennemtrængeligt for støv. Adgang til teltet skal ske gennem en luftsluse, og ventilationen af teltet skal foretages således, at et undertryk hindrer spredning af støv til andre områder.

15.3 Bestemmelserne i regel 6, stk. 5–7 gælder for arbejdet med asbest. Der opsættes advarselsskilte samt supplerende skilt med teksten »PAS PÅ. ASBESTARBEJDE. INGEN ADGANG FOR UVEDKOMMENDE«. Der henvises til kapitel VIII om sikkerhedsskiltning og anden form for signalgivning.

Nedtagnings-, reparations-, og vedligeholdelsesarbejde. Anmeldelse.

16 Dette afsnit gælder for nedtagningsarbejde på samt arbejde med reparation og vedligeholdelse af skibe eller dele heraf. Reglerne i dette afsnit omfatter tillige rengøringsarbejde i forbindelse med nævnte arbejder.

17.1 Nedtagning af asbestholdigt materiale i skibe, hvor dette materiale har været anvendt som isolering mod varme, kulde, støj, fugt og brand, skal før arbejdet påbegyndes, meddeles til Søfartsstyrelsen. Forpligtigelsen påhviler arbejdsgivere, redere og skibsførere.

17.2 Andet arbejde omfattet af denne bekendtgørelse og som af arbejdsgiveren vurderes ikke kun at kunne indebære kortvarige og lave påvirkninger fra asbest, jf. pkt. 8, skal ligeledes meddeles til Søfartsstyrelsen.

17.3 Meddelelsen skal ske i elektronisk form eller i papirform og skal indeholde følgende oplysninger:

17.3.1) Rederiets navn og adresse.

17.3.2) Skibets navn, kendingsbogstaver og kontrolnummer.

17.3.3) Arbejdets forventede begyndelsestidspunkt og sluttidspunkt.

17.3.4) Beskrivelse af arbejdets omfang.

17.3.5) Beskrivelse af anvendte arbejdsmetoder.

17.3.6) Antal personer beskæftiget med arbejdet, herunder oplysninger om uddannelse i nedtagning af asbestholdigt materiale.

17.3.7) Kortfattet beskrivelse af sikkerhedsforanstaltninger, herunder personlige værnemidler.

17.3.8) Beskrivelse af rengøringsarbejde, herunder hvem der udfører dette.

17.3.9) Angivelse af asbesttype (hvis kendt).

17.3.10) Meddelelsen skal indeholde rederiets underskrift. Er der udstedt certifikat i henhold til koden om sikker skibsdrift til en anden, skal meddelelsen være underskrevet af certifikatindehaveren..

17.4 Arbejdet skal på ny meddeles til Søfartsstyrelsen, når ændringer af arbejdsvilkårene kan medføre væsentlig forøget påvirkning af støv fra asbest eller asbestholdige materialer.

18.1 Forinden udførelsen af arbejde med nedtagning eller fjernelse af asbest skal rederiet på forlangende af Søfartsstyrelsen kunne godtgøre, at virksomheden er kvalificeret til at påtage sig et sådant arbejde, jf. herved kravene om uddannelse m. v. af ansatte i pkt. 19.1 og 19.2

18.2 Inden et nedtagnings- eller vedligeholdelsesarbejde påbegyndes skal rederen eller skibsføreren indhente de nødvendige oplysninger herom for at fastslå, om der i pågældende materialer findes asbest. Hvis der er den mindste mistanke om asbestforekomst i et materiale skal arbejdet tilrettelægges og udføres efter reglerne i dette bilag.

18.3 Inden et nedtagningsarbejde påbegyndes, skal der udarbejdes en arbejdsplan, der kan sikre, at arbejdet, herunder rengøringsarbejdet, udføres i overensstemmelse med reglerne i denne forskrift.

18.4 Planen skal angive, hvilke foranstaltninger der er nødvendige for arbejdstagernes sikkerhed og sundhed om bord. Navnlig skal angives, hvorledes asbest eller asbestholdige materialer i rimeligt omfang skal fjernes, inden nedtagningsteknikken bringes i anvendelse, og hvilke personlige værnemidler der skal stilles til rådighed for arbejdstagerne.

Uddannelse

19.1 Personer, beskæftiget med nedtagningsarbejde, nævnt i pkt. 17.1, skal have gennemgået en særlig uddannelse, godkendt af Søfartsstyrelsen.

19.2 Ansatte beskæftiget enten med udendørs arbejde, som nævnt i pkt. 17.1 eller med andet arbejde, end det nævnte i 17.1, og som bliver eller kan blive udsat for påvirkning fra støv fra asbest, skal gennemgå relevant oplærings- og instruktionsforløb m.h.t. forebyggende og sikkerhed, især f.s.v.a.:

19.2.1) asbests egenskaber og virkninger for sundheden, herunder også de synergistiske virkninger af rygning,

19.2.2) produkttyper eller materialer, der kan formodes at indeholde asbest,

19.2.3) aktiviteter, der kan medføre asbesteksponering, og betydningen af forebyggende kontrolforanstaltninger for at formindske eksponeringen,

19.2.4) sikre arbejdsmetoder, kontrol og personlige værnemidler,

19.2.5) formålet med og det rette valg af åndedrætsværn samt hermed forbundne begrænsninger og rigtig anvendelse,

19.2.6) nødforanstaltninger,

19.2.7) procedurer for dekontaminering,

19.2.8) bortskaffelse af affald og

19.2.9) krav om helbredskontrol.

