Vælkomin til Regluportalin

Slag: Fráboðan
 

Regel 1

Anvendelsesområde

Regel 2

Definitioner

Regel 3

Klasser af passagerskibe i færøske havområder

Regel 4

Regelværkets krav

Regel 5

Ombygninger

Regel 6

Oplysninger og tegningsmateriale

Regel 7

Supplerende og tilsvarende sikkerhedskrav samt undtagelser og sikkerhedsforanstaltninger for klasser af skibe

Regel 8

Dispensationer og ækvivalenser for individuelle skibe

Regel 9

Syn

Regel 10

Certifikater

Regel 10-1

Opretholdelse af tilstanden efter syn

Regel 11

Bilagsmappe

Regel 12

Almindelig sikkerhed

Dette kapitel er udformet på baggrund af artiklerne og bilag I, kapitel I i Rådets direktiv 2009/45/EF om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe, som ændret ved Kommissionens direktiv 2010/36/EU. Direktivet henvender sig til medlemsstaterne, mens dette regelværk først og fremmest henvender sig til borgerne. En række bestemmelser vedrørende medlemsstaternes forpligtelser fremgår derfor kun af direktivets artikler, der er gengivet i kapitel XXX, mens bestemmelser vedrørende borgernes forpligtelser også fremgår af dette kapitel. Tekst fra direktivets artikler kan i dette kapitel være bearbejdet med henblik på at gøre den lettere tilgængelig. I så fald har den status af en vejledning og er derfor trykt i kursiv. Tekst, der uændret gengiver tekst fra direktivets artikler eller tekst fra direktivets bilag I, er ikke trykt i kursiv.

Regel 1 Anvendelsesområde

1Regelværket finder anvendelse på passagerskibe og højhastighedspassagerfartøjer, når de er i indenrigsfart, uanset hvilket flag de fører.

2Regelværket finder ikke anvendelse på:

2.1 Passagerskibe, som er:

∙  krigsskibe og troppetransportskibe,
∙  skibe, der ikke fremdrives ved mekaniske midler,
∙  træskibe af primitiv konstruktion,
∙  originale og kopierede historiske passagerskibe, der er konstrueret før 1965 og fortrinsvis er bygget af de oprindelige materialer,
∙  fritidsfartøjer, medmindre de er eller bliver bemandet og befordrer mere end 12 passagerer i erhvervsmæssigt øjemed,
∙  skibe med en længde under 24 m, der udelukkende er i fart i havneområder.

2.2Højhastighedspassagerfartøjer, som er:

∙  krigsskibe og troppetransportskibe,
∙  fritidsfartøjer, medmindre de er eller bliver bemandet og befordrer mere end 12 passagerer i erhvervsmæssigt øjemed,

3skibe med en længde under 24 m, der udelukkende er i fart i havneområder.

Regel 2 Definitioner

Ved anvendelsen af regelværket gælder, medmindre andet udtrykkeligt er bestemt, følgende definitioner:

1 "Internationale konventioner": den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv på søen af 1974, i det følgende benævnt SOLAS-konventionen af 1974, og den internationale konvention om lastelinjer af 1966, med protokoller og ændringer, i den gældende affattelse.

2 "Regler for intakt stabilitet": Code on Intact Stability for all types of ships covered by IMO Instruments, som er indeholdt i IMO-forsamlingens resolution A.749(18) af 4. november 1993 i den gældende affattelse.

3"Kode for højhastighedsfartøjer": den internationale kode for sikkerhed i højhastighedsfartøjer, som er indeholdt i IMO's resolution MSC.36(63) af 20. maj 1994, eller den internationale kode for sikkerhed i højhastighedsfartøjer af 2000 (HSC-koden 2000), som er indeholdt i IMO's resolution MSC.97(73) af december 2000, i den gældende affattelse.

4 "GMDSS": det globale maritime nød- og sikkerhedssystem som omhandlet i kapitel IV i SOLAS-konventionen af 1974, i den gældende affattelse.

5 "Passagerskib": et skib, som befordrer flere end 12 passagerer.

6 "Ro-ro-passagerskib": et skib, som befordrer flere end tolv passagerer med ro-ro-lastrum eller speciallastrum som defineret i regel II-2/A/2.

7"Højhastighedspassagerfartøj": et fartøj som defineret i kapitel X, regel 1, i SOLAS-konventionen af 1974 i den gældende affattelse, og som befordrer flere end 12 passagerer. Passagerskibe i indenrigsfart i havområder af klasse B, C og D anses ikke for højhastighedspassagerfartøjer, hvis deres deplacement ved konstruktionsvandlinjen er under 500 m3, og deres største hastighed som defineret i punkt 1.4.30 i 1994-koden for højhastighedsfartøjer, og i punkt 1.4.37 i 2000-koden for højhastighedsfartøjer er mindre end 20 knob.

8 "Nyt skib": et skib, hvis køl er lagt, eller som befinder sig på et tilsvarende konstruktionsstadium den 1. juli 1998 eller senere. Et tilsvarende konstruktionsstadium betyder det stadium, hvor:

∙  konstruktion, der kan identificeres med et bestemt skib/fartøj, er påbegyndt, og
∙  samling af dette skib/fartøj er påbegyndt og udgør ikke under 50 tons eller, hvis det er mindre, mindst 1% af den anslåede samlede skrogvægt.

9 "Eksisterende skib": et skib, der ikke er et nyt skib.

10 "Alder": skibets alder udtrykt i antal år efter leveringsdatoen.

11 "Passager": enhver person, bortset fra

∙  skibsføreren og besætningsmedlemmerne eller andre personer, der er forhyret eller beskæftiget i en hvilken som helst egenskab om bord på et skib, og
∙  børn under 1 år.

12 "Bevægelseshæmmede personer": enhver, som har særlige vanskeligheder i forbindelse med benyttelsen af offentlige transportmidler, herunder ældre, handicappede, personer med nedsatte sensoriske evner samt kørestolsbrugere, gravide og personer, der ledsager mindre børn.