19.3 Uddannelsen og oplæringen i henhold til pkt. 19.2 skal af arbejdsgiveren udbydes regelmæssigt og uden udgift for de ansatte.

Måling

20.1 Regel 6 stk. 13 og 14 gælder for arbejde med asbest. Afhængig af den særlige arbejdspladsvurdering i henhold til pkt. 7 og for at sikre at grænseværdien for asbest overholdes, skal der regelmæssigt foretages asbeststøvmålinger. Prøveudtagningen skal opfylde følgende krav:

20.1.1) Prøveudtagningen skal foretages af personale med de nødvendige kvalifikationer. Den efterfølgende analyse af prøverne skal foretages af akkrediterede laboratorier.

20.1.2) Prøveudtagningen skal være af en sådan varighed, at der kan konstateres en påvirkning, som efter at være blevet tidsmæssigt vægtet enten ved måling eller beregning er repræsentativ for en referenceperiode på otte timer (ét skift).

20.1.3) Optællingen af fibre skal så vidt muligt udføres ved hjælp af fasekontrast-mikroskop (PCM) i overensstemmelse med den metode som WHO (Verdenssundhedsorganisationen) anbefalede i 1997 (ISBN 92 4 154496 1), eller efter en anden metode, der giver tilsvarende resultater. Ved måling af asbest i luften tages kun fibre, der er længere end fem mikrometer og tyndere end tre mikrometer, og hvor forholdet længde/tykkelse er større end 3:1, i betragtning.

20.2 Målingerne skal tilrettelægges efter høring af sikkerhedsorganisationen, eller hvis en sådan ikke skal oprettes på skibet, efter høring af en anden repræsentant for arbejdstagerne.

20.3 Rederen eller i hans sted skibsføreren skal udlevere en kopi af prøveresultatet m.v. til sikkerhedsorganisationen, eller hvis en sådan ikke skal oprettes på skibet, en anden repræsentant for de ansatte. Rederen eller i hans sted skibsføreren skal i samarbejde med sikkerhedsorganisationen eller medarbejderrepræsentanten vurdere resultaterne.

21.1 Såfremt asbeststøvmålingerne viser, at gældende grænseværdier overskrides, skal årsagen til overskridelsen påvises. Der skal hurtigst muligt træffes foranstaltninger til afhjælpning af situationen og foretages en ny asbestmåling til kontrol af foranstaltningernes effektivitet.

21.2 Arbejdet i det berørte område må kun fortsætte, hvis der træffes egnede foranstaltninger til beskyttelse af de pågældende.

22 Arbejdstagerne og sikkerhedsorganisationen, eller hvis en sådan ikke skal oprettes, andre repræsentanter for arbejdstagerne, skal snarest muligt underrettes, hvis grænseværdien for asbest overskrides. Rederen eller i hans sted skibsføreren skal endvidere orientere om årsagen hertil. Rederen eller i hans sted skibsføreren skal høre arbejdstagerne eller deres repræsentanter om de foranstaltninger, der skal træffes i den forbindelse. I hastende tilfælde kan rederen eller i hans sted skibsføreren underrette dem om hvilke foranstaltninger, der er truffet.

Særlige regler for asbestaffald

23 Asbeststøv samt støvende asbestholdigt affald, filtre og lignende skal i befugtet tilstand opbevares og bortskaffes i lukket tæt emballage, der mærkes med oplysning om, at den indeholder asbest. Asbestholdigt affald, der kan støve, skal under opbevaring og transport være befugtet og overdækket, så afgivelse af støv til omgivelserne hindres.

24 Bortskaffelse skal i øvrigt ske efter Miljøministeriets gældende regler, om affald.

Helbredsundersøgelser og registrering af asbesteksponerede

25.1 Regel 6, stk. 15-19 gælder ved arbejde med asbest eller asbestholdigt materiale. Helbredsundersøgelserne skal foretages mindst én gang hvert 3. år efter følgende praktiske retningslinier, hvor det kan fastslås, at udsættelse for frie asbestfibre kan fremkalde følgende lidelser: Asbestose, Mesotheliom, lungekræft, mave- og tarmkræft.

25.2 Lægen skal have kendskab til de forhold eller særlige omstændigheder, hvorunder den enkelte arbejdstager er blevet udsat for asbest.

25.3 Helbredsundersøgelser af arbejdstagere gennemføres i overensstemmelse med arbejdsmedicinske principper og praksis og bør i det mindste omfatte følgende:

25.3.1) udarbejdelse af en journal vedrørende arbejdstagerens helbred,

25.3.2) personlig samtale,

25.3.3) almindelig klinisk undersøgelse og især af thorax,

25.3.4) undersøgelse af åndedrætsfunktionen (spirometer og flow-volumenkurve). Lægen træffer afgørelse om yderligere undersøgelser, såsom undersøgelser af ekspektoratets cytologi, en røntgenundersøgelse af thorax eller tomografi, på baggrund af den nyeste arbejdsmedicinske viden.

26 Den ajourførte liste jf. regel 6 stk.15 skal angive arten og varigheden af den enkeltes arbejde samt den påvirkning af asbest, der er forbundet hermed. Søfartsstyrelsen og den undersøgende læge har adgang til den ajourførte liste. De ansatte har adgang til de oplysninger, der for deres egen person er indført i protokollen. De ansatte og deres repræsentanter inden for virksomheden eller anlægget har adgang til de kollektive og anonyme oplysninger i protokollen.

Overgangsbestemmelser

27.1 Asbest og asbestholdige materialer, der lovligt kunne importeres og anvendes inden 1. januar 2005, kan fortsat anvendes, indtil materialet har nået slutningen af sin levetid eller bortskaffes

BILAG 3

Bestemmelser om mærkning

Disse bestemmelser gælder for mærkning af affald (regel 2, stk. 6), brugte personlige værnemidler (regel 3, stk. 11, nr. 3) og særlige stoffer (regel 6, stk. 20).

1. Mærkningsforpligtelse og udformning af etiket

I det omfang stofferne eller materialerne ikke allerede er mærket med hensyn til kræftfare i henhold til Miljøministeriets regler om mærkning, skal emballagen på de pågældende stoffer/materialer være forsynet med en etiket med følgende tekst: »Indeholder et stof, der er omfattet af dansk arbejdsmiljøregulering med hensyn til kræftrisiko«.

a) Etiketten skal være mindst 2,5 cm høj og 5 cm bred.

b) Etikettens bredde skal som minimum være 2 gange højden.

c) Bogstaverne i sort på gul bund.

2. Etikettens anbringelse

Etiketten skal anbringes synligt på hver enkelt af de enheder, der indeholder stoffet eller materialet, medmindre mærkning ikke på rimelig vis kan finde sted, f.eks. på grund af begrænsede dimensioner, almindelig uegnethed eller visse tekniske vanskeligheder.

Afsnit D Åndemiddelluft

Regel 1 Anvendelsesområde

1 Bestemmelserne i dette afsnit finder anvendelse på åndemiddelluft, der bruges ved arbejde om bord i skibe. Undtaget er dog åndemiddelluft anvendt til dykning.

2 Det påhviler redere, skibsførere, arbejdsledere og øvrige personer, der arbejder om bord.

Regel 2 Definition

1 I dette afsnit forstås ved åndemiddelluft, den luft en person indånder ved anvendelse af et luftforsynet åndedrætsværn.

Regel 3 Åndemiddellufts renhed

1 Sammensætningen af åndemiddelluft anvendt ved atmosfæretryk må ikke overstige nedennævnte værdier:

– 500 ppm carbondioxid (CO2) eller maksimalt den carbondioxid, der forekommer i den omgivne friske luft,

– 10 ppm carbonmonooxid (CO),

– 0,5 ppm nitrøse gasser (NO+NO2),

– 0,3 mg/m3 oliepartikler

– 500 mg/m3 vand (H20)

2 Forurening fra plast og nedbrydningprodukter af plastmaterialer, støv og andre faste partikler og mikroorganismer samt nedbrydnings- og affaldsprodukter fra disse skal undgås.

Regel 4 Kvaliteten af åndemiddelluft

1 Temperaturen på åndemiddelluft ved det luftforsynede åndedrætsværn bør ligge mellem 15ºC og 25ºC eller så vidt muligt svarende til den temperatur, som omgivelserne har.

2 Luftindtag til kompressorer, der anvendes til fremstilling af åndemiddelluft, skal være således placeret, at det er fri for forurening af f.eks. røg, udstødsningsgasser eller skadelige dampe/aerosoler.

3 Tilførsel af åndemiddelluft skal ske uden variationer i kvaliteten med hensyn til indhold og temperatur. Der skal være sikkerhed for forsyning, og at åndemidlet er egnet til indånding fra fordelingssystemet ved selve udtaget.

4 Hvis anvendelsen af luftforsynet åndedrætsværn medfører fysiske eller psykiske belastninger som følge af arbejdets art, temperaturforhold eller lignende, skal beskæftigelsen med det pågældende arbejde begrænses, f.eks. ved særlige hvilepauser i det daglige arbejde og indtagelse af nødvendig væske. Arbejdet med luftforsynet åndedrætsværn må for den enkelte person ikke overstige 6 timer pr. dag, for unge under 18 år dog 4 timer.

5 Der skal mindst en gang årligt udføres en luftanalyse ved det fjerneste udtagssted for åndemiddelluft. Kopi af analyseresultaterne skal opbevares om bord og være tilgængelig for de ombordværende personer. Analysen skal mindst omfatte stofferne som nævnt i regel 3, stk. 1.

FMA
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 56 00
fma@fma.fo

 

FAS
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 15 00
fas@fma.fo

Melda til tíðindabræv