13 "Skibslængde": - medmindre andet udtrykkeligt er angivet - længden fra stævnens forside til rorstammens akse på vandlinjen, dog mindst 96% af den totale længde på en vandlinje ved 85% af den mindste sidehøjde fra kølens overkant målt fra toppen af kølen. Er skibet konstrueret med styrlastighed, skal den vandlinje, hvorpå dette måles, være parallel med konstruktionsvandlinjen.

14 "Bovhøjde": den højde, der er defineret i regel 39 i lastelinjekonventionen af 1966, dvs. den lodrette afstand fra den vandlinje, der svarer til det tildelte sommerfribord og konstruktionstrimmet, til oversiden af det udsatte dæk i borde, målt ved den forreste perpendikulær.

15 "Skib med heldæk": et skib, som har et fuldt dæk, der er udsat for vejrlig og sø, hvis åbninger i den udsatte del alle har faste lukkemidler, og hvor alle åbninger i yderklædningen derunder har fast udstyr, hvormed de mindst kan lukkes vejrtæt. Heldækket kan være et vandtæt dæk eller en tilsvarende struktur bestående af et ikke-vandtæt dæk, der er helt dækket af en vejrtæt struktur af tilstrækkelig styrke til at forblive vejrtæt og udstyret med vejrtætte lukkemidler

16 "Udenrigsfart": en rejse over hav fra en havn i et land til en havn uden for det pågældende land eller omvendt. Rejser mellem Danmark og Færøerne eller mellem Danmark og Grønland eller mellem Færøerne og Grønland anses for udenrigsfart.

17 "Indenrigsfart": en rejse i havområder fra en havn i et land til samme havn eller en anden havn i samme land.

18 "Havområde": et område som defineret i regel 3. Ved anvendelse af bestemmelserne om radiokommunikation gælder dog definitionerne af havområder i regel 2 i kapitel IV i SOLAS-konventionen af 1974.

19 "Havneområde": et område, som ikke er et havområde, og som strækker sig ud til de fjernest beliggende faste anlægsdele, som udgør en integrerende del af havnen, eller til grænser defineret ud fra naturlige geografiske karakteristika, som beskytter en flodmunding eller et lignende afskærmet område. I Danmark og Grønland begrænses havneområder almindeligvis af havnemolerne.

20 "Nødhavn": et naturligt eller kunstigt afskærmet område, hvor et skib eller fartøj i en situation, hvor der er fare for dets sikkerhed, kan søge læ.

21 "Flagstatens administration": de kompetente myndigheder i den stat, hvis flag skibet eller fartøjet har ret til at føre. For danske skibe betyder flagstatens administration Søfartsstyrelsen.

22 "Værtsstat": en medlemsstat fra eller til hvis havne et skib eller fartøj, der fører en anden medlemsstats flag, er i indenrigsfart.

23 "Anerkendt organisation": en organisation, der er anerkendt i overensstemmelse med artikel 4 i Rådets direktiv 2009/15/EF om fælles regler og standarder for organisationer, der udfører inspektion og syn af skibe, og for søfartsmyndighedernes aktiviteter i forbindelse dermed.

24 "En sømil": 1852 meter.

25 "Signifikant bølgehøjde": den gennemsnitlige højde af den største tredjedel af de observerede bølger i et givet tidsrum.

26 "Organisationen" betyder Den internationale Søfartsorganisation (IMO).

Regel 3 Klasser af passagerskibe i færøske havområder

Passagerskibe inddeles i følgende klasser, efter hvilket havområde de er i fart i:

Klasse A:

Havområder inden for Danmarks jurisdiktion

Klasse B:

Den del af havområde A, som ligger inden for linier trukket i en afstand af 5 sømil uden for basislinjerne.1

Klasse C:

Den del af området B, der tillige ligger inden for følgende område:

Vestmannasund imellem linjerne 62°, 9'N og 7°, 5'V
Nólsoyarfjørður imellem linjerne 62° 1´N og 61°, 59´N
Sundalagið og Skálafjørður imellem linjen trukket fra Eystnes til Hvítanes og linjen 62° 18´N samt
Djúpini, Kalsoyarfjørður, Haraldsund og Leirvíksfjørður imellem linjerne 62°, 16´N og 62°, 12'N Kan udvides i perioden 1. maj til 31. august til at omfatte følgende område:

Inden for basislinjerne, begrænset til nord for linjen 61°, 45´N øst for Sandoy, øst for linjen 6°, 45'V i Skopunarfirði, øst for linjen 6°, 59'V í Heystfirði og øst for Mýling på Streymoy.

Klasse D:

Den del af området C, der tillige ligger inden for følgende område:

Vestmannasund imellem linjerne 62°, 9´N og 7°, 5'V og
Sundalagið og Skálafjørður imellem linjen trukket fra Eystnes til Kalbaksnes og linjen 62°, 18´N.

Kan udvides i perioden 1. maj til 31. august til områder:

Nólsoyarfjørður imellem linjerne 62°, 1´N og 61°, 59´N,
Sundalagið og Skálafjørður imellem linjen trukket fra Eystnes til Hvítanes og linjen 62°, 18´N samt
Djúpini, Kalsoyarfjørður, Haraldsund og Leirvíksfjørður imellem linjerne 62°, 16´N og 62°, 12´N.

1Basislinjerne er defineret i § , stk 3 i færøsk lov om erhvervsmæssigt fiskeri, nr. 28 af 10. marts 1994

For højhastighedspassagerfartøjer gælder de kategorier, som er defineret i Kapitel I, regel I .4.10 og I .4.11 i koden for højhastighedspassagerfartøjer.

Søfartsstyrelsen vil for et konkret skib på en given rute kunne tillade en anden klassificering, såfremt detaljerede bølgeundersøgelser, eller en vurdering af skibets muligheder for at søge nødhavn giver belag for det.

click to open picture in new window

Regel 4 Regelværkets krav

Såvel nye som eksisterende passagerskibe og højhastighedspassagerfartøjer, som er i indenrigsfart, skal uanset flag opfylde de relevante sikkerhedsregler, der er fastsat i dette regelværk den 1. juli 1998. Dog er der for bestemmelserne i regel 4.2.4, 4.2.5 og 4.2.7 fastsat senere datoer for eksisterende skibe.

1 For nye passagerskibe gælder følgende:

1.1 Nye passagerskibe i klasse A, B, C og D skal opfylde bestemmelserne i Rådets direktiv 98/18/EF om sikkerhedsregler og -standarder i passagerskibe, som ændret ved Kommissionens direktiv 2002/25/EF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiver 2002/84/EF og 2003/24/EF, Kommissionens direktiv 2003/75/EF, samt Rådets direktiv 2009/45/EF om sikkerhedsregler og -standarder i passagerskibe, som ændret ved Kommissionens direktiv 2010/36/EU.

1.2 Nye passagerskibe i klasse A, B, C og D skal med hensyn til konstruktion og vedligeholdelse af skrog, hoved- og hjælpemaskineri samt elektriske og automatiske anlæg være i overensstemmelse med de standarder, der er specificeret for klassifikationen i reglerne fra en anerkendt organisation eller ækvivalente regler, som en administration anvender i overensstemmelse med, direktiv 2009/15/EFom fælles regler og standarder for organisationer, der udfører inspektion og syn af skibe, og for søfartsmyndighedernes aktiviteter i forbindelse dermed.

1.3 For nye passagerskibe i klasse A, B, C og D gælder det, at navigationsudstyr, som er opregnet i bilag A.1 til direktiv 96/98/EF om udstyr i skibe, og som opfylder nævnte direktivs bestemmelser, anses at opfylde typegodkendelseskravene i SOLAS V/18.1.

1.4 Nye passagerskibe i klasse A skal opfylde samtlige krav i SOLAS konventionen af 1974 i den gældende affattelse. Hvad angår de regler, hvor SOLAS overlader fortolkningen til administrationen, lægger Søfartsstyrelsen den fortolkning, der fremgår af kapitel II-1, II-2 og III, til grund.

1.5 Nye passagerskibe i klasse A, B, C og D skal, når det i hver enkelt regel udtrykkeligt er anført for den pågældende klasse af passagerskibe, opfylde kravene i kapitel II-1, II-2, II-5 og III. Nye skibe i klasse B, C og D med en længde på under 24 meter skal opfylde kravene i regel II-1/B/2 til og med II-1/B/8 og II-1/B/10, medmindre det godtgøres over for Søfartsstyrelsen, at de opfylder regler, der garanterer et tilsvarende sikkerhedsniveau. Idet der er taget hensyn til de specifikke lokale driftsforhold i de havområder, de pågældende skibe må sejle i, kan nye skibe med en længde mindre end 24 m godkendes til sejlads i havområder af klasse D, såfremt de opfylder kravene til lækstabilitet og flydeevne i Søfartsstyrelsens seneste tekniske forskrift om passagerskibe, der udelukkende er i fart i havneområder.

1.6 I nye passagerskibe i klasse A, B, C og D skal skrog, overbygninger, styrkeskotter, dæk og dækshuse være udført af stål eller andet tilsvarende materiale.

1.7 Nye passagerskibe i klasse A, B, C og D skal opfylde bestemmelserne i kapitel II-3, IV, V, VI, VII, IX, XX, XXI, XXIII og XXIV.

2 For eksisterende passagerskibe med en længde på 24 m og derover gælder følgende:

2.1 Eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde på 24 m og derover skal opfylde bestemmelserne i Rådets direktiv 98/18/EF om sikkerhedsregler og -standarder i passagerskibe, som ændret ved Kommissionens direktiv 2002/25/EF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiver 2002/84/EF og 2003/24/EF, Kommissionens direktiv 2003/75/EF samt.Rådets direktiv 2009/45/EU som ændret ved Kommissionens direktiv 2010/36/EU.

2.2 Eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde på 24 m og derover skal med hensyn til konstruktion og vedligeholdelse af skrog, hoved- og hjælpemaskineri samt elektriske og automatiske anlæg være i overensstemmelse med de standarder, der er specificeret for klassifikationen i reglerne fra en anerkendt organisation eller ækvivalente regler, som en administration anvender i overensstemmelse med direktiv 2009/15/EF om fælles regler og standarder for organisationer, der udfører inspektion og syn af skibe, og for søfartsmyndighedernes aktiviteter i forbindelse dermed.

2.3 For eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde på 24 m og derover gælder det, at navigationsudstyr, som er opregnet i bilag A.1 til direktiv 96/98/EF om udstyr i skibe, og som opfylder nævnte direktivs bestemmelser, anses at opfylde typegodkendelseskravene i SOLAS V/18.1.

2.4 Eksisterende passagerskibe i klasse A med en længde på 24 m og derover skal på den dato, der fremgår af nedenstående tabel, opfylde de regler for eksisterende passagerskibe, der fremgår af SOLAS konventionen af 1974 i den gældende affattelse, medmindre der fastsættes tidligere datoer i SOLAS konventionen. Hvad angår de regler, hvor SOLAS overlader fortolkningen til administrationen, lægger Søfartsstyrelsen den fortolkning, der fremgår af kapitel II-1, II-2 og III, til grund.

Køllægningsdato:

Dato for opfyldelse:

Før 1/1-1940

1/7-2006

171-1940 til og med 31/12-1962

1/7-2007

1/1-1963 til og med 31/12-1974

1/7-2008

1/1-1975 til og med 31/12-1984

1/7-2009

1/1-1985 til og med 30/6-1998

1/7-2010

2.5 Eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde på 24 m og derover skal, når det i hver enkelt regel udtrykkeligt er anført for den pågældende klasse af passagerskibe, opfylde kravene i kapitel II-1 og II-2. Bestemmelserne skal opfyldes på den dato, der fremgår af tabellen i regel 4.2.4, medmindre der fastsættes tidligere datoer i kapitel II-1 eller II-2.

2.6 Eksisterende skibe i klasse C og D med en længde på 24 m og derover behøver ikke at opfylde reglerne i kapitel II-1 og II-2, såfremt det godtgøres over for Søfartsstyrelsen, at de opfylder regler, der garanterer et tilsvarende sikkerhedsniveau. Idet der er taget hensyn til de specifikke lokale driftsforhold i de havområder, de pågældende skibe må sejle i, kan eksisterende skibe med hensyn til forhold omfattet af kapitel II-1 og II-2 godkendes til sejlads i havområder af klasse D, såfremt de opfylder bekendtgørelse nr. 173 af 21. maj 1965 om forskrifter for skibes bygning og udstyr m.v. (hovedbekendtgørelsen), afdeling A samt Søfartsstyrelsens tekniske forskrifter nr. 2 af 9. februar 1994 om supplerende krav til intakt stabilitet og vandtæt inddeling m.v. for passagerskibe i indenrigsfart, nr. 5 af 3. august 1995 om ekstra brandsikring af passagerskibe i indenrigsfart og nr. 8 af 12. oktober 1995 om særlige krav til placering, styrke og sikring af porte i yderklædningen samt vejrtætte ramper m.v. på ro-ro-skibe. Endvidere kan de med hensyn til forhold omfattet af kapitel II-1 og II-2 godkendes til sejlads i havområder af klasse C, såfremt de tillige opfylder Skibstilsynets Meddelelser D, kapitel II-1 og II-2.

2.7 I eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde på 24 m eller derover skal skrog, overbygninger, styrkeskotter, dæk og dækshuse være udført af stål eller andet tilsvarende materiale.

2.8 Eksisterende skibe i klasse A, B, C og D med en længde på 24 m og derover skal, når det i hver enkelt regel udtrykkeligt er anført for den pågældende klasse af passagerskibe, opfylde kravene i kapitel III. Bestemmelserne skal opfyldes på den dato, der fremgår af tabellen i regel 4.2.4, medmindre der fastsættes tidligere datoer i kapitel III.

2.9 Når det i kapitel II-1, II-2 og III kræves, at et eksisterende skib med en længde på 24 m og derover skal opfylde en IMO-resolution, behøver skibe, der er bygget inden to år efter datoen for vedtagelsen af den pågældende resolution, ikke at opfylde denne under forudsætning af, at de opfylder den eventuelle tidligere, endnu gældende resolution.

2.10 Eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde på 24 m og derover skal opfylde bestemmelserne i kapitel II-3/28, IV, V, VI, VII, IX, XX, XXI, XXIII og XXIV.

3 For eksisterende passagerskibe med en længde mindre end 24 m gælder følgende:

3.1 Eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde mindre end 24 m skal med hensyn til konstruktion og vedligeholdelse af skrog, hoved- og hjælpemaskineri samt elektriske og automatiske anlæg være i overensstemmelse med de standarder, der er specificeret for klassifikationen i reglerne fra en anerkendt organisation eller ækvivalente regler, som en administration anvender i overensstemmelse med artikel 11, i direktiv 2009/15/EF om fælles regler og standarder for organisationer, der udfører inspektion og syn af skibe, og for søfartsmyndighedernes aktiviteter i forbindelse dermed.

3.2 I eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde mindre end 24 m og en bruttotonnage på 20 eller derover skal skrog, overbygninger, styrkeskotter, dæk og dækshuse være udført af stål eller andet tilsvarende materiale.

3.3 For eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde mindre end 24 m gælder det, at navigationsudstyr, som er opregnet i bilag A.1 til direktiv 96/98/EF om udstyr i skibe, og som opfylder nævnte direktivs bestemmelser, anses at opfylde typegodkendelseskravene i SOLAS V/18.1 .

3.4 Eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde mindre end 24 m skal være udrustet med en radartransponder (SART) og et bærbart VHF-radioanlæg senest på den dato, der fremgår af tabellen i regel 4.2.4.

3.5 Eksisterende passagerskibe i klasse A, B, C og D med en længde mindre end 24 m skal opfylde bestemmelserne i kapitel II-3/28, IV, V, VI, VII, IX, XX, XXI, XXIII og XXIV.

4 For højhastighedspassagerfartøjer gælder følgende:

4.1 Højhastighedspassagerfartøjer, som er bygget, eller som har undergået større reparationer, ombygninger eller forandringer efter 1. januar 1996, skal opfylde kravene i koden for højhastighedsfartøjer, medmindre kølen var lagt, eller et tilsvarende konstruktionsstadium var nået, senest 4. juni 1998, og aflevering og indsætning i fart skete senest 4. december 1998, og fartøjet fuldt ud opfyldte kravene i DSC-koden indeholdt i IMO resolution A.373(X) af 14. november 1977, som ændret ved Komitéen for Sikkerhed på Søens resolution MSC.37(63) af 19. maj 1994.

4.2 Højhastighedspassagerfartøjer, som er bygget inden 1. januar 1996, og som opfylder kravene i koden for højhastighedsfartøjer, skal fortsat være i drift som certificeret efter denne kode.

4.3 Højhastighedspassagerfartøjer, som er bygget inden 1. januar 1996, og som ikke opfylder kravene i koden for højhastighedsfartøjer, må ikke være i indenrigsfart, medmindre de allerede var i indenrigsfart i Danmark den 4. juni 1998, i hvilket tilfælde de kan få tilladelse til fortsat at være i indenrigsfart i Danmark. Sådanne fartøjer skal opfylde kravene i DSC-koden som ændret.

4.4 Konstruktion og vedligeholdelse af højhastighedspassager-fartøjer og deres udstyr skal være i overensstemmelse med en anerkendt organisations regler for klassifikation af højhastighedsfartøjer eller ækvivalente regler, som en administration anvender i overensstemmelse med artikel 11 i direktiv 2009/15/EFom fælles regler og standarder for organisationer, der udfører inspektion og syn af skibe, og for søfartsmyndighedernes aktiviteter i forbindelse dermed.

4.5 Højhastighedspassagerfartøjer skal opfylde bestemmelserne i kapitel II-3/28, V, VI, VII, IX, XX, XXI, XXIII og XXIV.

Regelværkets krav er på de efterfølgende sider sammenfattet i en række tabeller. For et konkret skib finder man den aktuelle kolonne ved at overveje følgende spørgsmål: Er skibet nyt eller eksisterende? - Hvilken klasse tilhører skibet? - Er skibets længde 24 m eller derover? Regelværkets regler er opført i venstre kolonne, og i den aktuelle kolonne til højre er de regler, der er gældende for det konkrete skib, markeret med et x. Man skal dog være opmærksom på, at gyldigheden af visse regler tillige afhænger af andre parametre, f.eks. om skibet har et ro-ro-lastrum, om det transporterer farligt gods, om det befordrer 400 personer eller derover, om det befordrer højst 36 passagerer, etc.

Krav

 

Nye passagerskibe

Eksisterende passagerskibe

Klasse →

A

B

C

D

A

B

C

D

Længde →
24 m

<

<

<

<

<

<

<

<

Rådets direktiv 98/18/EF

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

x

 

x

 

x

 

Klassifikation

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

I

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

SOLAS/II for nye skibe

x

x

                           

SOLAS/II for eks. skibe

               

x

             

II-1/A

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/A-1/1

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

II-A-1/2

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/A-1/3

   

x

 

x

 

x

                 

II-1/B-1

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/B-2/1 første

x

x

x

x

x

x

x

x

               

II-1/B-2/1 sidste

               

x

 

x

         

II-1/B-2/2 - 7.5

   

x

x

x

x

x

x1)

   

x

         

II-1/B-2/7.6 - 7.9

   

x

x

x

x

x

x1)

               

II-1/B-2/8

   

x

x

x

x

x

x1)

   

x

         

II-1/B-2/8-1

                   

x

         

II-1/B-2/8-2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/8-3

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/B-2/9

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/9

   

x

x

x

x

x

x1)

   

x

         

II-1/B-2/11 - 13.4

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/13.5.1 første

     

x

 

x

 

x

   

x

         

II-1/B-2/13.5.1 sidste

   

x

 

x

 

x

                 

II-1/B-2/13.5.2 første

     

x

 

x

 

x

   

x

         

II-1/B-2/13.5.2 sidste

   

x

 

x

 

x

                 

II-1/B-2/13.5.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/13.5.4 - 13.5.5

   

x

 

x

 

x

                 

II-1/B-2/13.5.6 - 13.6.1

     

x

 

x

 

x

   

x

         

II-1/B-2/13.6.2

                   

x

         

II-1/B-2/13.7.1 - 13.7.3

   

x

 

x

 

x

                 

II-1/B-2/13.7.4 første

   

x

 

x

 

x

                 

II-1/B-2/13.7.4 sidste

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/13.7.5 - 13.8.3

   

x

 

x

 

x

                 

II-1/B-2/13.9.1 - 13.9.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/13.10.1 - 13.11

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/B-2/14 - 15.5

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/15.5.1 - 15.5.6

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/B-2/15.6 - 17

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/17-1.1

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/B-2/17-1.2

                   

x

         

II-1/B-2/17-2

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

x

 

x

 

x

 

II-1/B-2/17-3 - 19

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/20

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

x

 

x

 

x

 

II-1/B-2/21 - 22

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/B-2/23 - 25

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

x

         

II-1/B-3

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

x

         

II-1/C/1.1 - 1.3

   

x

x

x

x

x

x

x

 

x

         

II-1/C/1.4

   

x

x

x

x

                   

II-1/C/1.5

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/C/1.6

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/2 - 3.1.5

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/C/3.1.6 - 3.1.6.2

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/3.1.6.3 - 3.1.6.4

x

x

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/3.2 - 6.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/C/6.4

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/6.5

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/C/6.6 - 6.12

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/7.1

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/C/7.2

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/7.3 første

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/C/7.3 sidste - 7.4

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/8 - 11

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/C/12 - 12.8

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/12.9

   

x

x

x

x

x

                 

II-1/C/13 - 15

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/C/16

x

x

x

x

x

x

x

x

               

II-1/D/1 - 2.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/D/2.4

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/D/3 - 3.6

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/D/3.7

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/D/4 - 5.5.2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/D/5.5.3 - 5.6

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/D/5.7.1

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/D/5.7.2 - 5.10

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/E/1

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/E/2

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/E/3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-1/E/4

   

x

x

x

x

x

x

               

II-1/E/5

   

x

x

x

 

x

     

x

         

II-1/E/6 - 9

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/1.1 - 1.4

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/1.5

                   

x

         

II-2/A/2 - 3.1.1

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/3.1.2 - 3.1.3

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/3.2 - 3.8

   

x

x

x

 

x

     

x

         

II-2/A/3.9

         

x

 

x

               

II-2/A/4.1.1 - 4.1.12

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/4.1.13 - 4.1.15

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/4.1.16 - 4.2.5

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/4.2.6 - 4.2.7

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/4.3.1 - 4.3.2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/4.3.3

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/4.4.1 - 4.4.4

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/4.4.5

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/4.5.1 - 4.5.6

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/4.5.7 -4.5.8

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/5.1 - 5.4

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/5.5 - 5.9

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/5.10 - 5.15

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/6.1 - 6.3

   

x

 

x

 

x

                 

II-2/A/6.4 - 6.5

     

x

 

x

 

x

   

x

         

II-2/A/6.6 - 6.7

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/6.8

   

x

 

x

 

x

     

x

         

II-2/A/7.1 - 7.2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/7.3

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/7.4 - 8.21

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/8.22 - 8.23

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/9.1 - 9.3.4

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/9.3.4.1. - 9.3.4.2

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/9.3.5

x

x

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/10.1 - 10.2.6

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/10.2.6.1

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/10.2.6.2 - 10.2.8

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/10.2.9 - 10.2.11

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/10.2.12 - 10.2.15

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/10.2.16

                   

x

         

II-2/A/10.3 - 10.6

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/11

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/12.1 - 12.8 første

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/12.8 sidste

x

x

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/12.9

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/12.10

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/12.11

x

x

x

x

x

x

x

x

               

II-2/A/12.12

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/A/13 - 16

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/1

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/2.1.1

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/2.1.2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/2.2

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/2.3 - 2.5

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/3.1.1

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/3.1.2 - 3.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/4

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/5 - 6.1.4

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/6.1.5

   

x

 

x

 

x

                 

II-2/B/6.1.6

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/6.1.6a - 6.1.9

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/6.2 - 6.3.1.2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/6.3.1.3 - 6.3.1.4

x

x

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/6.3.2 - 6-1.1

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/6-1.2 - -1.3

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/7.1 - 7.4.1

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/7.4.2 - 7.6

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/7.7 - 7.7.1.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/7.8

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/7.9

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/8 - 8.1.2

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/8.2 første

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/8.2 sidste

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/8.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/9.1.1

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/9.1.2 - 9.1.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/9.1.4 - 9.1.5

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/9.1.6

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/9.1.7 - 9.2.8

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/9.2.9

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/9.2.10

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/10.1 - 10.2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/10.3

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/10.4

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/11

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/12

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/13

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/14.1 - 14.1.5a

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/14.1.5b

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/14.1.6

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/14.2.1.1

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/14.2.1.2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/14.2.2 - 15.4

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/15.5

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/15.6 - 15.7

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/16

                   

x

         

II-2/B/17 første

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/17 sidste - 18

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2 N(1)

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2 N(2)

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2 N(3)

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         
 
 

Nye passagerskibe

Eksisterende passagerskibe

A

B

C

D

A

B

C

D

<

<

<

<

<

<

<

<

II-2/B/14.2.2 - 15.4

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/15.5

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/15.6 - 15.7

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2/B/16

                   

x

         

II-2/B/17 første

   

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2/B/17 sidste - 18

   

x

x

x

x

x

x

               

II-2 N(1)

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2 N(2)

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         

II-2 N(3)

x

x

x

x

x

x

x

x

   

x

         
 
   

Nye passagerskibe

Eksisterende passagerskibe

Krav

Klasse

A

B

C

D

A

B

C

D

Længde
24 m

<

<

<

<

<

<

<

<

II-3/1-27

x

x

x

x

x

x

x

x

               

II-3/ 8

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

II-5/1

x

 

x

 

x

 

x

                 

I 5/2

 

x

 

x

 

x

 

x

               

II-5/3

           

x

x

               

II-5/4

x

x

x

x

x

x

x

x

               

Skibstilsynet D/II

                   

x

         

FSK. nr. 2 af 9/2-1994

                       

x

 

x

 

FSK. nr. 5 af 3/8-1995

                       

x

 

x

 

FSK. nr. 8 af 12/10-1995

                       

x

 

x

 

BEK. nr. 17 /1965, A

                           

x

 

SOLAS/III for nye skibe

x

x

                           

SOLAS/III (for eksist. skibe)

               

x

x

           

III/1 - 3.1 første

   

x

x

x

x

x

x

   

x

 

x

 

x

 

III/3.1 sidste

   

x

x

x

x

x

x

               

III/3.2 - 3.2.3

   

x

x

x

x

x

x

   

x

 

x

 

x

 

III/3.2.4

   

x

x

x

x

x

x

               

III/3.2.5 - 5.6

   

x

x

x

x

x

x

   

x

 

x

 

x

 

III/5.7 - 5.8

   

x

x

x

x

x

x

               

III/5-1.1 - 5-1.2

   

x

x

x

x

x

x

   

x

 

x

 

x

 

III/5-1.3 - 5-1.4

   

x

x

           

x

         

III/5-1.5 - 9.1

   

x

x

x

x

x

x

   

x

 

x

 

x

 

III/9.1.1

                   

x

 

x

 

x

 

III/9.1.2

   

x

x

x

x

x

x

               

III/9.2 første

   

x

x

x

x

x

x

   

x

 

x

 

x

 

III/9.2 sidste

   

x

x

x

x

x

x

               

III/9.3 - 10.5

   

x

x

x

x

x

x

   

x

 

x

 

x

 

III/10.6

   

x

x

x

x

x

x

               

III/11 - 13

   

x

x

x

x

x

x

   

x

 

x

 

x

 

IV - XXIV

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Højhastigheds-passagerfartøjer

Bygget inden 1/1-1996

Bygget 1/1-1996 eller senere og køllagt før 4/6-1998

Køllagt 4/6-1998 eller senere

Opfylder HSC Koden

Nej

Ja

-

-

I drift senest 4/12-1998

-

-

Ja

Nej

-

I drift i DK 4/6-1998

Ja

Nej

-

-

-

-

DSC Koden

x

   

x

   

HSC Koden

 

x

x

 

x

x

II-3/28

x

x

x

x

x

x

V-XXIV

x

x

x

x

x

x

Regel 5 Ombygninger

1 Større reparationer, ombygninger og forandringer samt udrustning i forbindelse hermed skal være i overensstemmelse med kravene for nye skibe i regel 4.1.4 og 4.1.5. En ombygning af et eksisterende skib, som kun har til formål at højne dets overlevelsesevne, anses ikke for en større ombygning.

2 Ved større reparationer, ombygninger og forandringer forstås for eksempel:

Forandringer, som i væsentlig grad ændrer et skibs dimensioner, f.eks. forlængelse ved tilføjelse af et nyt midterstykke.
Forandringer, som i væsentlig grad ændrer et skibs kapacitet med hensyn til passagerbefordring, f.eks. omdannelse af vogndækket til passagerrum.
Forandringer, som i væsentlig grad forøger et skibs levetid, f.eks. renovering af passagerrum på et helt dæk.

Regel 6 Oplysninger og tegningsmateriale m.v.

1 For nye skibe skal følgende oplysninger m.v. indsendes til Søfartsstyrelsen på det tidligst mulige tidspunkt:

Rederi.
Byggeværft og nybygningsnummer.
Klasse og klassebetegnelse.
Det ønskede fartsområde.
Det ønskede passagertal.
Den skønnede tonnage.
Den skønnede effekt af hovedmaskineri.
Tegningsmateriale i henhold til Søfartsstyrelsen retningslinier.

2 For eksisterende skibe, der skal ombygges, skal oplysninger og tegninger m.v. vedrørende påtænkt ombygning indsendes til Søfartsstyrelsen på det tidligst mulige tidspunkt.

Regel 7 Supplerende og tilsvarende sikkerhedskrav samt undtagelser og sikkerhedsforanstaltninger for klasser af skibe

1 Finder Søfartsstyrelsen, at gældende sikkerhedskrav bør skærpes i bestemte situationer, som skyldes særlige lokale forhold, og kan den godtgøre nødvendigheden heraf, kan den efter proceduren i Rådets direktiv 2009/45/EF, artikel 9, stk. 4, jf. denne forskrifts kapitel XXX, vedtage bestemmelser til at skærpe sikkerhedskravene.

2 Søfartsstyrelsen kan efter den i regel 7.1 nævnte procedure vedtage bestemmelser med krav, der svarer til reglerne i bilag I i direktiv 2009/45/EF , hvis sådanne tilsvarende krav er mindst lige så effektive som reglerne i direktivets bilag I.

3 Når blot sikkerhedsniveauet ikke derved bliver lavere, kan Søfartsstyrelsen efter den i regel 7.1 nævnte procedure vedtage bestemmelser, hvorved skibe undtages fra visse bestemte krav i direktivet i forbindelse med indenrigsfart i Danmark, herunder i øhavsfarvande, som ikke modtager påvirkninger fra åbent hav under visse driftsforhold, såsom mindre signifikant bølgehøjde, sæsonsejlads, dagsejlads, sejlads under passende klimatiske forhold eller kortvarig sejlads, eller hvis redningstjenesten ligger i nærheden.

4 Bestemmelser udstedt i henhold til regel 7.1 til 7.3 angives med kursiv under den regel i denne forskrift hvor til den kan henføres .

5 Finder Søfartsstyrelsen, at et passagerskib i dansk indenrigsfart, selv om det opfylder kravene i direktiv 2009/45/EF , frembyder alvorlig fare for sikkerheden for liv eller ejendom eller for miljøet, kan den suspendere skibets drift eller påbyde yderligere sikkerhedsforanstaltninger, indtil faren er bragt til ophør. Under sådanne omstændigheder anvendes fremgangsmåden i direktiv 2009/45/EF, artikel 9, stk. 5, jf. denne forskrifts kapitel XXX.

Regel 8 Dispensationer og ækvivalenser for individuelle skibe

1 Et skib, som ikke normalt er omfattet af dette regelværk, men som under ganske særlige omstændigheder er nødt til at foretage en enkelt rejse, hvorved det bliver omfattet, kan af flagstatens administration fritages for at opfylde kravene i dette regelværk, forudsat at det opfylder de sikkerhedskrav, som efter flagstatens administrations skøn er tilstrækkelige til den rejse, som skibet skal foretage, og som endvidere kan accepteres af regeringen i de værtsstater, som skibet skal besøge.

2 Flagstatens administration kan undtage et skib, der er udstyret med helt nye indretninger, fra bestemmelserne i kapitlerne II-1, II-2, III og IV, når anvendelsen af disse bestemmelser kan være en alvorlig hindring for forskningsarbejde med hensyn til udviklingen af disse indretninger og deres installation i skibe, der er omfattet af dette regelværk. Ethvert sådant skib skal dog opfylde de sikkerhedskrav, som efter flagstatens administrations skøn er tilstrækkelige for den fart, skibet er bestemt for, og kan garantere skibets almindelige sikkerhed, og som endvidere kan accepteres af regeringen i de værtsstater, som skibet skal besøge.

3 Søfartsstyrelsen kan, hvis den skønner, at en bestemt fast rutefart foregår under så beskyttede forhold, inden for grænser defineret ud fra naturlige geografiske karakteristika, som beskytter en fjord, en sø eller et lignende afskærmet område, og under sådanne betingelser, f.eks. kort overfartstid, at anvendelsen af en eller flere bestemmelser i dette regelværk ville være urimelig eller unødvendig, fritage bestemte skibe for at opfylde disse krav. Sådanne fritagelser er kun gyldige for den bestemte faste rutefart.

4 Dersom disse forskrifter kræver, at et bestemt tilbehør, materiale, anordning eller apparat, eller type heraf, skal anbringes eller forefindes i et skib, eller at der skal træffes en bestemt foranstaltning, kan flagstatens administration tillade, at der anbringes eller forefindes et andet tilbehør, materiale, anordning eller apparat, eller type heraf, eller at der træffes en anden foranstaltning i skibet, hvis den ved afprøvning heraf eller på anden måde finder det godtgjort, at et sådant tilbehør, materiale, anordning eller apparat, eller type heraf, eller foranstaltning, er mindst lige så effektiv som det, der kræves efter forskrifterne, og som endvidere kan accepteres af regeringen i de værtsstater, som skibet skal besøge.

Regel 9 Syn

1 Nye passagerskibe skal af flagstatens administration underkastes følgende syn:

Et syn, før skibet sættes i fart.
Et periodisk syn én gang hver tolvte måned.
Yderligere syn efter behov.

2 Eksisterende passagerskibe skal af flagstatens administration underkastes følgende syn:

Et syn, før skibet sættes i indenrigsfart i en værtsstat, eller senest 1. juli 1999 for eksisterende skibe i indenrigsfart i den medlemsstat, hvis flag det har ret til at føre.
Et periodisk syn én gang hver tolvte måned.
Yderligere syn efter behov.

3 Højhastighedspassagerfartøjer skal synes af flagstatens administration som krævet i koden for højhastighedsfartøjer.

4 De procedurer og retningslinjer for syn med henblik på sikkerhedscertifikat for passagerskibe, som er fastsat i IMO-forsamlingens resolution A.997(25) om retningslinjer for syn under det harmoniserede system for syn og certificering, med senere ændringer, eller procedurer, som skal føre til samme mål, skal følges.

5 Før passagerskibe og højhastighedspassagerfartøjer, der fører ikke EU-landes flag, kan gå i dansk eller grønlandsk indenrigsfart, skal de synes af Søfartsstyrelsen med henblik på at godtgøre, at de i fuldt omfang opfylder dette regelværks krav.

6 Søfartsstyrelsen anerkender certifikater, som et andet EU-land i henhold til regel 10 har udstedt for passagerskibe og højhastighedspassagerfartøjer, når disse er i dansk eller grønlandsk indenrigsfart. Søfartsstyrelsen foretager imidlertid en inspektion og kontrollerer deres dokumenter i henhold til bestemmelserne i Søfartsstyrelsens seneste forskrift om havnestatskontrol af skibsfart.

Regel 10 Certifikater

1 Nye og eksisterende passagerskibe skal være forsynet med et sikkerhedscertifikat for passagerskibe i overensstemmelse med dette regelværk. Det udstedes af flagstatens administration, efter at der er foretaget et syn, før skibet sættes i fart, som omhandlet i regel 9.

2 Sikkerhedscertifikatet for passagerskibe udstedes for en periode på højst tolv måneder. Certifikatets gyldighed kan forlænges af flagstatens administration med op til en måned fra den derpå angivne udløbsdato. Gives der forlængelse, begynder certifikatets nye gyldighedsperiode på det oprindelige certifikats udløbsdato inden forlængelsen. Fornyelse af sikkerhedscertifikatet for passagerskibe gives efter et periodisk syn som omhandlet i regel 9.

3 For højhastighedspassagerfartøjer, som opfylder kravene i koden for højhastighedsfartøjer, skal flagstatens administration udstede sikkerhedscertifikat og driftstilladelse for højhastighedsfartøj efter bestemmelserne i koden for højhastighedsfartøjer. For højhastighedsfartøjer, som opfylder kravene i DSC-koden med senere ændringer, skal flagstatens administration udstede DSC-bygge- og udstyrscertifikat og DSC-driftstilladelse efter bestemmelserne i DSC-koden. Inden der udstedes driftstilladelse for højhastighedspassagerfartøjer i indenrigsfart i en værtsstat, træffes der aftale mellem flagstatens administration og værtsstaten om eventuelle særlige driftsvilkår for fartøjet i den pågældende stat. Flagstatens administration anfører sådanne vilkår på driftstilladelsen.

4 Undtagelser, der indrømmes for skibe eller fartøjer i henhold til bestemmelserne i regel 7 eller 8, anføres på skibets eller fartøjets certifikat.

5 Skibe med en længde på mindre end 24 m skal være udstyret med et fribordscertifikat i henhold til Kapitel II-5, regel 1.2.

Regel 10-1 Opretholdelse af tilstanden efter syn

1 For at sikre at skibet i enhver henseende fortsat vil være egnet til at gå til søs uden fare for skibet eller de ombordværende personer, skal skibet og dets udrustning vedligeholdes, således at det opfylder bestemmelserne i disse forskrifter.

2 Efter afslutningen af et syn i henhold til regel 9 må der ikke uden Administrationens tilladelse foretages nogen ændring i konstruktionsmæssige forhold, maskineri, udrustning eller andre forhold, der er omfattet af synet.

3 Når skibet rammes af et ulykkestilfælde, eller der opdages en defekt, og ulykkestilfældet eller defekten berører skibets sikkerhed eller dets redningsmidlers eller anden udrustnings effektivitet eller komplette tilstand, skal skibets fører eller ejer snarest muligt foretage indberetning til Administrationen, den udpegede tilsynsførende eller den anerkendte organisation, der har ansvaret for udstedelsen af det pågældende certifikat, som skal sørge for, at der iværksættes undersøgelser for at konstatere, om det er nødvendigt at afholde et syn som krævet i regel 9 . Hvis skibet, grundet særlige omstændigheder befinder sig i en anden kontraherende regerings havn, skal føreren eller ejeren ligeledes straks indberette forholdet til vedkommende myndigheder i havnestaten, og den udpegede tilsynsførende eller anerkendte organisation skal forvisse sig om, at en sådan indberetning er sket.

Regel 11 Bilagsmappe

Ethvert skib, der er omfattet af disse regler, skal være forsynet med en bilagsmappe. En fyldt bilagsmappe skal opbevares om bord, indtil det af Søfartsstyrelsen i den nye bilagsmappe er attesteret, at alle nødvendige oplysninger er overført fra den fyldte bilagsmappe

Regel 12 Almindelig sikkerhed

Der skal være truffet så betryggende forholdsregler til sikring mod ulykkestilfælde ved skibets sædvanlige drift, at mennesker ved arbejde eller ophold om bord eller ved færdsel til og fra borde så vidt muligt ikke er udsat for at komme til skade uden ved mangel på tilbørlig forsigtighed.

FMA
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 56 00
fma@fma.fo

 

FAS
Bókbindaragøta 8, Tórshavn
Tel +298 35 15 00
fas@fma.fo

Melda til tíðindabræv